Отнемат лукс за милиони в меката на телефонните измамници  

07 декември 2020 05:23   2 коментара   7987 прочита


 Неведнъж сме ви показвали лукса, в който живеят телефонните измамници у нас. Разказвали сме за схемите им, виждали сте и лицата на жертвите им. Последва светкавична реакция и на КПКОНПИ. В момента се водят дела за отнето имущество на ало измамници за милиони левове. Има и приключени такива в полза на държавата, а измамите в страната ни намаляха с 90 процента. 

КПКОНПИ проверява меката на телефонните измамници - Горна Оряховица, Левски и Ветово. Дела са заведени за палатите и скъпи автомобили на хора без образование и без декларирани доходи, които мамят с лекота. 

Миналата година при мащабни акции на МВР и Главна прокуратура бяха разбити две от най-големите групи телефонни измамници. Тази на Борислав Димитров-Бобито в Горна Оряховица, извършили измами за над 2 милиона лева. И тази на Димитър Серафимов –Келеша в Левски. 

След поредица от разследвания на Тина Ивайлова и след няколко мащабни акции, резултатът не закъсня. 

„Телефонните измами са един сериозен обществен проблем и статистиката напоследък от тяхното намаляване показва, че когато държавните институции работят заедно има резултат. Резултатите за тези две години, въпреки пандемична обстановка са доста добри. Ние сме проверили над 40 телефонни измамника, като Комисията води дела за отнемане на имущество за може би над 1. 5 милиона лева. За тази година имаме реално отнето имущество за над 800 хиляди лева от някои от знаковите фигури на телефонните измами. Илюстративен пример е делото което образува комисията миналата седмица за един от тарторите така на телефонните измами, от него освен всичко друго искаме и златни накити за близо 62 000 лв. " Това обясни Николай Колев-директор на Териториалната дирекция на КПКОНПИ във Велико Търново. 

Златните накити са на Димитър Серафимов-под прякор Келеша. При акция на МВР и Специализираната прокуратура бяха задържани той, синът му Васил и групата им от Левски. В момента всички са в затвора. 

Дело за отнемане се води и за част от къщата на друг задържан от групата на Келеша - Янко Янакиев –Зубето. Проверка се извършва и на имуществото на брат му Васил. 

Отнети къщи и дела за отнемане се водят и в квартала на богатите в Калтинец - Горна Оряховица. Всички от групата на Борислав Димтров – Бобито се проверяват от Комисията. 

„Народопсихологията на българина е такава, че той се стреска тогава, когато му се бръкне в джоба и ефектът от нашата работа е точно такъв. Аз винаги го давам като пример, един от телефонните измамници, когато беседвахме с него така с изненада констатира, че "аз каза нямам присъда". И му обяснихме за коя точно телефонна измама става дума и той каза: “Ама аз това не съм го лежал. “ Нали за него наказателната репресия в случая, понеже той не я е претърпял, почти не я е усетил. Когато имахме влязло в сила решение, с което му отнехме къщата, няколко скъпи коли и златни накити, тогава вече, ефектът тук беше доста сериозен“, допълни Николай Колев. 

Сигурно това е начинът и във Ветово да има ефект. Града, за който неведнъж сме ви разказвали. Показвали сме ви тартори и въртачи, и схемите им. Градът, където основно занимание на собствениците на големите къщи е измамата по телефона. 

Тук къщата на Атанас Паскалев, в която момента живее Димитър Димитров под прякор Митьо Очите е отнета в полза на държавата. Дело за отнемане в момента се води и за къщата на Георги Димитров Парушев под прякор Стържито. Вече сме ви срещали с него в Румъния, където екипът ни откри негов тайник със сим карти. 

Във Ветово са отнети и още къщи на телефони измамници. Водят се и дела. Докато сме там ни следва този автомобил. Разбираме, че водачът е Митко под прякор Купона. Става ясно, че е притеснен заради визитата ни, защото по наша информация, но не потвърдена от полицията,, наскоро направил измама за над 50 хиляди евро. Наши източници твърдят, че измамата е направена в Гърция. На последното пиршество въртач от групата му- Стефан Иванов обещава догодина "да сложи 1 милион евро на масата". 

Според запознати след акциите в страната ни и нашите разследвания бизнеса ало измами се е преместил в южната ни съседка. 

2 коментара
07 Декември 2020 15:02 | Глупости!
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Нищо не са им отнели.
Живеят си в лукс въпреки решението на съда вече 3 години. Няма кой да купи такива къщи.


08 Декември 2020 09:39 | СЕЛЯНИН
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

В ГЪРЦИЯ Е ПЪЛНО С БАЛЪЦИ - В ЗАТВОРА ЕСТЕСТВЕНО
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар