Политически скандал! Водачът на листата на "Изправи се БГ"! Ние идваме! адв. Албина Анева внесе жалба в РИК срещу Б. Борисов и коалиция " ГЕРБ -СДС за незаконна агитация

02 ноември 2021 21:43   15757 прочита


Според кандидат-депутата, училище в Хаджидимово е използвано като фон за предизборна агитация, включително и пред деца, което е грубо нарушение на закона 

Водачът на листата на Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме! ” в  Пиринско  , адвокат Албина Анева, внесе днес   жалба в РИК-Благоевград за незаконна агитация от Коалиция „ГЕРБ-СДС” и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Жалбата е по повод предизборна среща на 31 октомври в Средно училище „Никола Вапцаров” в град Хаджидимово, където Борисов и част от ръководството на ГЕРБ в региона, са поканени на разгледат спортна зала . На място лидерът на ГЕРБ се снима с много от присъстващите, сред които и деца. Всичко това се излъчва на живо в неговия профил във фейсбук, както и в електронни медии. 

„В клипа ясно се вижда как Бойко Борисов и поддръжници се държат така сякаш финансовите средства, осигурени за изграждане на спортното съоръжение, са дадени лично от бившия министър-председател и му се следва да се разпорежда в цитираното училище като в негова лична собственост”, пише в жалбата. Коалиция „ГЕРБ-СДС” използва училището като фон за политическото си мероприятие и предизборна агитация. Още по страшно е, че същото са направили и учителите, начело с директора си. На снимките фигурират и служебни лица, които са на държавна работа, пише Анева. 

 "С тези действия представителите на Коалиция „ГЕРБ-СДС” и лично Бойко Борисов нарушават императивни законови разпоредби на Изборния кодекс, а именно член 192, ал. 1 от ИК, в който е регламентирана забрана за предизборна агитация, като е посочено, че не се допуска такава в държавни и общински учреждения, институции и държавни и общински предприятия и търговски дружества с повече от 50% държавно или общинско участие в капитала. Това посещение в училището е целенасочена политическа предизборна изява на политически лица в режим на предизборна кампания и е в противоречие не само с правилата, регламентирани в ИК, но и със Закона за предучилищното и училищното образование и ППЗНП. Нарушаването на реда на провеждане на предизборна кампания, включително установяването на нарушения на забраните за провеждане на недопустима предизборна агитация или такава в изборния ден, са в правомощията и компетентността на РИК. ", се казва в жалбата на кандидат-депутата Албина Анева. 

 
„Подобни на описаните действия, с които се използва за предизборни политически мероприятия училищна територия, да се притискат учители да участват в подобни „сценки”, за да се „погали” егото на г-н Бойко Борисов, е не само нередно, морално укоримо, но и грубо прекрачване на закона. Надяваме се на вашата бърза и компетентна намеса”, експедитивни проверки и очакваме адекватни санкции, пишат от Изправи се БГ! Ние идваме! 
Жалбата е внесена днес в РИК. Ще следим реакцията на районната избирателна комисия.. 

*Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление 


Още за: анева жалба рик   Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара