Немци представиха проект за над 25 млн. за рехабилитация на канализационната мрежа на Гоце Делчев

18 декември 2010 00:12   5905 прочита
Мнозинство и опозиция в ОбС - Гоце Делчев на последната сесия по повечето от точките от дългия дневен ред намериха общ език и гласуваха със “за”
Мнозинство и опозиция в ОбС - Гоце Делчев на последната сесия по повечето от точките от дългия дневен ред намериха общ език и гласуваха със “за”


Мнозинство и опозиция в ОбС - Гоце Делчев на последната сесия по повечето от точките от дългия дневен ред намериха общ език и гласуваха със “за”

Четири военни обекта на територията на гр. Гоце Делчев да бъдат прехвърлени безвъзмездно на общината, гласуваха на редовната си декемврийска сесия съветниците от община Гоце Делчев. Исканите безвъзмезно имоти са сградата на бившия дом на Народната армия, военните бункери в местността Студената вода край с. Баничан, танковото стрелбище край Гоце Делчев и военните погреби над бившето военно поделение в града. Искането за безвъзмездното прехвърляне на правото на собственост на изброените имоти е адресирано до областния управител Валери Смиленов, който ще отправи съответното предложение до военния министър Аню Ангелов и Министерския съвет за решение.

От много години сградата на ДНА се руши, а оборудването на модерната й в миналото зала и киносалон успешно могат да се използват за културни мероприятия. Откриване на процедура за продажба на 30% от капитала на "Общински пазари" ЕООД гласуваха още съветниците. Предложението бе подкрепено от 18 от присъстващите в залата 20 съветници. Възложено бе на кмета Владимир Москов от първи януари 2011 година да предостави за нуждите на ПМГ "Яне Сандански" освободените в сградата на гимназията помещения от Бизнес инкубатора, за които битката между двете страни продължи няколко месеца. Общинските съветници възложиха още на кмета Москов до края на март 2011 година да настани Бизнес инкубатора в Междуучилищния център.

Община Гоце Делчев ще получи над 25 милиона лева от ЕС за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, бе добрата новина, съобщена по време на общинската сесия. Представител на немския консорциум “Далем-Кокс-Пехер” направи презентация на прединвестиционното проучване на съоръжението и съобщи, че около 70% от питейната вода в Гоце Делчев се губи по водопроводната мрежа, а загубите се плащат от потребителите. Да се поднови и 25 км водоснабдителна мрежа при реализиране на проекта за пречиствателната станция за отпадни води препоръчват проучванията на немските специалисти. Канализацията на гр. Гоце Делчев според техните проучвания е в още по-лошо състояние.

С 80% са се увеличили авариите в мрежата през последните пет години. Според изискванията на финансовия донор - ЕС, третирането на утайката от пречиствателните станции на Гоце Делчев и Банско, където също има одобрен подобен проект, трябва да стане в предприятие, което ще бъде построено в един от двата града. Предстои подписване на споразумение между общинските съвети на Гоце Делчев и Банско за съвместно третиране на утайките и преценка на МОСВ къде да бъде построено предприятието.

Съветници гласуваха учредяване право на строеж на "ЧЕЗ Разпределение България" АД - гр. София за изграждане на трафопост в местността Попови ливади при цена от 1000 лева за 6 кв. м площ. Одобрено бе и предложението на представителя на "Мобилтел" Тинко Младенов за прокарване на оптичен кабел в общината. Кабелът ще минава през общински, горски, частни и други имоти от радиорелейната и телевизионна станция "Ореляк" през общините Хаджидимово и Гоце Делчев до Банско.


Още за: община   имоти   станция   Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар