Прокурори и следователи проверяват БДЖ за фиктивни ремонти на мотриси

22 декември 2021 12:38   2618 прочита


Прокурори и следователи проверяват "БДЖ - Пътни превози" за обществена поръчка, сключена през 2019 г., за фиктивни ремонти. Това заяви заместник-градският прокурор Иво Илиев на брифинг във връзка с казуса, след като стана ясно, че екип от прокурори и следователи са влези на проверка в БДЖ,предаде Дарик.

"В момента следователи и прокурори преглеждат документация и по тяхна преценка ще я изземат. Сигнализрани бяхме от министъра на транспорта, който ни изпрати одитен доклад за извършена проверка на процедурата по Закона за обществени поръчки (ЗОП) за поддръжка и ремонт на електрически мотриси, закупени през 2005 година. Фирмата, която ги е доставила, е изтекъл срокът ѝ за поддръжка. 

За това БДЖ са направили такава обществена поръчка, за да продължи тяхната поддръжка, за да може да се експлоатират", заявиха от прокуратурата и посочиха, че в този доклад има доста констатации за нередности по цялата тази процедура – от подготовката, така и в основната процедура по нея, така и със сключването на договора и изпълнението", заявиха от прокуратурата.

Разследващите проверяват дали тези нарушения имат признаци и за престъпления от длъжностни лица. Възникнали са и доста други притеснителни обстоятелства, които ще се проверяват.

"Трябва да проверим дали този договор, сключен през 2019, се изпълнява, дали тези ремонти са изпълнени или се касаят за фиктивни ремонти.

По-рано стана ясно, че екип от прокурори и следователи са влезли в Централното управление на БДЖ в София
 

Преди седмица новият министър на транспорта Николай Събев разпореди освобождаване от длъжност на Любен Нанов, управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД заради лошото мениджърско управление. Установени са нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните допринасят за влошаване на предоставяната услуга, което не е в защита на обществения интерес.

На длъжността управител на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, за срок до провеждане на конкурс за избор на нов управител, временно беше назначен Константин Азов.


Още за: БДЖ   проверка   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар