Пребиха крадец на катализатори в София СНИМКИ 18+ 

26 януари 2021 07:19   2 коментара   9877 прочита


  
 

 
Красец на катализатори беше пребит от собственици на автомобили в столичния квартал "Хаджи Димитър". За случая съобщиха потребители на социалните мрежа, видя Глас бг. 

"Тази нощ в 3:15 ч между бл. 136 и бл. 137 е заловен на местопрестъплението! 
И още един зад бл. 54 сваля катализатори по същото време. 
Пазете се! ", гласи постът в мрежата. 

Заместник-управителят на СБА Малина Бондаренко казва, че трябва да има регулация на продажбите на катализатори. 

„Много хора в интернет търсят такова нещо. Според мен това е поръчкова схема. Ценовият диапазон е от 350 до 6 000 лв. “, казва тя. 

Крадците разчитат и на това, че собствениците не се оплакват в полицията, защото смятат кражбата за незначителна и не им се занимава с писане на показания и непрекъснати проверки и справки, от които резултатът е съмнителен, разказаха пред „Борба” потърпевши. 

Бизнес с екологичните устройства върви навсякъде в страната, тъй като в тях има благородни метали, а нормите, които автомобилът покрива единствено с катализатора, остават на заден план. Цената на катализатор втора ръка в зависимост от големината и датата на производство стига даже до 300 лв. Съоръжение от по-старите коли на вторични суровини върви между 30 и 40 лв. Практически обаче е невъзможно да се установи от каква кола е смъкнато. 

„За по-възрастните МПС-та изобщо не е проблем катализаторът и те могат да се движат и без него. По-новите модели обаче, които се управляват с компютър, трудно могат да се ползват без устройството. Иначе много шофьори си ги продават, за да си набавят задължителната застраховка или да си купят читави зимни гуми. Просто такава е ситуацията при нас.

Всичко се вдига, само не и доходите. Аз лично съм смъквал много катализатори. Чувал съм, че вече даже ги и крадат”, коментират монтьори. Според запознати катализаторите се смъкват буквално за секунди с диамантено въже, което реже бързо и прецизно, както и с акумулаторни триони за метал, каквито предлага всеки строителен супермаркет. 


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
2 коментара
26 Януари 2021 08:44 | пройчо
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Малко са го били говедото..... трябвало е поне да му потрошат ръчичките и ченето!!!


26 Януари 2021 19:15 | Jack
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Снимките къде са, снимкитееееее
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар