Райко Кръвта не е физическият убиец на Георги Илиев! Босът бил поръчан от свои!

14 май 2017 14:38   13433 прочита


 В края на това лято ще се навършат 12 години от убийството на една от най-знаковите фигури в родния ъндърграунд - Георги Илиев. Показната екзекуция в разгара на сезона в Слънчев бряг все още се води неразкрита. Делото за убийството е срещу неизвестен извършител. Преди няколко месеца разследването по случая е удължено за пореден път – до 10 юни, съобщава Флагман, позовавайки се на информация от прокуратурата. Райко Кръвта и „Килърите 3” През 2013 г. тогавашният главен секретар Светлозар Лазаров обяви, че има развитие по случая с екзекуцията на Главния. По думите на Лазаров зад разстрела стой не друг, а пернишкият наркобос Васил Арарски-Райко Кръвта, който се хвалел наляво и надясно, че лично е гръмнал боса на ВИС.

Само 48 дни след убийството на Илиев Кръвта е сполетян от същата участ. Перничанинът е разстрелян с „Калашник” от преминаваща кола в центъра на Перник. Екзекуцията е смятана за отмъщение за смъртта на боса на „ВАИ холдинг“. Източници на Флагман.бг, запознати със събитията в родния ъндърграунд, са категорични, че Кръвта не е дръпнал спусъка на бутиковата флоберка „Аншуц”, с която е ликвидиран Георги Илиев. Действително Райко и групата му подготвяли убийството и изучавали маршрутите на боса. За целта те отседнали в невзрачна квартира с възрастна хазяйка в Равда. Групата действала в пълна секретност.

Райко взел съвсем малка част от хората си, за да не пропее някой. Заедно с пернишкия бос били неговият брат, Борислав Николов-Кюлума, Румен Стефанов-Алф (убит през 2007 г.) и мъж на име Димчо. Те взели за параван гаджето на Райко – известна пернишка миска и нейна приятелка. Двете дами обаче нямали никаква представа за намеренията на групата. Те са отпратени точно преди Георги Илиев да бъде застрелян. Добре известно е, че бандата за „мокри поръчки” е планирала да гръмне Главния на любимата му яхта или в „Буда бар”.

Килърите са разполагали с вътрешна информация. Знаели са много добре, че Илиев сяда на две точно определени маси – запазени лично за него или за приятелите му. Полицията прави пробив в разследването едва след разбиването на „Килърите 3”, оглавявана от бащата на Кръвта – Васил Василев, по прякор Бай Васо. Именно той наследява сина си след убийството му. Разривът между отделните членове на групировката настъпва, когато Бай Васо поръчва да бъдат ликвидирани част от най-доверените му хора. Тогава останалите започват да свидетелстват, за да спасят кожата. Само преди дни всички от бандата получиха сурови присъди по делото „Килърите 3“.

Между тях е и Борислав-Кюлума от Радомир. Нашите източници твърдят, че Димчо е физическият убиец на Георги Илиев. Самият Райко много искал лично да ликвидира боса на ВИС, но не бил толкова добър стрелец. Килърът на Главния не е професионалист Георги Илиев е застрелян с един куршум в сърцето, докато опитва да седне на любимата си маса. Първоначално това обърква разследващите, които помислили, че е стреляно отвисоко – от някой от покривите на близките хотели.

Причината е, че тялото на Илиев образува прав ъгъл, когато е пронизан с куршум „стингър“. Едва два дни по-късно криминалистите откриват струващата хиляди евро пушка, захвърлена в чимшира до „Хризантема” заедно с два дървени статива. Вече всичко е ясно – убиецът е стрелял отдолу, на около 50 м от Главния.

Оръжието е много рядко и точно, има дълга цев и професионален оптичен мерник. По-късно става ясно, че пушката и патроните са купени от човек в сливенското с. Твърдица, научи Флагман.бг. С подобно оръжие е застрелян и съперникът на Кръвта - Васил Горчев. Патроните, използвани за екзекуцията на Илиев, също са специални. Те са хидрошокови „стингър”, 22-и калибър. Върхът им е меден с дупка отпред за по-силен стопиращ ефект и съответно по-големи поражения. Захвърлени са и

две лазерчета, с които се фиксира пътя на куршума. От разположението на стативите става ясно, че убиецът е бил доста висок – около 190 см. Той не е бил професионално обучен снайперист или бивш военен. „Професионалист не би използвал подобни помощни средства, а щеше да гръмне Жоро директно от движеща се кола, например”, разкриват нашите източници. Те отхвърлят версията, че килърът е дебнел с часове боса преди да го убие. Той трудно е можел да остане незабелязан толкова дълго време на видно място.

Предполага се, че за да получи свободен достъп до мястото, откъдето е стреляно, убиецът се е дегизирал като работник, най-вероятно като градинар. Чужденци трябвало да ликвидират Георги Илиев Първоначално поръчителите са търсели чуждестранни килъри, които да ликвидират боса на ВИС. Те били най-удобни за екзекуции на фигури от подобен ранг. Планът им обаче е осуетен, след като няколко месеца преди убийството на Георги Илиев на границата са заловени група чужденци.

Те се представят за музиканти от Македония, дошли у нас на концерт. В колата им обаче са открити множество снимки на Главния. Мъжете са щателно проверени, но разследващите не откриват нищо съмнително. Още тогава службите предупреждават Илиев, че срещу него се готви покушение. Той удвоява охраната си – от 13 на 25 човека и започва повече да се вслушва в съветите на гардовете си, но и това не спасява живота му. План „Б” за поръчителите се явява именно Райко Кръвта, който въпреки старото си познанство с Жоро Илиев – още в Бобовдолския затвор, има конфликт с боса заради убийството на Васил Горчев, по прякор Кьоравия.

Ангажирането на български килър обаче е доста рисково за поръчителите. Подобен ход означава, че те трябва го ликвидират веднага след „мократа поръчка”, за да заличат следите си, както се случва и с Райко Кръвта. Разследващите проверяват и версията, че зад екзекуцията стои украинецът Олег Ищенко. Неговото тяло е открито в района на Варненския залив броени дни след убийството на Илиев.

Смятало се, че именно той е нает от Кръвта, за да дръпне спусъка, след което е ликвидиран. Според нашите източници обаче чужденецът не е имал връзка с пернишката бригада за „мокри поръчки”. Силовият бос, станал жертва на арогантното си поведение Георги Илиев е бил в разцвета на силите си, когато е убит. 39-годишният бос успява да развие наследената от брат си империя ВИС 2. Постепенно започва да легализира голяма част от бизнеса и от ъндърграунд бос се превръща в „добре облечен бизнесмен“.

В този момент Илиев се ползва с огромна власт и протекции на всички нива. Главния започва показно да демонстрира лъскавия си начин на живот. Сериозен проблем било и крайно агресивното поведение на боса дори и към най-близките му хора. Илиев често унижавал част от лейтенантите си. Чашата обаче преляла, когато започнал да отказва протекция на останалите надолу по веригата, твърдят нашите източници. След пропадналия опит с чуждестранните килъри групата на Райко Кръвта се оказала идеална за целта.

Перничанинът имал явен мотив заради личната вражда с Главния. Той е бил привикан на среща след убийството на Кьоравия, на която според свидетели е бил „унизен“ от боса. Райко очаквал да бъде ликвидиран от Георги Илиев и е търсил начин да го изпревари./Blitz.bg

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар