Нови 70 проекта са одобрени по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия

22 септември 2012 11:17   8344 прочита


Нови 70 проекта, за над 20 млн. евро са одобрени по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Това съобщи в Кюстендил ръководителят на Съвместния технически секретариат Цветана Герджикова. По първата покана бяха финансирани 53 проекта за над 10 млн. евро, част от които се изпълняват и в момента на територията на областта.

"Партньори от област Кюстендил участват в 8 проекта. Два от тях са инвестиционни, за над 1, 2 млн. евро. Другите са свързани с културно- етнографско сътрудничество, също за 0, 5 млн. евро. Община Бобов дол е водещ партньор по проект с община Пали Лула, посветен на културния туризъм. Строи се в момента амфитеатър, проекта върви много добре, с много красив виртуален образ. Другият проект е на община Дупница и община Враня, за подобряване на инфраструктурата на туристически обекти", коментира пред Дарик Цветана Герджикова.

Програмата предоставя условия за сближаване на населението от 6- те трансгранични области, в България и Сърбия. За България това са- Видин, Монтана, София, София- град, Перник и Кюстендил, а за Сърбия- Бор, Зайчар, Ниш, Пирот, Ябланица и Пчиня. "Надяваме се проектите да допринесат за развитието на региона в икономически, социален, културен и исторически план. Целта е обединяването на усилията на общините от двете страни на границата за съвместен туризъм, културни дейности и др.", допълни г- жа Герджикова.

Още не са обявени окончателните резултати, за одобрените проекти по втората покана. Те са 70 и скоро ще бъдат публикувани на електронната страница на програмата- www.ipacbc-bgrs.eu.

По повод Денят на Европейското териториално сътрудничество, в Кюстендил бе представен музикалният спектакъл "Музика без граници". В него участваха ученици и преподаватели от читалище "Братство 1869"- Кюстендил и Музикалното училище в Ниш, Сърбия. Спектакълът бе открит от областният управител Владислав Стойков, който поздрави всички участници. Във втората му част бе представен проекта "Балкански синтез", между сдружение "Партньори- Кюстендил" и община Босилеград.

източник: dariknews.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар