Мария Радойкова-кандидат за депутат от НДСВ в Пиринско: Край на хаоса в здравеопазването! НДСВ връща пациента в центъра на здравната реформа!

20 март 2023 10:12   9450 прочита


Отговорност, сръчност, знания и човечност са качествата, които са водещи в работата на анестезиологът, а и на всеки медик 

Д-р Мария Радойкова има над 32 годишен стаж като анестезиолог. 
Завършва висше медицинско образование през 1991 г. в МА – София и е назначена на работа в ОАРИЛ на МБАЛ “Иван Скендеров” гр. Гоце Делчев. Придобива специалност “Анестезиология и интензивно лечение” през 1999 г. През 2002 г. – професионална квалификация “Здравен мениджмънт”. До 2005 г. работи като анестезиолог в ОАИЛ на болницата. От 2005 до 2006 г. е Управител на “Медицински център – I – Гоце Делчев” ЕООД. 
Управител на МБАЛ “Ив. Скендеров” ЕООД гр. Гоце Делчев е от 02. 11. 2006 г. В момента работи в болницата в Петрич. Д-р Радойкова е кандидат- депутат от листата на НДСВ - № 10


Д-р Радойкова да си лекар е нужно повече от образование, трябва сърце и смелост. Защо от лекарския кабинет се насочихте към парламента? 

Нашата професия е изключително рискова. На всеки лекар му трябват не само умения, за да бъде лекар, явно трябва и нещо друго, трябва да има сърце, за да жертва живота си за другите. Това е нашето призвание. Но не мога да остана безучастна към хаоса, който цари в сферата на здравеопазването, години наред. Постоянно се говори за спешни реформи, и мисля, че е крайно време да се чуе мнението на лекари, работещи в отдалечени от университетските болници райони, където ежедневно се сблъскваме с проблемите на системата и на пациентите. Имам опит и като лекар и като администратор в общинското здравеопазване и бих могла да се опитам да помогна в тази посока. Политиката означава грижа за хората, и аз съм категорично убедена, че нейното значение трябва да стане реалност. 


  Какви мерки предлага НДСВ за работеща здравна система, на какви реформи ще заложите? 

Здравната политика се определя от парламента и Министерството, а Здравната каса финансира основните дейности и контролира разходването на средствата. Истината е, че за да се реализира реформа в сектора трябва да има широко политическо съгласие и подкрепа на гилдията. Без пълна политическа подкрепа реформите са невъзможни. Системата е чувствителна и всяка промяна води до сътресение, което се отразява негативно най-вече на пациентите. Професионалният подход при реформата е задължителен, защото лекарите, които също ще бъдат потърпевши, трябва да знаят точно какви промени ще се правят и с каква цел. НДСВ има разработена здравна стратегия, но за съжаление тя не бе приета и не се приложи на практика, когато беше необходимо. 
 

Какво предлага НДСВ? 


Конкурентен подход в здравния сектор. Пациентът трябва да има право на избор, както къде да се осигурява, така и къде да се лекува. Ще се борим за приемането на Национална здравно-информационна система, която да дава възможност он-лайн да се извършват повече административни и здравни услуги в сектора, за да падне административната тежест на хартията. Именно при управлението на правителството на НДСВ отпадна районирането на лечебните заведения и бе въведено правото на свободен избор на болница, но тази възможност трябва да се разширява. 

 Вие бяхте шеф на болницата в Гоце Делчев, кадровия дефицит е факт, болниците сега функционират ли с достатъчно специалисти, така че да осигурят адекватни грижи за пациентите и съответно да не се стига до претоварване на работещите в тях? 
Всяка общинска болница изпитва кадрови дефицит и трудно се покриват изискванията по медицинските стандарти. Трябва да се спре т. нар. медицински туризъм-лекари от големите градове да работят няколко дни в месеца в общински болници. Така ще се намали натоварването на специалистите, местните кадри освен професионализъм имат и емоционална обвързаност с болницата в собствения им град. Трябва да се работи в посока промяна в наредбата за придобиване на специалност, общините да предлагат добри условия и за работа и за битова удовлетвореност на младите лекари. 

 Кои са най-належащите мерки в посока подобряване на болнична, доболнична и т. н. грижа. 

Необходимо е спешно преструктуриране на болничната помощ. Обвързване на качеството на медицинската услуга с финансирането. Тези които се грижат по-добре за болните, ще получават повече пари. Това е справедливо. 
Не смятам, че табелата прави болницата. Всички знаем, че има болници без необходимото оборудване и специалисти, в които касата е принудена да налива пари. Не считам, че това е почтено към пациентите. По този начин лъжем хората, че им се осигурява качествено и достъпно здравеопазване. 

 От години се говори, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, за да изпълняват по-добре ролята си. Вашето мнение. 

Категорична съм, че болниците не трябва да са търговски дружества. От какво да формират своята печалба? От повече болни хора за да има повече финансови постъпление? Или да лекува с най-евтините медикаменти? А не е тайна колко е висок процента на здравнонеосигурените лица. За тяхното лечение от някъде трябва да се осигури финансиране. 


  Кога разбрахте че анестезиологията е вашето призвание? 

Най-голямата ми мечта бе да помагам на хората, да участвам активно в битката за спасяването на живота им. Мечта, която изисква и огромно чувство за отговорност, отдаденост и непрекъснато усвояване на нови знания и умения. И да, тази моя мечта се сбъдва всеки ден Анестезиолог -реаниматор съм 32 год., харесвам отговорността и динамиката в тази специалност, при нас идват пациенти в крайно тежко състояние и в повечето случаи завършват фатално. Трудно е, тежко е, но не бих сменила специалността си. 

  Има ли моменти, в които изпитваш съмнения, че това е правилният иизбор за теб? Щеше ли да тръгнеш по друг път, ако можеше днес да избираш специалността си? 

Не. Не е лесно, но не си представям да правя каквото и да е друго. 

Кои са най- сериозните предизвикателства в в медицинската професия и конкретно в твоята специалност? 

 Стресът и всеобщият бърнаут, особено тежък след пандемията. Не се говори достатъчно за психичното здраве, при положение че специалността ни е винаги в началото на статистиките за 
депресия/суицидни опити в медицинските среди. 


На кои избиратели ще разчитате, хората се умориха от избори, апатични са, как в тази обстановка ще ги мотивирате да гласуват за НДСВ? 

НДСВ трябва да разчита на интелигенцията, на хората, които са били в активна възраст по време на двата успешни мандата на управление на партията. За мен е привилегия да съм в листа  съставена от "знания, младост и опит". Убедена съм,  че с експертния потенциал и личностните качества на всеки,  ще стигнат до максимален брой хора. Но разбира се разчитаме и на младите хора. 
Ще заявим ясно какви са намеренията ни. Кампанията ни ще е основана само на факти и ангажименти, които сме способни да изпълним. Народът ни вече е уморен от политическа нестабилност. Затова призовавам за максимална активност на тези избори, за да победят най-добрите и да поведат страната напред. 

Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

0 коментара