Черният април 2004-а: Лим погълна 12 българчета

05 април 2020 11:18   4274 прочита


На черния 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. По-голямата част от пътницитеса ученици от училище „Николай Катранов“ в Свищов. Към 22 часа българско време, шофьорът губи контрол над превозното средство на завой на планински път.

Автобусът се плъзга близо 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим близо до сръбското село Гостун, което е разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия, припомни БГНЕС. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река.

На помощ се притичват местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле. Придошлата река Лим, която е дълбока 6 метра, затруднява спасителните операции.

Спасени са 38 души. 12 български деца от Свищов обаче загиват във водите на река Лим – Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

Родителите на загиналите деца учредиха фондация „Ангелите от Лим“. Всяка година през април фондацията организира Дни на „Ангелите от Лим“. В памет на децата беше издигнат и мемориал на мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора. Той представлява пречупени ангелски криле. За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев.

Първоначално мъжът е осъден на 7 години лишаване от свобода, но след обжалване присъдата му е намалена на четири години. На 13 декември 2017 г. Илия Измирлиев беше намерен мъртъв след катастрофа на пътя Смолян – Пампорово. По неофициална информация 64-годишният Измирлиев е починал по време на шофиране, след което автомобилът се е забил в мантинелата./Lupa.bg


Още за: лим   река   деца   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар