3 години затвор за Петко, който прегази 5-годишната Марая  

04 февруари 2020 08:11   2496 прочита


 

Окръжната прокуратура поиска наказание от 4 години и 6 месеца затвор за 76-годишният Петко Славов от кв. “Долапите“ в Русе, който прегази с камиона си 5-годишната Марая през ноември м. г. 

Тъй като възрастният мъж прие процедурата на съкратеното съдебно следствие, при която признава всички факти от обвинителния акт, наказанието му се намалява с една трета. Така държавното обвинение на практика поиска 3 години затвор за Петко Славов, както и 5 години лишаване от правото да управлява МПС, предаде Русе Медиа. 

Обвиняемият, който е с основно образование и има собствена фирма, обясни пред съда, че се грижи за психичноболната си жена. Самият той страда от няколко заболявания. Петко помоли съда да му даде по-лека присъда, като се призна за виновен. 

В пледоарията си зам. -окръжният прокурор Борислав Велков изтъкна, че Петко е имал възможност да спре и да предотврати произшествието. Става ясно, че той е видял малката Марая и баба й на улицата. Възрастната жена е казала на детето да изчака, за да видят накъде ще продължи камионът, но кучето, което Марая е държала на каишка, я е дръпнало. Детето излязло на пътното платно, но камионът не е намалил или спрял. Марая е попаднала под предната лява гума, която я е прегазила в долната част на тялото. Въпреки виковете на бабата към шофьора да спре, той е продължил и задната гума е премазала главата на момиченцето. То е издъхнало от черепно-мозъчната травма. Петко е видял жената, която е викала и е била на платното над детето, но е продължил, без да спре. По-късно е бил издирен от полицията и задържан. Престъплението е извършено по непредпазливост, но според обвинението заедно с предишните провинения на обвиняемия – две присъди за причиняване на смърт при ПТП и средна телесна повреда на дете при ПТП, както и 7 нарушения в последните години, присъдата трябва да е ефективна. 


 
Частният обвинител Емил Тодоров, който представлява семейството на Марая, настоя за ефективна присъда, която да е по-висока от поисканата от прокуратурата. Още повече, че Петко Славов е професионален шофьор с всички категории. Според него присъдата трябва да бъде около средния срок, предвиден в закона. За това престъпление наказанието е от 3 до 15 години, като заради съкратеното следствие трябва да бъде намалено с една трета. 


 
Защитникът на Петко Славов – Ангел Стефанов, заяви, че не е съгласен с обвиненията, най-вече в частта им, че обвиняемият е избягал от местопроизшествието. Когато е бил потърсен по телефона от полицията, той е казал къде се намира и не е предприемал никакви действия да се укрие или да прикрие следите по камиона си. Стефанов коментира, че инцидентът е настъпил по комплексни причини – както поради поведението на 76-годишния Петко, така и поради неглижиране на контрола от страна на бабата спрямо детето. Ако тя не го е оставила на улицата, без да го държи за ръка, когато е видяла камиона, е можело да не се стигне до фаталната развръзка. Защитникът поиска около или малко над минималния размер на наказанието, с възможност за условна присъда. 

Всички участници в процеса признаха като смекчаващо вината обстоятелство възрастта на 76-годишния обвиняем, което да се вземе предвид при произнасяне на присъдата, и поискаха да му се отнеме правото да шофира за по-дълъг период от време. 

Присъдата ще бъде произнесена утре от тричленния състав на Окръжния съд в Русе, председателстван от съдия Свилен Сирманов. / dunavmost. com 


Още за: 3 години   затвор   Петко   Марая   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар