Най-младият кандидат за общински съветник в Благоевград, бизнесменът К. Козас: Амбицията, новаторството и различната гледна точка на младите в ОБС е едно полезно допълнение към опита на по-възрастните

17 октомври 2019 09:43   12334 прочита


Констандинос Козас е наследник на бизнесимперия, изграждана над 20 години от родителите му, в Благоевград. Макар и много млад Козас вече се е сблъскал с отговорностите на възрастните, добил е ценен опит не само в бизнеса, но и в общуването с хората. Познава проблемите на бизнеса в областния център, за който говори с много обич. Мястото на интервюто е неговият кабинет във фирма "Олимпос-99". Коста ни посреща ведър, усмихнат, лъчезарен и учтив.

- Г-н Козас, представете се на читателите на struma.com.

Здравейте, казвам се Констандинос Козас, на 20 години. Роден съм в гр. Драма, Гърция, но съм израснал в Благоевград, откъдето е и майка ми. Бивш възпитаник съм на Езикова Гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, а в момента следвам „Управление на бизнеса и предприемачество“ в Нов Български Университет.

Изпълнителен директор съм на фирма Олимпос-99, която се занимава с производство, преработка и търговия на маслини и маслинови продукти. Фирмата съществува от 20 години, като в нея работят над 300 човека. В момента сме в процес на разрастване на производствения ни капацитет, като в близко бъдеще ще разкрием десетки нови работни места.

- Пораснал сте във фабриката, ръководена от вашите родители, тук ли премина детството ви?

В началото родителите ми прекарваха дни и нощи в офиса или на път из страната. Когато бяха тук, прекарвах времето си с тях, а когато пътуваха, живеех при баба и дядо. Създаването на нов бизнес не е лека работа и изисква много саможертви. Тогава не го разбирах и понякога се чувствах ощетен. Сега вече го разбирам и приемам за свой дълг към тях, към нашите партньори и служители, и към мен самия, да дам всичко от себе си, за да продължа развитието на това, което те са започнали.

- Защо решихте да влезете в политиката и да се кандидатирате за общински съветник?

Всичко, което съм и което планирам да бъда, дължа на родителите си и на гражданите на Община Благоевград. Тази кандидатура е един опит да върна услугата. Някой ден децата ни ще наследят този град и от нас зависи в какво състояние ще им го предадем. Затова искам да работя за жителите на Благоевград и да браня техните интереси в ОБС

- Вие сте успял и реализиран млад човек. Какви са конкретните ви цели в ОБС?

Някои от основните приоритети, които имам са разкриването на нови работни места, чрез подпомагане на амбициозните млади хора при стартирането на нов бизнес, като се улеснят процедурите за разкриване на нови предприятия. Също и превръщането на Благоевград в дигитална община, което ще подобри работата на институциите и ще позволи на благоевградчани да вземат по-пряко участие в управлението с платформи, чрез които ще могат да изказват мнението си и да предлагат алтернативи.

- Каква, според Вас, трябва да е ролята на ОБС?

Общинският съвет служи на гражданите на общината. Нищо повече, нищо по-малко. Съветниците трябва да взимат решения, уповавайки се не само на моментната си преценка, но и с поглед към бъдещето.

- Какво харесвате и какво не харесвате в местните политици и какво бихте искали да промените, ако имате възможност?

Отговорът ми донякъде се припокрива с предишния. Хората имаме недостатъка да задълбаваме в детайлите. Те са важни, но още по-важно е да се вглеждаме в цялостната картина. Би било полезно някои местни политици да си припомнят този факт.

- Порок ли е младостта в политиката?

Мисля, че оптимизмът, амбицията и различната гледна точка, които имаме ние, младите хора, могат да бъдат едно полезно допълнение към опита, който имат възрастните в политиката. Отново напомням, ние сме тези, които рано или късно ще поемат щафетата. Защо тогава да не участваме още сега в това, от което зависи нашето бъдеще.

- Следите ли опозиционната политика, провеждана в Благоевград до момента и какво мислите за поведението на определени политици в общинския съвет?

Има хора, които се опитват да градят име, само и единствено, чрез критики и театрални постановки. Това според мен са грешно насочени усилия, защото в крайна сметка, целта за всички трябва да бъде една – служба в името на обществото.

- Защо благоевградчани трябва да гласуват за Вас?

Какъвто и отговор да дам на този въпрос, ще бъдат празни приказки. Действията говорят повече от думите, а аз предлагам действия. Единственият ми призив към благоевградчани е да гласуват, доверявайки се на личните си принципи. Веднъж на всеки четири години, всеки получава възможността да вземе нещата в свои ръце. Жалко е, когато тази възможност бива захвърлена с лека ръка.

Разговаря П. Пенева

Купуването и продаването на гласове е престъпление

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар