Проблемът с паркирането в кв. „Запад“ на дневен ред за Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО)

18 октомври 2019 13:54   7777 прочита


Дългогодишният проблем с паркирането в кв. „Запад“ ще бъде решен кардинално. Това стана ясно след среща на кандидата за общински съветник от Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) Гергана Муртова със заместник-кмета по строителството в Благоевград инж. Емилия Тунева и главния архитект на общината Емил Стоянов. По време на последната сесия на Общински съвет – Благоевград в края на месец септември Гергана Муртова сезира общинското ръководство за сериозен проблем на живущите на ул. "Александър Малинов" в ж.к. „Запад“. В свой сигнал до нея над 100 жители на блокове 12 и 13 отправиха молба за осигуряване на паркоместа, каквито в района липсват. Още тогава тя предложи на колегите си общински съветници няколко конкретни мерки, които да бъдат предприети за разрешаване на проблема.

Към днешната дата позицията на общината е, че проблем наистина съществува и то не само пред блокове 12 и 13. В подобна ситуация са още няколко блока в този район и това се дължи на типа селищно устройство, който е заложен при изграждането на квартала.

В тази връзка община Благоевград стартира процедура за обследване на целия квартал по отношение на ситуацията с паркирането, на база на което ще бъде направено необходимото преструктуриране. „Сред вариантите, които обсъждахме на нарочна среща със заместник-кмета и главния архитект са както създаване на паркинг места пред съответните засегнати блокове, така и изграждане на по-мащабен паркинг в района на стария пазар в квартал „Запад“. Всички възможности се преценяват, така че предприетите действия да удовлетворят максимален брой граждани“, коментира Муртова.

Паркирането в кв. „Запад“ далеч не е първият проблем, с чието разрешаване се ангажира Гергана Муртова, която и до момента беше общински съветник в Благоевград. По време на работата си в местния парламент тя винаги е изтъквала, че най-важното в работата трябва да бъде решаването на конкретни проблеми на хората, независимо малки или големи са те. Една от първите ѝ инициативи преди 8 г. беше изграждането на детска площадка в кв. „Струмско“ (район Старо Струмско), където никога преди това не е имало такава. „Изключително горда съм с тази площадка, защото тя радва ежедневно десетки деца и дава спокойствие на родителите им, че не играят на улицата, както беше преди“, споделя днес Муртова. По същото време преди 8 години тя си поставя за цел изграждане на детска площадка в градинката при НАП. Благодарение на тази нейна инициатива, много скоро след това запуснатата градинка става любимо място за игра на десетки деца. Отново свързана с безопасността на децата е и изграждането на ограда около детската площадка в градската градина, която също беше направена по нейна инициатива. „В момента, като кандидат за общински съветник от Местна коалициа ЕНП (ЕНП-СДС-БДО), водя преговори с общината за изграждане на спортна площадка за по-големи деца в Старо Струмско. Тази инициатива е по искане на гражданите от този район и дори сме локализирали подходящо място. Имам уверението на ръководството на Общината, че и това ще се случи, дори ми представиха плана си как точно ще изглежда игрището. Живот и здраве и това ще направим!“, споделя Муртова.

„Голямата ми болка, но вече и гордост е уличното състояние в Старо Струмско. Много упорство и постоянство от моя страна изискваше този проблем. Голяма болка за мен е фактът, че в 2019 г. все още има неасфалтирани улици в този град, при положение, че става въпрос за квартал, който не е създаден вчера. Не е тайна за никого, че през годините не спрях да настоявам за асфалтиране на улиците в Старо Струмско и стига да бъда избрана от хората, ще продължа да работя това да продължи. През последните 8 години се асфалтира ул."Пеньо Пенев", няколко години по-късно се изгради и ул. "Малешевска". Асфалтирането, както е ясно за всички, е изключително скъпо начинание за всяка община. Затова не всички улици се изградиха, но тези, които останаха, се насипаха с подходящ материал, който значително подобри състоянието им. Няма как да се отрече, че преди 8 години улиците в Старо Струмско бяха в далеч по-лошо състояние, но благодарение на моето постоянство и съдействието на Община Благоевград заедно успяхме да подобрим значително положението“, споделя с гордост Гергана Муртова.

„За себе си бих казала, че следвам верую, за което се пее в една красива българска песен - "ако си дал, не си живял напразно". Често ме питат - защо се занимаваш, защо хабиш толкова усилия, време и енергия? Моето виждане е, че това не е хабене. Да, трудно е, изисква се постоянно ходене по кабинети и разговори, събиране на подписки от граждани и пр. Но когато след трудности и много работа нещо се получи, някоя моя инициатива се осъществи, чувството на удовлетвореност е огромно. И веднага се сещам за още нещо, което инициирах и направихме. Оградата към река Бистрица на ул. „Антим I“. Наистина нещо елементарно, но години наред създаващо опасност както за живеещите в района, така и клиентите на близките заведения. Просто обичам да помагам. И затова, когато преди време пред мен се появи възможността да съдействам за дарение към Община Благоевград от болнични легла и други медицински пособия, аз веднага се захванах. Отне ми повече от 6 месеца разговори, договорки, координация с дарителя - фондация в Швейцария, транспортна фирма, община и прочие, но накрая онкологичната болница в Благоевград и Родилно отделение получиха своите легла и консумативи. Благодарността на управителите на тези звена и задоволството, които видях в очите на персонала - това е моята мотивация. Да знам, че съм помогнала нещо да се подобри - това ме кара да продължавам. И именно затова търся подкрепата на гражданите за още 4 години, в които да имам шанса да бъда полезна.

Напълно подкрепям приоритетите, заложени в програмата на нашата коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) и в следващия общински съвет бих работила усилено за тяхното осъществяване. Най-важните обаче според мен са създаване на условия за отваряне на работни места, както и осигуряване на устойчиви политики за по-чист въздух. Много се радвам, че първите и основни стъпки в изграждането на нова индустриална зона в Благоевград вече са факт. Аз лично работя в София и ясно заявявам, че в Благоевград почти няма място за реализация на млади, образовани професионалисти. Толкова умни млади хора излизат от нашите гимназии и университети, но принудени от обстоятелствата, заминават за София или чужбина. Сигурно ще минат години преди в Благоевград да има устойчив и конкурентен пазар на труда, но началото вече е поставено.

По отношение чистотата на въздуха - категорично против съм всякакви малки фабрики и цехове, които, да, може би дават работа на 5-10 човека, но тровят ежедневно десетки хиляди. Проблемът с мръсния въздух е огромен - първо защото е наистина опасно за здравето ни и второ, защото тук става въпрос за сблъсък на бизнес интерес с обществен интерес, а този спор никога не е лек. Но това не го прави трудно решим - стига да има воля от местната власт и хората, управляващи тези бизнеси, решение винаги ще се намери. На фона на толкова модерни технологии за пречистване, филтри и т.н. наистина не е нормално да не можем да намерим решение. Воля се иска“.

Гергана Муртова е кандидат за общински съветник от Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО). Номер 68 в интегралната бюлетина за съветници, преференция 105.

Политическа публикация! Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар