IT ударът за милиони евро: Парите в BG сметки, след това към Китай

12 декември 2019 11:16   14070 прочита


ГДБОП я ударило след информация за съмнителни преводи

ДБОП е разкрило групата компютърни измамници, действали чрез фишинг мейли и ощетили фирми в Европа и САЩ за десетки милиони евро, след подадена информация от български банки за съмнителни преводи, пише Dnes.bg. Това каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов на брифинг във връзка с разкриването на международна организирана престъпна група. По думите му разкриването й е отнело време.

Вчера МВР съобщи, че са задържани шестима души - ливанец, грък и четирима българи. Групата подменяла банкови сметки в междуфирмена кореспонденция. Установените до момента откраднати пари са над 44 милиона евро и над 15 милиона долара. Група е действала е от 2016 г. Почти всички участници в нея са с предходни осъждания за кражби и документни измами

"За тези години в ГДБОП многократно сме провеждали операции по установяване на финансови мулета и само преди няколко дни приключи операцията, разпоредена от "Интерпол", за установяване на такива мулета. За първи път се стига до едно ниво над финансовото муле. Стигнали сме до лицата, които правят една фирма, установяват възможност за теглене и прехвърляне на парите по електронен път и набиране на такива финансови мулета. Хората, които хакват имейлите на фирмите, се намират някъде по света. Другите етапи от въпросния процес също не се правят на наша територия“, обясни Спиридонов.

Парите се превеждат от компаниите-жертви по сметките в България и впоследствие чрез интернет банкиране организаторите на престъпната дейност превеждат около 44 милиона евро и 15 милиона долара към банкови сметки на финансови мулета в Китай и Хонконг, обясни Явор Колев, ръководител на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

Хакерите, които се занимават с поразяване на компютърните системи, са действали по няколко начина, като единият от тях е така нареченият "Троянски кон".

"Това се използва, когато се контролира активността на конкретното компютърно устройство. Другият вариант е чрез фишинг мейл: мейл, чрез който се крадат пароли за електронна поща. Третият начин е чрез налучкване“, добави той.

Били са компрометирани пощенски кутии на фирми-жертви от САЩ и Европа. Била е следена кореспонденцията, която двете фирми помежду си водят и на определен етап, когато се стига до разплащане, проформа-фактурата се подменя с банковата сметка на дружеството-контрагент. Тогава фирмата-жертва превежда парите не на компанията, с която има финансово-търговски отношения, а на сметка, която се контролира от организираната престъпна група.

За петима от участниците в организираната престъпна група за компютърни измами прокуратурата ще поиска съда да наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража. На единия от тях е наложена мярка „Парична гаранция“ поради влошеното му здравословно състояние.

 


Още за: милиони   евро   удар   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар