Ќовините на югозападна Ѕългари€
 —нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап ¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си
   –егистрац舫абравена парола

ѕрокурорът за задържаните от ƒј»: “р€бваше да про€в€т отговорност към близките си, като се въздържат от престъплени€


10 октомври 2019 15:57   3217 прочитаƒори и студентите по право са на€сно какви способи тр€бва да се използват за доказване на престъплението подкуп. “ова изтъкна пред съда адвокат Ћевашки. «аедно с колегите си ¬ражилов и –уменов, чиито подзащитни са тримата инспектори от ƒј», уличени в корупционно престъпление, той остро разкритикува събрани€ до момента доказателствен материал. ¬ерси€та на защитниците бе, че към момента обвинението е стъпило единствено на свидетелски показани€. —поред т€х подобни престъплени€ би следвало да се докажат чрез бел€зани банкноти.

ѕрипомн€ме, че тримата инспектори от държавната агенци€ се изправиха пред јпелативни€ съд по-рано днес, след като обжалваха първоинстационното решение да бъдат оставени в ареста. ¬ съда те представиха документи за състо€нието на близките си, а защитниците им поддържаха тезата, че доказателствата по делото са недостатъчни и противоречиви.“върдени€та б€ха подкрепени и от адвокат ¬ражилов, според когото приобщените справки от използваните —–—-та също не могат да бъдат годно доказателство. –азузнавателните средства са били използвани в разследването срещу тримата инспектори от ƒј»-ѕловдив ƒимитър янакиев, —танко ћилушев и ѕаун “енев от началото на тази година. “ъй като е необходимо технологично време, за да бъдат приобщени записите към делото, към момента са представени справка от —–—-тата и показани€та на служителите на ƒјЌ—, участвали в разследването. ¬ъпросните показани€ ¬ражилов определи като "свободна интерпретаци€ на чутото в записите". » тримата адвокати счетоха, че към насто€щи€ момент не могат да се прав€т изводи от записите.

"ѕрокуратурата действа така: Ќа€сно сме, че тази справка не е годно доказателство, но € прилагаме. “ова цели да запълни делото с доказателства, в кавички. —видетелските показани€ са лишени от детайлност", категоричен бе адвокатът. “ой отново защити тезата, че об€снени€та на ƒимитрина “рачева не следва да бъдат приемани за чиста монета. "—ъщата за€в€ва, че преди 2 години е дала пари, след като била изнудена. Ќе сигнализира за случилото се, не израз€ва каквото и да било възмущение. ƒве години по-късно отново става потърпевша от същото де€ние", коментира още защитникът. “ой допълни, че клиентът му сам се е €вил пред органите на реда, след като получил призовка, и им съдействал. ќще повече, янакиев бил подал молба за прекрат€ване на трудовото му правоотношение в ƒј». —поред защитника това, наред с новината за ц€лостна пром€на на структурите на јвтомобилната инспекци€, за ко€то медиите съобщиха вчера, означава, че н€ма как той да се опита да повли€е на свидетелите.  олегата му –уменов се спр€ на новото доказателство, приобщено по случа€ - показани€та на холандски€ гражданин, чи€то фирма "ћулбул “ранс" ≈ќќƒ стои в дъното на престъпната схема. «ащитникът откри противоречи€ между за€веното от него и от подчинената му “рачева. “ой допълни, че липсват данни подзащитни€т му “ачев да е придобил каквото и да било незаконно имущество. “ой, болната му съпруга и дъщеричката му обитавали апартамент, предоставен от родителите му. »нспекторът имал две стари коли. ѕри обиска в жилището му униформените не открили нищо, об€сни –уменов.

ѕрокуратурата поддържаше становището, че са налице всички доказателства, за да се стигне до обоснованото предположение, че тримата са извършили подкуп. ƒържавното обвинение изтъкна, че именно наличието на такова предположение е предмет на днешното заседание, а не събраните доказателства.

"«аконът предвижда способи, с които тепърва ще бъдат установени разминавани€та в показани€та на свидетели", подчерта прокурорът. » допълни, че освен показани€ на служители на ƒјЌ— и дружеството "ћулбул “ранс" са налице и разказите на служители на ƒј».  олеги на обвин€емите от софийската администраци€ се отзовали на сигнал и извършили проверка. ”становено било, че в действителност те не са издали актове за констатирани нарушени€.

"ѕрокуратурата н€ма законови ограничени€ с какви доказателства да борави при доказване на подкуп. —видетелските показани€ са годно доказателство, както за подкуп, така и за убийство и за всички останали престъплени€", категорична бе прокурор  елчева. “€ подчерта, че става дума за добре организирана схема, а де€нието е особено укоримо. ѕо отношение на —–—-тата държавното обвинение бе категорично, че те ще бъдат приобщени, веднага щом бъдат изготвени, а представ€нето на справка е честа съдебна практика и годно доказателство. Ќе на последно м€сто прокуратурата изтъкна, че и тримата обвин€еми са с висока обществена опасност, а състо€нието на близките им н€ма отношение към днешното заседание.

"—ледва да се посочи, че е тримата обвин€еми е тр€бвало да про€в€т отговорно отношение към близките си, като се въздържат от вмененото им престъпление", каза прокурор  алчева.

¬ крайна сметка, съди€ √атов уважи искането на държавното обвинение тримата инспектори да бъдат оставени в ареста. —поред него са налице всички предпоставки, за да се предположи, че тримата могат да повли€€т на разследването, ако бъдат пуснати на свобода. ћагистратът на н€колко пъти подчерта, че в днешното заседание не следва да се констатират противоречи€ в показани€та, а да се стигне до обосновано предположение, че тримата са извършители на престъплението, в което са обвинени. / trafficnews.bg/

ќще за: прокурор  јрест  ƒј» ќще от: —ин€ лампа

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.