МВР: Държавна тайна е дали Нотариуса е бил нещатен сътрудник на полицията

01 април 2024 22:05   2839 прочита
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

От Министерството на вътрешните работи заявиха в официална позиция до медиите, че е държавна тайна дали убитият Мартин Божанов - Нотариуса е бил нещатен сътрудник в МВР. 

От МВР допълват, че разгласяването на държавната тайна е наказуемо по смисъла на Наказателния кодекс, предаде Дарикнюз.бг.

В позицията на МВР се съобщава, че същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

От ведомството изпратиха копие от заповедта за назначаването на съпругата на Божанов Гергана в структурите на МВР. Тя е назначена в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) през май 2021 г като стажант. Заповедта е подписана от тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Припомняме, че преди два месеца МВР потвърди, че Гергана Божанова е служител в МВР.

Тя е спечелила конкурс за назначаване на държавна служба в силовото министерство и е назначена в ГДБОП от 20 май 2021 г.

С предложение на тогавашния директор на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков нейното служебно правоотношение е прекратено от 2 август 2021 г. Причината - на съпругата на Божанов е отказано издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация.

С решение на Административен съд – София град от октомври 2021г. и потвърдено с ново решение от март 2022 г. на Върховния административен съд, тя е възстановена за държавен служител – стажант в МВР.

Ето и какво още пишат в официалната позиция на МВР:

Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори.

Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата“ система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.

Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите.


Още за: нотариуса   МВР   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар