Всички се чудят защо се случва това с бандата на Митьо Очите

20 септември 2022 23:33   3234 прочита


Заради ГДБОП делото срещу Димитър Желязков-Митьо Очите и още 11 души остава в София, а не отива в Бургас. След закриването на Специализирания наказателен съд (СНС) се очакваше процесът да се прехвърли в Окръжен съд-Бургас, тъй като в този район са извършвани предполагаемите престъпления, пише Блиц.бг.

В спецсъда се провалиха няколко опита за провеждане на разпоредителни заседания от края на 2021 г. до лятото на 2022 г. Причина, обичайно, бяха отсъствия на подсъдими или адвокати заради някакви заболявания.

Последен опит е бил направен на 24 юни 2022 г., но тогава съдът е преценил, че не може да даде ход на делото. Съдия Лилия Георгиева е решила, че процесът следва да се прехвърли на Софийския градски съд (СГС), уточнява Флагман.бг.

Тя е трябвало да вземе решение на база разпоредбите, свързани със закриването на спецсъда, приети от последното Народно събрание.

По първоначална информация съдия Георгиева е обяснила, че в случая следва да се приложат правилата за местна подсъдност и по-конкретно чл. 36, ал. 3 от НПК.

Чл. 63 обяснява, че делото е подсъдно на съда, в чийто район е извършено престъплението.

Когато престъплението е започнало в района на един съд, а е продължило в района на друг, делото е подсъдно на съда, в района на който престъплението е довършено.

При групата на Митьо Очите опциите са били Окръжен съд-Бургас и Окръжен съд-Ямбол, в чийто район според разследването също е извършвана криминална дейност.

В случая обаче е приложена ал. 3 на чл. 63 от НПК. Тази алинея повелява, че когато не може да се определи мястото, където е извършено престъплението, или обвинението е за няколко престъпления, извършени в района на различни съдилища, делото е подсъдно на съда, в чийто район е завършено досъдебното производство.

И тъй като разследването е приключено от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), която се базира в столицата, процесът отива в Софийския градски съд.

Това обаче може да се окаже, че не е окончателно решение. Новият съдия-докладчик – Петя Крънчева, би могла да прецени, че делото не е подсъдно на СГС и следва да отиде в Бургас (а защо не и в Ямбол). 

Това ще стане ясно на разпоредителното заседание. То обаче все още не е насрочено. А вероятно скоро това няма и да се случи, тъй като делото е многотомно и е с фактическа и правна сложност, така че на съдия Крънчева ще й отнеме доста време, за да се запознае с него.


Още за: очите   дело   съд   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар