Банско стана европейски център и за летния биатлон

03 август 2009 00:20   9681 прочита
Състезатели от 11 държави - 46 мъже и 33 жени, взеха участие в III европейска купа по летен биатлон в Банско
Състезатели от 11 държави - 46 мъже и 33 жени, взеха участие в III европейска купа по летен биатлон в Банско


Състезатели от 11 държави - 46 мъже и 33 жени, взеха участие в III европейска купа по летен биатлон в Банско

46 мъже и 33 жени застанаха на старта, главният спонсор - легендата Ал. Тихонов, заяви пред кмета Ал. Краваров: По-добра организация, по-добри хотели и по-добра храна на Стария континент не съм виждал, ако на Бъндеришка поляна построите сграда за вакс кабини, ще сте първи в света

Състезатели от 11 държави (Босна и Херцеговина, България, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Македония, Румъния, Сърбия и Словакия) взеха участие в III европейска купа по летен биатлон в Банско - 46 мъже и 33 жени.
Официалната тренировка се проведе на 31 юли при много добри условия и слънчево време. В 20.00 ч. на централния площад състезанието бе официално открито, то се финансира от основния спонсор Алексадър Тихонов, първи вицепрезидент на Международната федерация и легенда в биатлона, четирикратен олимпийски шампион и носител на 11 световни титли.
България участва с първите си отбори без Павлина Филипова и Мартин Богданов.
Тихонов е за втори път в Банско, първата му визата беше по повод кръга от Европейското първенство по биатлон, което се проведе миналата година, и на което също беше спонсор.
Той е един от хората, лобиращи за провеждането на кръг от световно първенство по летен биатлон в Банско през 2010 година. По негова идея започна изграждането на ролбан пистата с дължина 3.3 км и ширина 6 метра, половината от която вече е готова. 
Бившият биатлонист развива успешен агробизнес в Русия. Кметът на Банско Александър Краваров посрещна високия гост с думите: За мен е чест да приема най-добрия биатлонист на миналия век - Александър Тихонов! Изключително съм благодарен за всичко, което правите за спорта. Ние от Общинска администрация се стремим все повече да развиваме и налагаме Банско като лятна дестинация за спорт и рекреация и вярвам, че това най-убедително може да стане с прояви като европейски и световни спортни летни състезания. 
Наслаждавам се на перфектната организация от страна на Българската федерация по биатлон и община Банско, всички отбори, които бяха тук миналата година за Европейското първенство, споделят мнението, че по-добра организация, по-добри хотели и по-добра храна не е имало в нито една от държавите, където се провеждаха кръговете от Европейската купа, каза Ал. Тихонов. Аз давам най-добрата оценка за цялостната организация. Ако горе на Бъндрешка поляна се изгради подходяща сграда, която да се ползва за вакс кабини, и се построи хотел за спортистите, то тогава, стадионът за биатлон в Банско ще бъде най-добрия в света.
Toва, което виждам тук, е голяма активност от страна на общината, в лицето на кмета Александър Краваров, защото Федерацията по биатлон не би успяла без подкрепата на местно ниво. За мен е удоволствие да общувам и работя с човек като Краваров - толкова земен и достъпен, така отзивчив към спортните мероприятия. Между нас се създадоха много топли и приятелски взаимоотношения.  
Европейското първенство е последна тренировка преди големия старт - Световното първенство по летен биатлон през 2010 година.
Сигурен съм, че при така създалата се организация състезанията ще се проведат безпроблемно и на най-високо равнище, което ще покаже на света, че Банско е курорт и за летен туризъм, не само зимен, както повечето хора го познават, заключи Тихонов.


Още за: биатлон   Банско   спорт   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар