И жените подкараха колите си на градус

14 ноември 2014 10:59   5334 прочита
Катаджиите все по-често се натъкват на жени, употребили алкохол, преди да седнат зад волана. СНИМКА МОНИТОР
Катаджиите все по-често се натъкват на жени, употребили алкохол, преди да седнат зад волана. СНИМКА МОНИТОР


Катаджиите все по-често се натъкват на жени, употребили алкохол, преди да седнат зад волана. СНИМКА МОНИТОР

КАТ отчете увеличаване броя на нарушителките

Зачестяват случаите на пияни жени, седнали зад волана. Това става ясно вчера след конференция в МС, посветена на Международния ден на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва на 16 ноември.От КАТ потвърдиха за „Монитор”, че вече има ясно изразена тенденция за увеличаване броя на дамите, позволили си да шофират, след като са употребили алкохол в големи количества.

Най-често такива нарушителки са били хванати през летните месеци. Поведението им донякъде можело да се свърже с отпускарския сезон, когато недисциплинираните шофьорки си позволявали по-лесно да се качат на колите си след запиване с приятели. Според органите за контрол по пътищата обаче въпреки това тепо-рядко предизвиквали катастрофитъй като били по-страхливи и по-внимателни от мъжете на градус зад волана.„В основата на всичко е личната самодисциплина.

Жертвите няма да са малко и тази година ­ най-вероятно ще бъдат над 600”, коментира вътрешният министър Веселин Вучков. От началото на годината до 12 ноември в катастрофи са загинали 571 души, а 7412 са били ранени. Или иначе казано, всяка седмица в резултат на произшествия са загивали средно по 12 души, а 176 са били откарвани за лечение в болница. В сравнение със същия период на 2013 година, тежките пътнотранспортни произшествия са се стопили със 119, ранените са с 287 по-малко, но загиналите са се увеличили с 41 души.„Има една положителна тенденция за намаляване на тези инциденти.

В периода 2008-2014 година тесе свиха наполовина ­ от 1200 до 600Това е окуражаващо, след като ЕС си постави за цел до 2020 година да намалим жертвите на пътя с 20%. Независимо от всичко обаче произшествията у нас продължават да са изключително много”, отчете Вучков. По думите му съвместните усилия за ограничаване на произшествията трябва да продължат. „Превантивната дейност е изключително важна ­ по-безопасни пътища, по-ефективни санкции за нарушителите, по-широка медийна кампания и т.н. В НК няколкократно променихме наказанията за тези, които носят вина за жертвите и травмите по пътя. С комплексни усилия се надявам наистина да има прогрес и да постигнем още по-забележителни резултати. Нужни са ни постоянството и упоритост”, каза още Вучков. 


Още за: случаи   жени   волан   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар