Николай Шушков: Благоевград заслужава кмет, за когото градът е мисия, а не политическо оцеляване

09 октомври 2023 16:13   5779 прочита


Г-н Шушков, „Мисия Благоевград“ - с това послание влязохте в предизборната кампания за кмет на община Благоевград и търсите подкрепата на нейните жители. А какво Вие им предлагате, кое Ви дава увереност, че ще сте добър кмет

Аз съм роден в Благоевград, живея в Благоевград, обичам Благоевград. Имам богат житейски и професионален опит, надмогнал съм през годините редица изпитания, ръководил съм различни по характер и големина екипи. Доказал съм, че изпълнявам обещанията си и че мога да работя за обществено полезни каузи. 
Но страдам, че Благоевград все повече изостава в своето развитие. Доходите са ниски, от няколко години най-ниските в цялата страна. Областният център е все по-занемарен, без самочувствие, без амбиции, без дух и надежди, задушаван от лошо управление и превзет от бездомните кучета. А Благоевград може да бъде един от най-добрите градове за живеене, да стане по-красив и по-зелен, да израсне като високотехнологичен, образователен и културен център. И аз знам как може да бъде постигнат всичко това, имам смелостта и съм решен да работя за това. 

През изминалите вече десетина дни от предизборната кампания Вие се срещате с много хора, от най-различни обществени сфери, на различна възраст и с различни интереси. Какво споделят с вас, какви са най-големите им очаквания? 

Живея живота на моите съграждани, ходя по улиците на града всеки ден, познавам в детайли проблемите. Запазването на работните места и доходите, тяхното нарастване е основният проблем, който хората поставят пред мен и изискват бързи, добре обмислени и целенасочени действия. На Благоевград и общината е нужно модерно и ускорено икономическо развитие.

Защото загубените работни места не са просто статистика, а става дума за човешки съдби. За близо 10 хиляди мои съграждани, които живеят, но не работят в Благоевград - пътуват ежедневно към столицата, съседните общини или са трайно в чужбина. Не бива да допускаме повече изтичане на човешки капитал от Благоевград. И за да спре този процес, трябва да се създадат възможности пред младите хора те да могат да се реализират в модерни и високотехнологични сектори тук, в родния Благоевград - да има добро здравеопазване и образование, за да отглеждат децата си тук, да има развлечения и добро качество на живот. Затова създаването на индустриална зона е важно и належащо, но е само една от стъпките към целта.

Предвиждам да използвам опита на колегите от индустриална зона „Тракия”, които вече заявиха готовност безвъзмездно да помогнат на екипа ми в споделянето на опит. Разчитам и на местния малък и среден бизнес, защото той е предприемчив, гъвкав, отстоява важните ценности на бизнеса и в човешките отношения. Ще създам партньорства за превръщане на Благоевградска община в целогодишна туристическа дестинация, използвайки целия потенциал от природни ресурси, богато историческо минало, културни традиции и институти. Ще изградим съвременна мултифункционална зала, ще създадем нова културна марка на града и ще го маркетираме като модерна дестинация, която туристите няма да гледат само от магистралата на път за Гърция, а ще влизат в града, ще остават в него и ще инвестират в местната икономика. 
 

Сигурността и достъпът до здравеопазване също са важна тема за хората в Благоевград. Как ще решите все по-задълбочаващият се проблем с липсата на медицински кадри в града?

 
Ще въведа утвърдения в редица общини модел на финансова подкрепа за обучението на млади хора в медицински специалности с ангажимент да се върнат в местната болница. Ще се погрижа да има повече денонощни аптеки в града, да се разширят вида и обхвата на социалните услуги, да се осигури благоприятна среда за активен и сигурен живот в добро здраве както на подрастващите, така и на възрастните хора. Имам и ясно заявена позиция за подобряване на чистота на въздуха и увеличаване на зелените площи. Ще намеря решение за парк „Бачиново“, така че да го запазя като зона за отдих и спорт, ще сложа край и на всички апетити за застрояването му. 


Не са тайна лошите финансови показатели на общината, които ще получите в наследство, ако станете кмет. Как ще се справите с вечното оправдание „няма пари“? 


Пари няма достатъчно само за онзи кмет, който не умее да ги управлява ефективно. Ще стабилизирам финансите на общината, като търся начини за намаляване на дефицита. Ще направя преглед на всички заеми, ще активизирам кандидатстването за европейски средства по различни проекти, няма да увеличавам местните данъци и такси, а ще ги управлявам по-ефективно. Ще направя анализ на състоянието на общинските имоти, земя и гори, общинския жилищен фонд, общинските фирми, концесиите и ще приложа по-ефективен модел на тяхното управление и контрол.

Ще направя и пълен преглед на структурата на общинската администрация, но няма да има нито едно политическо назначение, нито едно политическо уволнение. Ще утвърдя конкурсното начало и ще работя за повече електронни услуги за бизнеса и гражданите - ще положа началото на внедряване на концепцията за „умен град“ на всички нива. Благоевград ще изгради система за набор и анализ на данни и ще прилага автоматизация в редица сфери – градски транспорт, сигурност, енергийна ефективност, управление на отпадъците и др. 
 

Общественото доверие в политиците обаче не е високо. Вие срещате ли се с такова недоверие и как го преодолявате? 


Срещам разбиране и окуражаване от хората. Те познават мен и моята работа за просперитета на града от години. Знаят, че винаги съм бил открит и честен с тях. Доказал съм, че мога да нося отговорност и да изпълнявам дадените обещания! Нека само припомня усилията ми като заместник министър на регионалното развитие и благоустройството да се координират различни институции и да се осигурят пари, за да може възможно най-бързо да се построи падналия мост на река Струма, който преди две години откъсна жителите на шест села и те вече толкова време ползват обиколни пътища, за да продължат живота си.

От тази пролет строителството на новия мост започна и това е само един пример, че когато човек иска и знае как, може да намери решение и на най-трудния въпрос - въпреки политическите страсти, инертността на някои институции, та дори и пропуски в законодателството. 
Хората в Благоевград заслужават да имат модерна европейска община. И кмет, който не се разработва няколко месеца преди изборите, който не обикаля целия партиен спектър само и само да се задържи във властта, а кмет, за който Благоевград е мисия. Затова призовавам моите съграждани на 29 октомври да ме подкрепят с номер 74 в бюлетината.

Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление 

 


 


Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара