Консорциум "Майер-Райкомерс-Рила" се закле до седмица да асфалтира центъра на Кюстендил

11 май 2010 00:20   10063 прочита
Кметът Петър Паунов и председателят на ОбС Васил Иванов ръководиха доста бурната сесия
Кметът Петър Паунов и председателят на ОбС Васил Иванов ръководиха доста бурната сесия


Кметът Петър Паунов и председателят на ОбС Васил Иванов ръководиха доста бурната сесия

Въпреки саботажите на лобитата от ГЕРБ и министър Н. Караджова

Докато не бъдат асфалтирани поне 80% от вече разкопаните улици, ремонти няма да бъдат позволени, каза кметът Петър Паунов в началото на извънредната сесия на местния парламент в Кюстендил, свикана с една-единствена точка в дневния ред " проектите по ИСПА. До момента 35 километра улици в областния център са разкопани, а нито един метър не е възстановен от фирмите-изпълнителки по проекта, обобщи градоначалникът.

На сесията от предварително поканените не се появиха само представители на Министерството на околната среда, ръководено от Нора Караджова. Управителите на фирмите-изпълнителки обясниха, че МОСВ е основният виновник за буксуването на проекта, тъй като не се издължават на изпълнителите в срок.

Няма пари, заради това не сме асфалтирали това, което досега сме направили, обясни изпълнителният директор на консорциума "Майер-Райкомерс-Рила" инж. Благой Козарев.

Червеният депутат Мая Манолова обяви, че от МОСВ е получила уверение, че до края на работния ден по сметките на изпълнителите ще има превод от 1 090 000 евро .

С тези средства се гарантира работа само за 2 седмици, каза Козарев. Още от утре започваме да асфалтираме, ще приключим изключително бързо, увери присъстващите управителят на строителния консорциум. На инж. Козарев се наложи да отговаря на неудобните въпроси на кюстендилския бизнес, поставени от търговката Райна Костадинова, която в прав текст го запита знае ли как се живее и работи в такава обстановка и ако той бе търговец от Кюстендил, нямаше ли да потърси отговорност и финансово обезпечение от строителите.

Госпожо, обещавам ви за една седмица центърът на града да бъде възстановен, каза в отговор на нападките инж. Козарев.

Проблемът с финансирането е, че с парите, които евентуално днес ще постъпят в сметките ни от МОСВ, сме получили 20% от заложеното финансиране по проекта, а сме свършили повече от 50% от подмяната на тръбите за нов водопровод и канализация, заяви Козарев.

Работата по проекта за подмяната на водопровода и канализацията на Кюстендил е бавена от безконечни искания от страна на експерти на МОСВ и различни лобита около представители на ГЕРБ, стана ясно по време на извънредната сесия.

На въпроса ако след две седмици министерството отново не преведе пари с измислени оправдания или проверки, какво ще стане, кметът на общината Петър Паунов бе категоричен: Ние тук не сме опитно поле, ще се наложи на някои отговорни фактори да заработят по-активно.


Още за: П. Паунов   ОбС   сесия   Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар