Нов казус "Полфриймън"! Киро Японеца сезира Цацаров за възобновяване на знаково дело!

22 октомври 2019 10:19   3598 прочита


Казус, идентичен на този с порочното решение по делото срещу убиеца Джок Полфриймън, е налице в България. Този път по делото за опита за убийство на сина на Кирил Киров-Японеца - Януш Сотиров. Медията ни узна, че Кирил Киров ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров с настояване за възобновяване на делото срещу осъдения от ВКС на 9 години затвор Марин Петров и Георги Петров, който бе оправдан от съдиите на Лозан Панов.

Киров и адвокатите му ще атакуват решението на върховните магистрати, които са произнесли присъдата с мотива, че единият член на състава - съдия Бойка Янкова е била неправомерно повишена в ранг и по този начин участието й в делото е компрометирано. Това става ясно от решение на ВАС, което е произнесено на 13 юни 2019 година и е окончателно.

Това на практика означава, че съставът произнесъл решението по делото на 7 октомври т.г. не е имал това право, той като Бойка Янкова не е встъпила в длъжност като върховен съдия. Кирил Киров се надява, че обвинител №1 ще вземе предвид аргументите и документите, които защитата му ще изложи по този случай.

Подобна, но малко по-различна е ситуацията с делото срещу Полфриймън, където прокуратурата поиска възобновяване на делото с мотива, че председателят на съдебния състав Калин Калпакчиев е в конфликт на интереси поради обвързаността си с Българския хелзински комитет. И по случая със сина на Киро Японеца се касае за тежко предумишлено престъпление.

Странното в случая е, че въпреки решението на ВКС да отреди 9 години лишаване от свобода за Марин Петров, който е стрелял срещу Януш Сотиров, той все още не е приведен в затвора. Нещо повече - Петров е бил забелязан от очевидци да се разхожда на воля в добро здраве, независимо, че си е изкарал медицинско удостоверение, което показва, че имал проблеми с кръстчето.

"Такъв човек е изключително опасен, тъй като може да започне да стреля и да убива. Марин Петров няма какво да губи пред перспективата да прекара 9 години в затвора. Сега той е на 65 години и пред перспективата да прекара остатъка от живота си зад решетките, не му остава голям избор. Нищо чудно отново да извърши престъпление. Надявам се съдебната система да си свърши работата и да го постави там където му е мястото - в затвора", заяви Кирил Киров.

Киров е изключително възмутен и от оправдателната присъда, която произнесоха от съда на Лозан Панов по отношение на осъдения на първа инстанция за подбудителство Георги Петров. "На първа инстанция СГС прие, че Георги Петров има отношение към престъплението, а след това той бе оправдан. Това е изключително скандално и се надявам, че делото ще бъде възобновено, за да има справедливост", подчерта Киров. В същото време стана ясно, че срещу Петров текат разследвания по нови производства и не е изключено той отново да стане клиент на държавното обвинение./blitz.bg/

 


Още за: казус   решение   дело   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар