Нови разкрития за"Ливанската пералня" у нас, отмъкнала над 60 млн. евро от фирми

05 декември 2019 15:34   3462 прочита


Организираната престъпна група, източила 44 млн. евро и 15 млн. долара, хаквала имейли на търговски дружества, намесвала се в момента на плащане по сделка между две юридически лица и им изпращала своя банкова сметка. Схемата беше обяснена по време на брифинг на специализираната прокуратура. Хакването на мейлите ставало по три начина - чрез налучкване или изпращане на "фишинг имейл" или компютърен вирус.

„В обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, представящо се за доставчик на стоки или услуги. Той изпраща проформа-фактура с подменена банкова сметка, като така се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, която е пряко контролирана от извършителя на компютърната измама.

Извършителят имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на дружествата. Осъществява се чрез налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Извършителят следи протичащата кореспонденция и се намесва в момента, в който се уговарят условията по плащането и изпраща преправена банкова сметка“, обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева, цитирана от Дарик. Ливанската пералня, както я нарекоха разследващите, действала от 2016 година досега.

Един от участниците е с ливанско гражданство, друг – с българо-иракско, но постоянно пребиваващ на територията на България, а останалите са български граждани. В България били регистрирани дружества на социално слаби лица с капитал от 2 лева при определени адвокати, откривани са сметки, на които е било активирано онлайн банкиране, а сметките на извършителите. Финансовите мулета пък са намирани на територията на София и Своге. „Компрометира се пощенската кутия на фирми от САЩ и Европа, следи се кореспонденцията в момент на сделка и проформа фактурите се подменят, тогава фирмата жертва превежда парите на сметка, която се контролира от престъпната група.

Сумите пък се превеждат по сметките на финансови мулета в Китай и Хонконг“, обясни схемата ръководителят на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Явор Колев./blitz.bg/


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар