ГДБОП с нови страховити разкрития за свирепите семейни лихварски банди

11 декември 2019 16:13   9723 прочита


Семейни банди лихвари дерат народа. Жертви на този престъпен бизнес стават най-бедните българи, пише „Телеграф”. Те са рекетирани с непосилни двойни и тройни лихви, а често и плашени с побои и запалване, разкриха от ГДБОП.   От дирекцията за борба с организираната престъпност заявиха още, че от януари до момента са разбили под надзора на специализираната прокуратура 6 от най-страховитите банди, които рекетирали и тормозели длъжници в цяла България. В началото на септември беше ударена една от най-свирепите групи – от столичния кв. „Христо Ботев”.

Тогава зам. главният прокурор Иван Гешев заяви: „Времената на функциониране на такива групи, общности, ако не са свършили, ще свършат. Държавата и в частност прокуратурата са се ангажирали с този проблем. Остава усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила. Това не е така, но има база за работа”. „Обикновено най-голямата част от жертвите на лихварските банди са бедните хора, които са с лошо кредитно минало, не могат да им отпуснат пари от банка, отказват им дори бързи кредити срещу лична карта.

Те сами намират лихварите чрез свои познати. Съгласяват се на всички условия, мислейки, че бързо ще върнат взетите пари”, обясняват антимафиоти. По думите им най-взиманите суми варирали между 100-200 лв. до 1000 лв. Удряли ги обаче с лихви по 70% на месец. Ако длъжникът закъснявал, те можели да ударят двоен, дори троен размер. Семейните бандити лихвари действали основно в махалите в цяла България. Те били изградени на роднински принцип.

„Влизат синове, чичовци, тъстове, всички мъже от фамилията. По този начин беше и групата от кв. „Христо Ботев”. Те плашат много длъжниците. Преследват членовете на семействата им, гаврят се с жени. Друга част от работата им е, че прибират дебитните и личните карти, докато не им се върнат парите”, разказват спецченгетата. Един от потърпевшите от въпросната група – младо момиче, било следено всяка вечер, тъй като дължало 10000 лв.

В един момент то се скрило при познати, но лихварите започнали да плашат семейството му. „Пращаха му послания през роднините, че ще го запалят, ще му изгорят къщата”, издадоха от спецобвинението. Осен семейните банди, в лихварския бизнес мощно участвали, според ГДБОП, и бивши мутри от миналото, както и ексспортисти. Ставало въпрос за лица, които се смятали за величия в миналото в подземния свят.

И докато семейните банди тормозели целите семейства на длъжниците, то ексмутрите и силоваците били по-брутални - побои и чупене на ръце и крака на жертвите.   На база на разбитите шест групи, действащи в Павликени, Лясковец, Перник, Видин, Берковица, Димитровград и столичния кв. „Христо Ботев”, антимафиотите са направили и профил на лихваря тартор.

Това е мъж на 50-55 години, местно величие от подземния свят с дебело досие, даващ не само пари на лихва, но и изкупуващ крадени вещи. „Често едни и същи тартори въртят и наркотици в определени квартали. Работят с крадци грабежлии”, смятат разследващи. От известно време те засекли как подобни бандити опитвали да влязат и официално в бизнеса, като си регистрирали кредитни институции (фирми за бързи кредити) и си плащали данъците на база официално дадени пари. Под масата обаче продължавали да въртят нелегалния оборот. За да не будят съмнение, те дори сключвали и договори с колекторски фирми, които да им събират дълговете от социално слаби лица.

По оперативни данни всяка банда имала по най-малко 100-200 клиенти. Чистата печалба на тартор от средно голям град варирала по 20 000 лв. на месец, като преди това е плащано на всички по веригата. При една от последните акции на МВР във Варненско пък бяха иззети от една от групите 335 дебитни карти. Именно те били ползвани като залог, че длъжниците ще си връщат задълженията. Имало обаче случаи, при които лихварите просто отказвали да им ги върнат и точели всеки лев от тях./blitz.bg/
 


Още за: ГДБОП   лихвари   познати   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар