Австрийски триумф на слалома, дариха победителя Мат с апартамент

28 февруари 2011 00:20   4344 прочита
Кристоф Инерхофер вече е жител на Разлог
Кристоф Инерхофер вече е жител на Разлог


Кристоф Инерхофер вече е жител на Разлог

Българският скиор Стефан Георгиев обяви край на кариерата си на писта "Бъндерица"

При слънчево време и близо 5000 зрители на трибуните на Бъндеришка поляна двукратният световен шампион Марио Мат от Австрия спечели слалома от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в пиринския курорт Банско. Мат, който беше лидер след първия манш с 54,21 секунди, успя да направи солидно второ спускане и с време 1:50.35 минути регистрира 13-а победа в кариерата си. 31-годишният австриец записа първи успех от почти две години насам.

На второ място, само на 4 стотни от секундата, се нареди друг австриец - Райнфрид Хербст. Трети пък остана световният шампион от Гармиш Партенкирхен 2011 Жан-Баптист Гранж от Франция с изоставане от 48 стотни от секундата.

Стоичков награди тримата призьори с шампанско, а докато Хербст и Гранж вече се къпеха с пенливата течност, Мат се бореше с огромната бутилка. Победителят най-накрая успя да я отвори, но желаният ефект не се получи и той се задоволи да утоли жаждата си от бутилката на Хербст.

Лидерът в генералното класиране и за малката световна купа Ивица Костелич от Хърватия отпадна в първия манш. Костелич остана убедително на върха в подреждането за големия Кристален глобус с 1294 точки. Втори е Дидие Кюш от Швейцария със 725 точки, а трети е Аксел Лунд Свиндал от Норвегия.

За малката Световна купа в дисциплината Костелич има 478 точки. Гранж е втори с 442 точки, следван от шведа Андре Мирер, който беше трети след първия манш, но отпадна във втория, с 333 точки.

От българите най-добре се представи ветеранът Стефан Георгиев, който остана 51-ви и обяви, че слага край на кариерата си. 33-годишният ни алпиец от ски клуб "Юлен" направи вчера последното си състезание. Георгиев се спусна в слалома за Световната купа на писта "Бъндерица" в Банско и завърши 52-и с изоставане 5,34 сек. от победителя в първия манш Марио Мат. На финала с насълзени очи Георгиев свали ските след 17 години упорит труд и участие на четири зимни олимпиади. Той беше бурно аплодиран от местната публика, пред която финишира с триумфално вдигнати ръце.

"За мен това бе много емоционален момент. Особено като ще завършвам кариерата си на по този начин " на родна земя", заяви след състезанието нашият скиор. 

Състезаващият се за България Килиан Албрехт и Георги Георгиев отпаднаха в първия манш.

"Не мога да опиша как се чувствам. След тежките времена през миналата година, сега се радвам, че спечелих тук. Имах страхотно чувство във второто спускане, още от самото начало успях да контролирам нещата и бях стабилен до края", заяви Мат.

Победителят от слалома за Световната купа в Банско Марио Мат бе приятно изненадан от жеста на “Пирин Голф енд Кънтри Клуб”, които му подариха апаратмент. Завчера с жилище в община Разлог се сдоби и триумфиралият в Супергигантския слалом италианец Кристоф Инерхофер.

“Благодаря за апартамента. За съжаление не мога да играя голф, но и нямам време. Когато намеря, с удоволствие ще се науча и ще практикувам в Банско”, заяви австриецът след пресконференцията.

"Всичко беше ОК, взех 60 точки. Бях малко разочарован в комбинацията. Направих малко грешки в първото спускане. Само преди седмица в Гармиш-Партенкирхен успях да победя и сега бях малко изморен. Престоят в Банско беше страхотен за нас - взехме трето и шесто място, имаме и трета позиция от предишния ден", коментира третият Жан-Батист Гранж.

Сънародникът му Стив Мисилие, който направи истински подвиг вчера и от 18-а позиция със счупена щека сутринта се придвижи до шестото място, също беше много доволен от представянето си: "Щастлив съм, карах добре във втория манш, в първия също карах добре, но си счупих щеката и беше много трудно. Не си спомням досега да съм си чупил щеката на състезание, но това е животът".


Още за: ски   слалом   купа   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар