Георги Велинов: Аз първи от ЦСКА забелязах таланта на Бербатов и го поканих на „Армията”

30 октомври 2020 07:34   7942 прочита


 
 
Георги Велинов отдавна е със статут на легенда и е увековечил името си в историята на родния футбол, като един от големите му вратари. С ЦСКА е 6 пъти шампион и 4 пъти носител на Купата на България. 1/2-финалист и ¼-финалист в КЕШ, сега Шампионска лига, като в турнира прави велики мачове при епичните победи над Нотингам, Ливърпул и Реал Сосиедад. На националния отбор е пазил в 33 мача, избран е за Футболист №1 на България през 1981 година. Велинов даде ексклузивно интервю за Nostrabet, в което произведе и новина: 

Г-н Велинов, като цесекар как ще коментирате намерението на Димитър Бербатов да се кандидатира за шеф на БФС в екип с Петър Величков? 

Ако наистина стане факт, това ще е много силна кандидатура. Бербатов е с огромен футболен авторитет, стабилен мъж, успял човек в живота, финансово независим. 

Може ли той да оправи футбола ни? 

Това мога да коментирам, ако бъде избран. Сега само ще кажа, че името на Бербатов би отворило всяка врата на България към света, не само футболния. Пожелавам успех на Митко, той ми е слабост още от дете. Неслучайно аз съм първият човек, който го покани в ЦСКА. Аз първи от ЦСКА забелязах таланта му и го поканих да премине на „Армията”. Това го казвам за първи път публично. 

След като обявихте новина, разкажете и подробностите. 

На 16 години Митко водеше атаката на юношите на Пирин (Благоевград). Беше съперник и приятел на моя син Венцислав, който пазеше на Септември. Когато започнах да гледам Митко в двубои от групата им, той беше с много над останалите. Въпреки че бе на крехка възраст, изглеждаше така, сякаш е изпреварил развитието си. Казах си: „Това момче ще е следващият голям талант на българския футбол. ЦСКА не бива да го изпуска“. Поканих Митко да дойде в ЦСКА на среща с неговия баща Иван Бербатов, с който сме били съперници на терена. Не ми отговориха веднага, но малко по-късно това, което исках да стане, се случи. Иван доведе Митко при юношите на ЦСКА. Водеше го на всяка тренировка и го вземаше след нея. След месеци Пенев го взе при батковците. Бербатов беше едва на 17 години, но това не му попречи да започне да играе редовно и да бележи. Останалото се знае. 

Да се върнем към настоящия ЦСКА. Дойде ли време да свали Лудогорец от върха? 

Да. Мисля, че още този сезон ще прекъснем хегемонията им и ще станем шампиони. Наскоро в мача срещу тях, видяхте, че ги надиграхме, но нямахме късмет и поделихме точките. Очевидно е обаче, че като изпълнители, дълбочина на състава, отборен потенциал и начин на игра, не им отстъпваме. Имаме само една слабост, но се надявам да я коригираме в движения. 

Коя е тя? 

Губим точки с лека ръка срещу противници, които не ни превъзхождат. В последните 5 мача например взехме едва 4 точки от 15 възможни, без да сме били надиграни. Дори ние превъзхождахме нашите опоненти, както се случи с Лудогорец. ЦСКА не трябва да си позволява да губи спечелени мачове, тъй като титлата не се решава само в директните сблъсъци. 

Може ли отбори като Локомотив (Пд) или Берое да объркат сметките на ЦСКА и Лудогорец? 

Локото и заралии може да завържат интригата, но ЦСКА и Лудогорец са големите фаворити за титлата. Кой ще завърши първи, ще се реши в плейофите. Силно вярвам, че ще влезем с комфортен брой точки в тях, който впоследствие ще ни позволи да ликуваме. 

Вашият враг Левски страда и нищо чудно да повтори историята с любимия ви ЦСКА. Ще успеят ли „сините” да избегнат фалит? 

От чисто човешка и спортно-техническа гледна точка, аз пожелавам на Левски да оцелее. Казвам го, защото ние, цесекарите, не сме злобни хора. Преди години, когато това се случи на ЦСКА, левскарите ни се смееха. Но аз сега няма да им отвърна по същия начин. Без силни ЦСКА и Левски няма силен клубен футбол и национален отбор. ЦСКА върви нагоре, дано и Левски скоро ни последва. 

Г-н Велинов, какво според вас трябва да се направи, за да бъде сложен край на мъките на държавния ни тим? 

Когато имаме изградени лидери, тогава и националният ни отбор ще се оправи. За да вървят нещата, трябва да разполагаме с играчи, едновременно с футболни качества, лидерски качества и силни характери. Но най-вече да са лидери. Да повеждат отбора, думата им да се чува, да го вадят от сложни ситуации на терена. Ние имаме таланти и някои от тях вече са в чужбина. Но, за да станат ИГРАЧИ, трябва да играят в по-сериозни клубове, такива, които гонят по-високи цели. Не само да отиват зад граница, единствено и само, за да спечелят пари. Nostrabet.com 
 


Още за: велинов   Бербатов   армията   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар