В търсене на кабинет: Как преминаха консултациите при президента

28 юни 2022 13:09   5705 прочита
сн.Бгнес
сн.Бгнес


сн.Бгнес

Приключиха консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии в рамките на конституционната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство. Това обяви държавният глава в края на срещата си с представителите на „Възраждане”, които бяха последните насрочени за вторник.

"С днешната ни среща с групата на "Възраждане", цикълът консултации приключи. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила", заяви Радев, предаде dariknews.bg.

Това означава, че Радев няма да проведе консултации с „Продължаваме промяната” и БСП, които отказаха да се явят при него в понеделник с мотив, че трябва да бъде окончателно приет бюджетът.

В първия ден на обявените консултации, от пресслужбата на президенството обявиха, че предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведат консултациите с ПП. По-късно в същия ден стана ясно, че и от БСП няма да се срещнат с държавния глава. 

В понеделник на консултациите при президента отидоха само от опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва случая и акцентира върху несъстоялите се консултации с ПП и БСП. "Днес президентът Радев видя разликата – дори в най-влошените отношения между нашите интуиции навремето, когато пътуваше в чужбина имаше министри, когато правеше консултации, наши представители ходеха", заяви Борисов.

Съгласно Конституцията всички политици трябва да се стараят да спазват Конституцията и законите и да имат отношение към държавността и нейните институции. Затова ние сме тук на тези консултации - ГЕРБ никога не е отказвал консултации или КСНС, заяви председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Трябва да има нормален диалог между институциите. Редно е първата политическа сила да се опита да състави кабинет. Ние ще върнем мандата, ако ни се връчи", категорични са от ГЕРБ.

"Според нас трудно може да се намери диалог за постигане на хомогенно мнозинство в този парламент, за да има категорично евроаталантическо управление в България. Ние трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с отговорност политическите партии. И в следващия парламент да влезем не с омраза и отрицание, а точно обратното - да влезем с нашите ценности, цели и приоритети за държавата", обясниха от ДПС.

Във вторник президентът успя да реализира всички насрочени срещи.

Първата бе с представители на "Има такъв народ", които заявиха, че е "малко вероятно ИТН да подкрепи кабинет начело с Петков или Василев. При ясни правила, без Кирил Петков, без Асен Василев, да бъде кабинет от професионалисти с ясна програма за определен период от време – това би подкрепила ИТН". Това каза председателят на ИТН Тошко Йорданов след консултациите при президента.

"Оттук нататък, за разлика от други колеги, които са решили, че искат на всяка цена да управляват еднолично, ние винаги ще подходим диалогично и ще спазим закона такъв, какъвто е, посочи Станислав Балабанов от ИТН.

От "Демократична България" бяха скептични, че нови избори за решение на политическата криза. "След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея", посочи председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов.

"За нас кризата има още един аспект и това е кризата на политическата класа, където всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по наистина съществените теми независимо от личното отношение. Смятаме, че тези консултации са важен елемент от опита да се възстанови възможността за разговор", каза още Иванов.

Владислав Панев от ДБ отбеляза, че освен всички кризи, които вече се посочиха, има още една много основна криза - кризата на доверието - между политиците вътре в парламента и на обществото към политическата система. Според него обществото е крайно разделено на лагери. Ситуацията е изключително сложна, но все пак някой трябва да се нагърби с това бреме да търси съгласие поне до колкото е възможно.

Голяма заявка дойде от лидерът на "Възражданне" Костадин Костадинов. "Конфигурацията, за която работим, е самостоятелно управление на "Възраждане". Нашата цел е да спечелим изборите и да управляваме самостоятелно и най-накрая да дадем ясна и категорична отговорност за управлението на България, а не да си "измиваме ръцете" с коалиционни партньори. Това заяви след края на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От „Продължаваме Промяната“ започват преговори за ново правителство

Въпреки че консултация с президента нямаше, на свое заседание в София Националният съвет на "Продължаваме Промяната" реши и даде мандат за започването на преговори за ново правителство. Днес ще бъдат проведени консултации с ДБ и БСП, както и с независимите депутати относно съставянето на кабинет. Това съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната.

В понеделник кабинетът "Петков" официално подаде оставка. Още в същия ден започнаха консултациите при президента с парламентарно представените партии. Вчера от БСП и ПП не отидоха на консултациите, а пожелаха да бъдат отложени.

Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори. 

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар