Спецсъдът подхваща делото срещу Гриша Ганчев

16 септември 2015 10:23   2881 прочита


На скандалния бизнесмен са повдигнати три обвинения, подсъдим е и синът му

В Специализирания наказателен съд продължава делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Процесът започна през август след един фалстарт по-рано през май месец. На 16 септември в 10.00 часа делото срещу Ганчев и още девет души, сред които и синът му Данаил, продължава. Останалите подсъдими в групата са Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева.

Делото влезе в съда от втория път, тъй като веднъж беше върнато на спецобвинители за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. На Гриша Ганчев са повдигнати три обвинения - като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), както и за това, че в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на "Литекс Комерс" АД от 711 580,56 лева.

Това е станало като не издадат фактури съгласно изисквания на закона и затаят истина в подадени пред НАП справки-декларации. На Ганчев е повдигнато обвинение и за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов. И при старта на процеса обаче през август и самият Стефанов пред медиите за пореден път отрече да е бил заплашван от футболния бос.

На осем души - Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на "Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс" АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления.

За участие в групата е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов. Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на "Литекс Комерс" АД) – като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени - като помагачи.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 година до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 година. Разследването установи, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставало чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД. /БЛИЦ


Още за: съд   Гр. Ганчев   дело   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар