Убиец на децата си осъди пловдивския затвор

29 януари 2016 09:08   3350 прочита
Снимка: Наташа Манева
Снимка: Наташа Манева


Снимка: Наташа Манева

Силна лампа в килията му докарала очно заболяване и безсъние

2000 лева обезщетение ще трябва да плати Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на троeн убиец за лоши санитарно-битови условия в пловдивския затвор, реши административният съд в града. Павел Пенчев излежава доживотна присъда, след като на 24 ноември 2002 г. удуши с възглавница 5-годишния си син Юлий и дъщеричката Паола - на 7 г., а телата им захвърли в мазето. Трагедията се разигра в столичния жилищен комплекс "Триъгълника". Два дни по-рано Пенчев умъртвил и майка си Параскева Влайкова в Пловдив. Тъй като тя се съпротивлявала, синът й нанесъл многократни удари по главата, а накрая я стиснал за шията.

От 2009 г. убиецът е в пловдивската тъмница, където е сам в изолатор. През м.г. той подал жалба в съда по Закона за отговорността на държавата. В нея твърди, че получил главоболие, безсъние и очни проблеми заради силна лампа от 75 вата в килията му, която горяла нонстоп през нощта. Пенчев се оплакал, че има само едно прозорче от 1 кв. м и не му е осигурен непрекъснат достъп до WC и мивка. Осъдените на доживот се извеждали за тоалетна три пъти дневно, а в останалото време се облекчавали в кофа. Пенчев е настоявал за 6000 лв. обезщетение за претърпените страдания от 2009-а до 2015 г., но магистратите са уважили една трета от сумата.

В мотивите си те посочват, че в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за защита на човешките права затворническата администрация не е създала условия, за да не се уврежда физическото и психическото здраве на Пенчев.

През декември м.г. административният съд в Пловдив отхвърли аналогична жалба на убиец на таксиметров шофьор срещу затвора под тепета. из 24 часа


Още за: условия   затвор   съд   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар