Бивши шефове  в ГДБОП отиват на съд за подкупи от дилъри срещу протекции 

26 февруари 2021 10:06   1 коментар   3563 прочита


 

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Ц. П. и бившия началник сектор в същия отдел К. В. Това съобщиха от държавното обвинение. 

Те са предадени на съд за това, че от началото на 2017 г. до 25. 06. 2020 г. в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици – обект на наблюдение от отдела, в който служат. 

Подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били искани и получавани като „хонорар“ за осигуряване на протекции – затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност. 

Обвинен и предаден на съд за участие в групата е и Д. Т. в качеството му на посредник на Ц. П и К. В. Той се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупи. 

Досъдебното производство срещу престъпната група бе образувано от Специализираната прокуратура по материали на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. На 25. 06. 2020 г. 

Ц. П. бе задържан в района на гара „Захарна фабрика“ в столицата при получаване на подкуп от участник в група за наркотици. Същия ден бяха задържани и обвиняемите К. В. и Д. Т. 
Към момента бившият началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Мерките за процесуална принуда на другите двама участници в групата са „гаранция в пари“. 

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 15. 01. 2021 г. на полицейските служители е наложено наказание „дисциплинарно уволнение“. 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото. 


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
26 Февруари 2021 10:56 | ДЖУСА
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ЕДНА ГОДИНА УСЛОВНО С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК И 3000 ЛЕВА ДА ПЛАТЯТ ПО ДЕЛОТО.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар