Наглост! Затворници поискаха по 30 000 лв обезщетение заради мизерия и стрес

22 декември 2019 09:26   10381 прочита


Двама затворници от пловдивския затвор повдигнаха дело срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” за лоши условия в килиите. В подадения иск те желаят да им бъде изплатено обезщетение в размер на 30 000 лева, пише Trafficnews. bg. Те са се жалвали от обида, възмущение, стрес, притеснения, психологичен дискомфорт за периода в продължение на четири години от 2015г. до 2019 година, докато т изтърпяват наказанието лишаване от свобода пловдивския затвор.

Други оплаквания са били липса на достатъчно жилищна, падат се под 3 кв. м. нетна площ на човек, лоши хигиенни условия в килиите. Същите са мръсни, в тях имало дървеници, хлебарки и гризачи, липса на постоянен достъп до течеща вода и санитарен възел.

Оказва се, че единият от затворниците има редица заболявания, едно от които на сърдечно-съдовата система. В съда той имал претенции, че не е лекуван адекватно, но по време на заседанието били представени документи, оспорващи твърдението му. Няколко пъти той бил настаняван в болнично заведение и преглеждан от специалисти. Относно наличието на инсектициди и гризачи в в затвора се твърди, че имало сключен централен договор с обезпаразитяваща фирма, която идва шест пъти годишно.

Заразените с дървеници дюшеци, спално бельо и одеяла се бракуват, а до бракуването им се съхраняват отделно от незаразените. Въпреки мераците на лишените от свобода да изкарат лесни пари, магистратите отсъдиха част от искането им като неоснователно, а самите твърдения не са доказани. Все пак Административен съд Пловдив осъди ГД “Изпълнение на наказанията”, за лошите условия зад решетките. Лишените от свобода все пак не си тръгнаха с празни ръце, те ще получат по 1 700лева всеки за изтърпените унижения. 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар