Мартин Томов-кандидат за депутат от Български възход в Благоевград: Предстои ни важен избор: Имаме нужда от хора, които не влизат в политиката, водени само и единствено от личния си интерес

28 септември 2022 14:18   7161 прочита


Мартин Томов е на 35 години, строителен инженер по образование. Израснал е в Благоевград, след което прекарва малко над 10 години в София - първо учи, след което живее и работи там, както в сферата на тясната му специалност, така и в посока развитие на собствен бизнес. Връща се в Благоевград преди 3 години. 

Като човекът Мартин Томов ли ще отговаряте на въпросите в това интервю или като политикът Мартин Томов? 

Аз не съм политик и не мисля, че някога ще се възприема като такъв. Аз съм просто човек и гражданин, с гражданска позиция, който виждайки многото неща, които не са наред в нашето общество, иска да направи каквото е по силите му нещата да станат по-добри - с експертиза, с хъс и желание, с воля, с това, че разбирам какви са реалните проблеми на хората. 

Защо политика и защо сега? 

Политиката безспорно не е единственият начин човек да се бори животът на хората около него да стане по-добър, но тя е много важен фактор. Там се създават законите, там се гарантира спазването и прилагането им. Политиката в момента е запазена територия на “професионални” политици, хора, за които не съществува живот извън политиката. Резултатът е видим за всички - връзката между политиците и хората и техните реални проблеми е напълно скъсана. Това трябва да се промени, нужни са ни хора, които да не възприемат влизането в политиката като върха в кариерата си или най-сладката работа, която някога ще имат, и веднъж попаднали там - да не губят връзката си с гражданите. Това е нужно повече от всякога сега. 

Защо избрахте формацията на Стефан Янев? С какво ви спечели “Български възход”? 

Стефан Янев в лично качество ме спечели тъкмо с това, че не е политик, че е човек, за когото типичните политически игри са отблъскващи и че при него го няма характерното в политиката несъответствие между думи и дела.

Привлече ме това, че се дава приоритет на неща, които и аз самият смятам за критично важни - например демографската криза, образованието, подобряване работата на администрацията. В началото ме привлече той като личност, впоследствие се запознах и събрах и с много съмишленици, с които сме заедно в това. 

Обявихте една лична кауза, свързана с възрастните хора,  с която се ангажирате, разкажете повече за нея? Какво Ви провокира да се спрете точно на нея? 

Обезлюдяването е проблем, с който всички сме наясно, но който се очерта още по-остро пред мен откакто се върнах в Благоевград. Самият Благоевград е обезлюден, защото хората го напускат в посока София и чужбина, а в околните села положението е още по-страшно.

Липсват елементарни неща от първа необходимост - като достъп до здравни услуги, липсват и средства за препитание. За много хора, особено по-възрастните е непосилно, както да трябва да пътуват до града, за да ги види лекар, така и да си плащат лекарствата - защото здравната каса покрива средно едва една трета от цената им.

В резултат много хора са принудени просто да преустановяват лечението си. Това, според мен е недопустимо и макар че безспорно не е по силите на един човек да го промени, това, което мога да правя сам и още сега, е да отделям от възнаграждението си една сума в размер на 1000 лв., с която да се помага на хора в нужда да закупуват лекарствата си. Един човек не може да постигне много, но се надявам примерът ми да бъде последван и фокусът върху проблема да доведе и до разрешаването му. 

Говорихте  и за липсата на кадри в IT сектора и една идея, която планирате да реализирате в партньорство с компании от тази сфера. Кажете нещо повече и за това.

Въпреки динамичното развитие на IT сектора в България през последните години работещите в него също срещат пречки.През последните десет години IT секторът се удвои, достигайки 70 000 души и дава около 3.5 на сто от БВП на българската икономика, но и там има проблеми и основния е липсата на кадри за работа.

Това разбрах от срещи с хора в тази сфера,в която бизнес развива и моят приятел Методи Ерделски, с който се обединихме около една идея, която много се надявам, че ще бъде едно добро начало за справяне с този проблем поне в Благоевград и областта.

 Много е важно разбира се, да успеем да привлечем още ИТ компании към нея, за да разширим обхвата. Самата идея е проста, но вярвам, че ще даде добавена стойност - периодично ще организираме конкурс за талантливи хора, които искат да работят в ИТ сферата, а най-добрите от тях ще получат средства, с които да покрият обучението си и на практика да започнат да работа. Така, от една страна помагаме на тези, които искат да се развиват, а от друга страна на самите ИТ фирми, които ще получат готови, обучени кадри. 

Какви са Вашите очаквания и прогнози за предстоящите избори? Какви са вариантите за следизборна коалиция?

Нямам точни прогнози, много е трудно да се предвидят резултатите, защото виждате, че и самите агенции, които се занимават професионално с това, дават разнопосочни и твърде различни прогнози.

Това, което прогнозирам със сигурност е, че “Български възход” ще бъде част от следващия парламент. Вярвам в това и съм сигурен, че имаме какво да дадем в посока справяне с кризата, в която се намира страната ни. 

Колкото до следизборните коалиции, тук въпросът е по-сложен. Ясно е, че нито една политическа партия няма да може да управлява сама и ще трябва да има диалог в тази посока.

Ние, от “Български възход” не сме спирали да говорим, че сме отворени за разговори, за търсене на възможен начин за справяне със ситуацията в България, но не и на всяка цена. Има граници, които няма да бъдат прекрачени, има компромиси, които не бива да се правят, само и само да участваш в управление.

Всичко е въпрос на принципи и на диалог, както вече казах. Така че, много трудно е да кажа сега, каква ще е бъдещата коалиция. Според мен, никой все още не може да каже, всичко, което се говори сега, може да се окаже спекулация.

Притеснявате ли се от ниската избирателна активност, която се очаква? Какво трябва да разберат избирателите, което да ги накара да бъдат активни и да отидат до урните в неделя?

Да, това е проблем, който притеснява всички, ниската избирателна активност и апатията на хората заема застрашителни размери и видяхме резултата - четири пъти парламентарни избори в рамките на година.

Ако политическите кандидати допълнително обезкуражат избирателите, това би било по-лошият сценарий. Това ще произведе отново един парламент с голям брой политически участници, които трудно ще постигат съгласие, трудно ще изградят коалиции и управляващо мнозинство. Това би забавило процесите на политическа реформа и справяне с кризите, а не би ги ускорило.

Хората трябва да разберат, че единствено с активност и упражняване на правото им на глас, могат да въздействат на това, което се случва в държавата. Друг начин просто няма.

Ако ние, не успеем сами да осъзнаем значимостта на гласуването, нищо няма да се промени. Ще продължим да буксуваме на едно място, ще правим избори, след избори и ситуацията ще става все по-трудна за всички. 

Призовавам хората, да излязат в неделя и да упражнят правото си на глас, защото това им дава правото, след това да търсят сметка и отговорност на тези, които ще отидат в парламента и ще са ангажирани с тяхното бъдеще. Всеки един глас е важен. Не ги призовавам да гласуват за конкретна политическа формация, а просто да гласуват, спрямо своите преценки, защото това е важно.

Предизборна публикация! Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

0 коментара