Разговор за Банско - голямата обич на кандидата за кмет Г. Икономов! Щастието е да виждаш как се сбъдват мечтите да променяш родния си град, станал европейски курорт и фестивална столица на Балканите

11 октомври 2019 13:01   12632 прочита


Една незабравима среща с носителя на множество награди за управление на един от най-красивите градове в Европа, Г. Икономов

Георги Икономов е кмет на Община Банско от 2011 г. На местните избори през 2015 г. е избран за втори мандат. По време на неговото управление малкото планинско градче се превръща в целогодишен курорт, фестивална столица на Балканите. Привържениците му твърдят, че държи на думата си, докато политическите му противници го упрекват, че управлява с твърда ръка.

Можете да го срещнете по време на обиколка из града с чуждестранни гости и партньори, но и докато боядисва пешеходните пътеки заедно със служителите на общинската администрация. През уикенда, независимо от сезона, най-често е в Пирин.

За какво Банско мечтаехте преди да станете кмет?

В онези години усещах, че Банско на мечтите ми вече е безвъзвратно изгубено. Целият град ставаше твърде шумен, изкуствено лъскав, но в този блясък губеше своята безценна идентичност. Когато мислех за бъдещето му, исках да го видя подреден, със здрави основи. А във външното, видимото на повърхността, да си личи, че се полага грижа. Исках да е по-уютно място. По време на първата си кандидат-кметска кампания откровено признавах пред екипа си, че когато ме изберат за кмет, ще имам поне един “невидим” мандат. Така и стана. Свършихме толкова много тежка работа в периода 2011-2016 г. - изработихме нов Общ устройствен план, публични регулации, изградихме разделна канализация, построихме Пречиствателна станция, все неща, които не се забелязват, а са жизнено важни за правилното развитие на един град. Хората започнаха да се усмихват и да усещат, че живеят в наистина приветлив, красив, чист и духовен град, едва през последните две години.

Кой беше най-щастливият Ви момент през тези 8 години?

Безброй са били. Сигурно защото винаги се опитвам да запазвам в паметта си хубавото. Трудно мога да избера един - когато открихме пречиствателната станция на Банско, с което приключихме водния цикъл; когато синът ми беше абитуриент; когато видях ул. Гоце Делчев завършена; когато се качих на вр. Атон; когато Катрин Гемкова стана световен шампион съвсем скоро. Има още безброй моменти. Невъзможно е да ги изброя. Когато се случи да мина рано сутрин покрай църквата и видя тихата, празна, но светла ул. Пирин, пак съм щастлив.

За какво съжалявате?

За старо Банско, за неговия дух, който бяхме започнали да губим, Сега полагаме много усилия да го съживим. Знам, че има неща, които и самият аз не съм направил по най-добрия възможен начин, но съжалението никому не е помогнало. Не се вторачвам твърде дълго в тях, а анализирам ситуациите и трупам опит. Съжалявам за огромните усилия, които вложихме ние - банскалии, за развитието на ски зоните в Банско и Добринище, а се оказаха напразни. Не успяхме да изградим модерния медицински център. Но някои проекти просто не зависят 100% от нашата работа и желание.

За два мандата сте получили много награди - от кмет на годината през медал в състезание по ски-алпинизъм до отличие за зелени инициативи. Коя Ви е най-скъпа?

През лятото на 2018 година, когато открихме ул. Гоце Делчев, в репортажа на БНР една възрастна жена, прекарала целия си живот на тази улица, каза пред микрофона на Лина Пъргова: "Не съм вярвала, че ще доживея такъв ден и когато видя кмета, ще го прегърна да му благодаря! ". Спомням си как се почувствах, когато чух записа. И всеки път, щом се видим с нея след това, все ме прегръща. Това е наградата, за която работя ежедневно. Признавам си, че участвам във всяка значима за мен надпревара със спортен хъс за победа и често до самия предел на възможностите си. Затова и всяка награда ми е ценна. Но по-скъпи от грамотите и статуетките ми е признанието на хората.

Ако можехте да изберете на кой град в света да бъдете кмет, кой би бил той?

Банско.

Кметът има ли синоним?

Много често се използва "градоначалник", макар да не е съвсем коректно, защото в следосвобожденска България всъщност това е началникът на полицията. А ако търся метафора във въпроса - никой не е незаменим, за всичко има заместител. Човек не може да бъде кмет цял живот или поне историята не познава такъв пример. За себе си вярвам, че трябва да остана на едно или друго място, докато имам с какво да допринеса - ни повече, ни по-малко.

Коя дума трябва да изчезне завинаги от речника на хората, за да заживеем по-добре?

“Дано.” Тази дума е символ не само на недоверието ни към другия, но често и към самите нас. Много типична за българите, а така трайно присъстваща в ежедневието ни. Когато разказвам за бъдещите планове и чуя “дано”, просто не знам как да реагирам. Но си давам сметка, че хората, които реагират така подхождат скептично не към мен, а и към самите себе си, просто към всичко. Не можем да очакваме, човек, който не вярва в нещо, да си направи план, а представете си - да го изпълни.

Без какво не може един щастлив град?

Без хората си. Ние всички много се взираме в градската среда, в инфраструктурните проекти, инвестициите в строителство и реновирането. Но истинската ценност на всяко място произтича от хората му, без които се превръща в лъскав, но мъртъв град. За Банско това е валидно в много по-голяма степен. Банскалии сме особени хора, бих казал дори запомнящи се - с диалекта, специфичния хумор, директния остър език, дори по-рязката интонация. От нас идва и неподражаемият дух на града. Даже ми е малко мъчно, че децата рядко говорят на бански и е добре да полагаме повече усилия в тази посока.

Как описвате града пред хора, които никога не са били тук?

Уютен, красив, духовен планински град, който носи съвършената хармония между традиции и модерност. В Банско можеш да си настанен в супер луксозен хотел, да ядеш капама и да си купиш шушони, за да ти топлят. Хубав ни е градът и туристите го виждат и се връщат.

5 неща, които обичате:

Планината, защото пораснах по върховете, езерата и стените ѝ и не мога да си представя живота си без нея; Смелостта. Лоялността. Отговорността - този списък може да е и по-дълъг, но все са ценности, на които много държа; Лятото, колкото и да е необичайно за кмет на град, утвърдил се като зимен курорт; Добре свършената работа - в България е като злато - открива се рядко и трябва да се превърне в абсолютна норма.

И Банско, разбира се

Какво за Вас е Банско днес?

Моят град.

Георги Икономов е кадидат за кмет на Банско за трети пореден мандат. Издигнат от ПП ГЕРБ, той е с №43 в интегралната бюлетина.

Политическа публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление

П. Попова

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар