Кметът на Рила Г. Кабзималски дойде с 6 кошници дарове за К. Паскалев

27 май 2011 00:20   8995 прочита
Кошницата от Кабзималски за колегата му К. Паскалев съдържаше сирене, вино и биволско мляко от района на Рила
Кошницата от Кабзималски за колегата му К. Паскалев съдържаше сирене, вино и биволско мляко от района на Рила


Кошницата от Кабзималски за колегата му К. Паскалев съдържаше сирене, вино и биволско мляко от района на Рила

С огромна, все още топла пита, и с шест кошници с дарове пристигна кметът на община Рила Георги Кабзималски на вчерашната закрита среща при колегата си от Благоевград Костадин Паскалев, на която в присъствието на зам. министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и на кметовете на Симитли Апостол Апостолов, на Бобошево - Крум Маринов, вр.и.д. кмет на Кочериново Иван Минков, депутата от ГЕРБ Валентин Микев, областния управител на Благоевград Валери Смиленов и председателя на местния парламент Костадин Хаджигаев се взе решение за създаване на сдружение “Благоевград” за изграждане на депо за битови отпадъци в село Бучино.

Щедрият жест на Кабзималски бе заради стопирането на проекта за евросметището в съседната на неговата община Кочериново за 55 млн. лв., срещу което той и местните жители водиха почти десетилетна битка. Той поднесе кошниците на колегите си и на зам. министър Манева, а в тях бе сложил екологични продукти, произведени в Рилското корито -сирене, вино, биволско мляко и пр.

Приемете най-сърдечната ми благодарност за вашия значителен принос за разваляне на сдружение “Струма” и сформирането на две нови сдружения във връзка с изграждането на два центъра за управление на битовите отпадъци за Благоевградска и Кюстендилска област, както и признателността ми за изключителните ви заслуги за спиране изграждането на Регионален център за управление на отпадъците - Кочериново в местността Точилото, в непосредствена близост да град Рила и село Смочево, с което са предотвратени рисковете и нежеланите последици за нашата община.

Уверявам ви, че населението на Рила ще оцени подобаващо вашата изключителна дейност в полза на обществото, бе написал Кабзималски в съпътстващо кошницата с подаръци благодарствено писмо до колегата му Паскалев. Преди срещата пред “Струма” зам. министър Манева изрази сериозни резерви, че новото сдружение ще успее до септември да подготви кандидатстването си за европейско финансиране на сметището в Бучино, но въпреки това обеща, че министерството ще окаже пълно съдействие, в това число ще поеме и разходите по предпроектното проучване, което според нея щяло да струва около 100 000 лв.

Сдружение “Благоевград” ще подготви и внесе в МОСВ за финансиране проект за сметището по ОП “Околна среда 2007-2013”, въпреки че г-жа Манева имаше резерви относно сроковете, като видя колко единни са и останалите кметове, си промени становището, каза след срещата кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Той уточни, че няма да има разширение на територията на сегашното депо, а новото ще се побере в границите на съществуващото, което е върху площ от 105 декара, а до момента са ползвани за складиране на боклуци само 34 декара от тях. Общините Симитли, Рила, Бобошево и Кочериново ще депонират 10% от общия обем отпадъци, останалото ще е делът на Благоевград, сочат анализите. Според Паскалев, ако не е бил спрян проектът за евродепото в Кочериново, такса смет за благоевградчани е щяла да скочи 2,5 пъти, за да се покрива таксата за депониране и повишените разходи за транспорт.

До 10 юни кметовете са поели ангажимент да внесат в техните общински съвети предложения за излизане от сдружение “Струма” и за участие в новото “Благоевград”. Докато в Благоевград нещата с новото сметище изглеждат оптимистични, в Бучино посрещат новината “на нож”. Ще пускаме жалби и ще се борим депото да не приема повече боклуци, защото и в момента ни трови живота, категорични бяха бизнесменът и земеделски лидер Йордан Димитров и синът му, хирург-стоматологът д-р Димитров.

Като духне вятърът от юг, тук идва пушек и миризма от сметището, не го искаме, даже трябва да го затворят. Никой не ни е питал искаме ли чуждите боклуци, протестира и 75-годишният Радойчо Миленков, който бе с избеляла шапка с емблема на БСП, и признава, че въпреки всичко харесва Паскалев и пак би гласувал той да е кмет. Но за сметището е категоричен, ще потърси телефона на градоначалника да му каже какво мисли.

На другия полюс са хората в съседното село Бело поле, защото от години тежките камиони с боклуците минават през главната улица, а сега според новия проект ще се направи обходен път, който да им спести този тормоз. За боклука не знам, мисля, че сега, където го оставят, си е добре, никой не иска боклук, но все трябва да е някъде, а не може да е в града. Но за камионите още преди обещаха да не минават през селото и ако го направят, ще е добре, че се измъчихме, обяснява баба Велика Ангелова.

Що прах гълтаме от колите, в стаите не можем никога да изчистим, да не говорим за зеленчуците в двора. Но най ме е яд, че майките не могат да изкарат бебетата с количките си на улицата, защото постоянно бръмчат камионите, вдигат прах, разнасят миризми, допълва я баба Дафина, докато копае в градинката. Но и двете са категорични, че хигиената е важна и боклукът все някъде трябва да се извозва.

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев пък успокоява всички жители с обещанието, че новото депо няма да има нищо общо със сегашното. То ще има сепарираща инсталация, кантар, дренажна система и запръстяване, както и други екстри, които са задължителни според приетите европейски критерии за управление на отпадъците.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар