Дете в Пирогов след купон с райски газ

12 август 2022 14:19   2979 прочита


Дете е прието в „Пирогов“ с измръзване на ръката след купон с райски газ. За случая алармира пред „Телеграф“ проф. Мая Аргирова, началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия в спешната болница.

Става въпрос за момиче на 12-13 години. „Тя разказа, че е била на рожден ден и са пълнили балони от бутилка с райски газ. Това е тенденция, те това правят на купоните. Така тя е получила измръзване на лявата ръка“, обясни проф. Аргирова. По думите й при измръзване се получават мехури, подобни на тези след изгаряне. При отстраняването им се разкриват рани с различна дълбочина. „В случая положението не е толкова сериозно, но можеше да бъде. Децата трябва да са много внимателни, защото при такъв инцидент може да пострада лицето или друга част от тялото, и то много по-сериозно“, обясни проф. Аргирова.

Опасно

Това разкрива съвсем нова опасност от така популярния сред децата и младежите райски газ. До момента беше ясно, че някои тийнейджъри се оказват в болница заради употребата на т.нар. диазотен оксид, който те вдишват. Той им действа като наркотик, но ефектът му е много кратък и затова те често прекаляват с употребата, което може да доведе до сериозни последствия. Именно заради това бяха въведени промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата и употребата на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г.

Незабавно

Междувременно вчера служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев изиска от регионалните здравни инспекции (РЗИ) да започнат незабавни проверки за спазване на въведената забрана. Текстовете гласят, че райски газ не може да бъде продаван на непълнолетни, включително и онлайн, както и на територията на детски градини, училища, общежития, лечебни заведения и в рамките на спортни прояви, организирани за деца и ученици.

Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места (с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост). Както „Телеграф“ вече писа, именно изключенията развързват ръцете на търговците, които в момента продават райски газ под формата на капсули със сметана. Освен това сайтовете са въвели тикче, с което преди поръчка купувачът трябва да декларира, че има навършени 18 г. Доказателства за това обаче не се изискват.

При установяване на нарушение здравните инспектори ще съставят актове, а директорите на съответното РЗИ ще издават наказателни постановления. Припомняме, че предвидените в закона глоби са от 800 до 1500 лева при нарушения на физическо лице, а при повторно – от 1500 до 3000. Ако нарушението е на едноличен търговец или юридическо лице пък, санкциите съответно са от 3000 до 6000 лева или от 5000 до 12 000 лева при повторно нарушение.


Още за: дете   Пирогов   райки газ   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар