Водачът на листата на Коалиция за България К. Нинова разговаря очи в очи с работниците от фирма "Тексан", разкри пред педагозите програмата за развитие 2009-2013 г.

30 юни 2009 00:04   10910 прочита
К. Нинова с Мария Чинкова на среща с директори на основни и средни училища и учители в Сандански
К. Нинова с Мария Чинкова на среща с директори на основни и средни училища и учители в Сандански


К. Нинова с Мария Чинкова на среща с директори на основни и средни училища и учители в Сандански

Водачът на листата на Коалиция за България в Благоевградска област Корнелия Нинова се срещна вчера със служители и работници от фирма "Тексан" в Сандански, придружавана от управителя на фирмата Благой Драмжиев и Мария Чинкова - кандидат за депутат на БСП от курортния град. В рамките на половин час К. Нинова разговаря очи в очи с работниците, като се запозна с производствения процес. След това в СПА хотел "Свети Никола" К. Нинова в продължение на час дебатира проблемите на образованието с директори на основни и средни училища. Тя заяви: През последните четири години започнахме реформа, която не беше приемана еднозначно от всички педагози, които на практика прилагат решенията на правителството и нормативните актове. Важно за мен е да разполагам с вашите мнения за образователната система и да ви кажа какво БСП предлага в програмата за развитие 2009-2013 година. Тази среща, обещавам, няма да е последна. По-важно за мен е да се срещаме по-често след изборите, когато ще трябва да отстоявам вашите интереси и да ползвам експертните ви съвети. В програмата си основно предвиждаме продължаване на политиката на делегирани бюджети, на диференцирано заплащане, повишаване на квалификацията на учителя чрез държавно финансиране. Постигане на целодневни занимания и ангажименти в извънкласна форма в училище, даване втори шанс на деца, които са отпаднали от училище, да се върнат отново, създаване на фонд "Интелект" за даровити деца чрез финансиране от държавата за подпомагане на тяхното развитие в областите, в които имат изключителни качества. Предвиждаме част от брутния вътрешен продукт да се заделя за научни изследвания и иновации, както и много силна политика по отношение на публично-частното партньорство с бизнеса. Включване на бизнеса и във финансиране на системата, и в съвместни разработки на различни продукти, както и ангажирането на бизнеса в съвети по отношение на обучението. От това каква нужда имат фирмите, каква нужда има икономиката от специалисти ще наблягаме на професионалното обучение. Това ще стане с увеличаване на средствата, заделяни от брутния вътрешен продукт за образование. Много важно е да усвоим средства от eврофондовете за образованието.
Началото на въпросите постави началникът на направление "Образование" Людмила Караиванова, която попита К. Нинова как БСП вижда бъдещето на средищните училища, дали ще се ангажира да подпомага с храна до 1.50 лв. за ученик в тях. Тя се поинтересува програма "Интелект" в каква степен се покрива, или е различна от програмата на образованието, предвижда ли се увеличаване средствата за образованието.


Още за: КЗБ   листа   програма   Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар