25 години от успеха на ЦСКА над Ювентус! Благоевградската легенда П. Михтарски: Не им цепех басма, броя си победата

13 септември 2019 17:17   8785 прочита


Днес се навършват точно 25 години от победата на ЦСКА над италианския колос Ювентус с 3:2 в турнира за Купата на УЕФА. На 13 септември 1994 година непретенциозният тим на "червените" удря звездите на Марчело Липи, сред които е и младият Алесандро Дел Пиеро. Именно на стадион "Българска армия" бъдещият идол на тифозите на Старата госпожа бележи първия си "европейски" гол.

Две попадения за ЦСКА бележи най-опитният в отбора Петър Михтарски, а с фантастично воле в историята влиза и Милен Радуканов. В италианския състав блестят имената на Анджело Перуци, Чиро Ферара, Роберт Ярни, Анджело Ди Ливио, Дидие Дешан, Джанлука Виали, Фабрицио Раванели, Дел Пиеро и др.

Впоследствие УЕФА присъжда служебно 3:0 за Юве заради нередовна картотека на Михтарски, но самият легендарен нападател от Благоежград и феновете на "армейците" си броят успеха. Ето какво сподели бившият голмайстор пред сайта на ЦСКА 1948 по повод годишнината от неочаквания и сладък успех над гранда от Торино, пише "Спортал": "Разбира се, че вярвах в успеха. Даже помня официалната ни тренировка на "Армията". След нас излязоха Ювентус и останахме да ги погледаме. Седях няколко минути и казах: "Какво да им гледам на тия бе, нали утре ще ги гледам отблизо". Бяхме много спокойни на лагера, мисля, че беше в хотел "Хранков" в Банкя. Не се съмнявах в победата и на самия терен. Това ми помогна и при фаула. Засилих се и вече знаех, че ще вкарам".

"ЦСКА ме взе в последния момент, тъй като нямаха изявен нападател. Май тренирах само седмица с отбора преди мача с Ювентус. Не съм се интересувал какво става с картотеката. Това трябва да питате Емо Данчев, който тогава беше директор на ЦСКА. Нито съм извършил нещо нередно, нито съм излъгал. Затова си броя резултата като победа с 3:2 за ЦСКА над бъдещия европейски шампион", добавя бившият реализатор. Той разкрива, че е сменил фланелката си с тази на Виали, но след това я е подарил на приятел от Благоевград, който тогава държал кафене. "Дано я съхранява", надява се Михтарски.

"ЦСКА беше събран току-що отбор от млади момчета. Не се познавахме добре. Левски бяха топ в онези дни, няма какво да се лъжем. Като тръгне накриво мачът, така се получава", каза още бившият национал, връщайки лентата и към погрома с 1:7 от Левски, дошъл десет дни след историческия успех над Юве.

Наставникът на "червените" срещу "зебрите" Божил Колев пък разкрива как е трябвало Димитър Пенев да поеме ЦСКА след Световното първенство в САЩ. От Българския футболен съюз обаче не разрешили на Пената да води едновременно ЦСКА и националния отбор, каквато беше ситуацията с Христо Бонев в Локомотив (София) в сезона преди Франция 98, и така Колев станал старши треньор.


Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар