Тялото ни подсказва кога и с какво да се храним

01 септември 2013 18:28   5191 прочита


Тялото е най-добрият показател на това кога и с какво да се храним. По това можем да съдим за евентуалните проблеми във вътрешните системи.

Внезапните прищявки за определени храни например произтичат от липсата на определени вещества, а понякога указват за началото на сериозно заболяване – пишат в gotvach.bg

Шоколад – тази любима храна най-вече се прияжда на жени, намиращи се в предменструален синдром илименопауза. Когато тялото изпраща подобни сигнали, е добре да му се дадат два-три парчета шоколад.

Прекомерната употреба и жажда за шоколад обаче, която се появява преди месечния цикъл или в климакса, говори за хормонални нарушения и изисква подходящи корекции.

Често шоколадът се използва и като антидепресант. Прекаляването със сладко може да говори за наличието на потиснати проблеми, а неосъзнатото желание да е опит за справяне с него. Трябва сериозно да обърнете внимание на себе си и чувствата си.

Солено – често желанието за солена храна се свързва с бременността, но не е задължително да е така. Подобно желание говори по-скоро за силен стрес, на който сте подложени. В солта има природни минерали и соли, от които тялото се нуждае при нервни преживявания иумора.

Силната нужда от сол може да е и индикатор за наличието на определен източник на инфекция в организма. За да осигурите и притъпите тази жажда, то наблегнете на неосолени ядки, зърнени храни, плодовеи зеленчуци, козе мляко, риба и морска сол.

Горчиво и пикантно – желанието за горчива храна често възниква при интоксикация. Предпочитание към пикантните храни пък имат хора с нарушение на отделителната и евакуаторна функция на стомаха.

Мазна храна – най-вероятно организмът ви изисква пипер или чесън за стимулиране на храносмилането, недостиг на калций или мастноразтворими витамини.

Въглехидрати – ако неописуемо много ви се хапват макарони, картофи и сладкиши, то организмът сигнализира, че спешно са необходими въглехидрати. Нуждаете се от регулиране на хормона на енергията.

При подобен случай е добре да се избягват сладкишите, като необходимата доза се приеме чрез плодове, пълнозърнесто брашно и кафяв ориз. Дефицитът на хром пък се компенсира сброколи, картофи, пуйка и портокали.

Кафе – Жаждата за кафе показва желанието за ободрение и свеж тонус. Малко известно е, но много по-ефективни средства срещу сънливостта са желязото, белтъчините и фолиевата киселина. Така че по-добре изяжте варено яйце. Идентично действат червеното месо и рибата.

Ако ли пък ви се похапва нещо необичайно, като креда и глина, то това говори за сериозен проблем. Най-добре се изследвайте, главно за банална анемия. Тя се отстранява лесно, с правилния хранителен режим.


Още за: тяло   храна   проблем   Още от: Релакс

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар