„Свобода“ – огласи Пловдив в защита на д-р Димитров

05 март 2018 14:27   3150 прочита
сн. БГНЕС
сн. БГНЕС


сн. БГНЕС

Мощен митинг се събра в Пловдив в знак на протест заради задържането на доктор Иван Димитров, по обвинение в умишлено убийство на крадец, нахлул в дома му, предаде репортер на БГНЕС. Хиляди дойдоха пред Второ районно управление в града с възгласи „Свобода“ . Площадът пред РПУ-то се изпълни до краен предел от с хиляди граждани на града, дошли тук за защитят доктора и настояващи да бъде пуснат от ареста.

По-късно множеството тръгна на шествие към районната поркуратурата в града. Лекарят е арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха в петък. Демонстранти смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Стотици са се подписали в подписка в защита на доктора.

Докторът е защитил семейството си, всеки може да е бил на негово място, твърдят участници в протеста. Повечето от тях твърдят, че и на тях ако им се е било случило, и те биха реагирали като доктора. Лекари, колеги на рентгенолога д-р Димитров са категорични, че трябва хората да се надигнат, за да бъде променен законът и при доказано действие при самоотбрана да не бъдат задържани извършителите.

Стотици са се подписали в подписка в защита на доктора. Докторът е защитил семейството си, всеки може да е бил на негово място, заявяват участници в протеста.

Повечето от тях споделят, че и на тях ако им се е било случило, и те биха реагирали като доктора. „Тук не е мястото, където да покажем, че сме патриоти, а да покажем, че защитаваме едно правилно действие на човек, който е действал по всички закони на човечеството правилно“, заяви участник в протеста.

„Трябва да се направят промени в НК и да се въведе "неизбежна отбрана" за подобни случаи на посегателство в домовете на хората“ заяви друг представител на протестиращите.

„Къде са ръководителите на тези хора? Защо никой от ръководството на града, на общината не е тук? Вижте колко много хора са дошли тук, дошли са защото не са удовлетворени от това, което държавата прави за тях“, коментира един от протестиращите. Не можеш да защитиш дома си, имуществото си. Ако го защитиш, те арестуват“, възмути се пловдивчанка.

В България няма работещи институции. Това заяви един от организаторите на гражданския протест в защита на д-р Иван Димитров в Пловдив. Искахме да се срещнем с дежурния прокурор, а такъв няма, обясни мъжът присъствието на хилядното множество пред районната прокуратура в града. "От няколко часа получихме доказателство, че работещи институции като прокуратура в България няма", подчерта той.

Според него това обяснявало защо д-р Димитров необосновано е задържан за 72 часа - "за да могат институциите да почиват три дни и да няма кой да освободи от ареста лекаря". Хилядно множество излезе днес в Пловдив с призива "Свобода", с което настоява арестуваният при самоотбрана д-р Димитров да бъде освободен от ареста. Ние сме спели с децата.

Нищо не мога да коментирам за станалото през онази нощ. Това каза пред камерата на Нова телевизия Жулиета Димитрова, съпруга на д-р Иван Димитров. Подобен протест ще има днес и в София и Стара Загора, твърдят протестиращи граждани. В столицата протестът в подкрепа на казуса д-р Димитров ще е от 16 ч. пред Съдебната палата. Ние сме спели с децата.

Нищо не мога да коментирам за станалото през онази нощ, твърди Жулиета Димитрова, съпруга на д-р Иван Димитров. Домът на доктора е бил нападан от крадци три пъти досега. /БГНЕС


Още за: митинг   знак   протест   доктор   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар