Започна дело по жалба на кандидат общински съветник срещу решение на ОИК Гоце Делчев

08 ноември 2019 11:57   6538 прочита


Административен съд – Благоевград даде ход на дело, образувано против решение на Общинска избирателна комисия Гоце Делчев, с което са обявени избраните за общински съветници в община Гоце Делчев. Жалбоподателят Веселин Камбуров, кандидат за общински съветник от листата на коалицията „БСП за България“, оспорва избора на общински съветници от листата на Коалиция „БСП за България“.

Според него бюлетини с отразен преференциален вот за него са неправилно отчетени от ОИК като недействителни, което променя поименния състав на новия Общински съвет. Жалбоподателят оспори истинността на протоколите в седем секционни комисии на територията на община Гоце Делчев и поиска от съда проверка на съдържанието на протоколите и съответствието със съдържанието в черновите на същите протоколи.

След като изслуша страните, съдът откри производство по оспорване истинността на протоколите на посочените от жалбоподателя 7 секционни избирателни комисии, както и истинността на протокола на ОИК Гоце Делчев. С определение съдът допусна и преглед на черновите на протоколите от СИК № 17, СИК № 18, СИК № 19, СИК № 32, СИК № 33, СИК № 34, СИК № 35 и задължи Общинска избирателна комисия Гоце Делчев да осигури изборните книжа от посочените седем секционни избирателни комисии.

Съдът остави без уважение искането за разпит свидетел, член на секционна комисия, с мотива, че протоколът на СИК е официален документ и е недопустимо да се опровергава с гласни доказателства. Съдът взе предвид и факта, че в протокола на СИК няма отразени спорове на членовете, както и че няма подписали го с особено мнение. По направеното искане за повторно преброяване на недействителните и действителни бюлетини, подадени за Коалиция „БСП за България“, съдът ще се произнесе след преглед на черновите и протоколите на секционните комисии.

К. Тодоров


Още за: съд   дело   решение   Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар