СИЛАТА НА ОПИТА! Д-р Ат. Камбитов: Изградихме основата с поглед към бъдещето!"> Онлайн вестник Струма - Политика - <font color="blue">СИЛАТА НА ОПИТА!</font> Д-р Ат. Камбитов: Изградихме основата с поглед към бъдещето!

СИЛАТА НА ОПИТА! Д-р Ат. Камбитов: Изградихме основата с поглед към бъдещето!

14 октомври 2019 15:13   14322 прочита


Приоритетите и проектите, които предлагаме не са в бъдеще време. Началото вече е дадено, по тях се работи – подкрепете ни, за да ги завършим. Бюлетината е №43.

Скъпи приятели,

За осем години успяхме да превърнем Благоевград в истински европейски център. Работихме, работим и ще работим единствено и само за развитието му. Доверете се на силата на опита и знанието! Доверете ни се, за да можем заедно да продължи и да завършим започнатото! За нас Благоевград е кауза!

Обичаме Благоевград днес повече от вчера и утре повече от днес. № 43 в Интегралната бюлетина.

Бог да пази Благоевград!

Д-Р АТАНАС КАМБИТОВ

КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

П Р О Г Р А М А

I. ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА „БЛАГОЕВГРАД“, НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, СЪЗДАВАНЕ НА ЗАЕТОСТ И ИЗГРАЖДАНЕ НА РЕГИОНАЛЕН ИНОВАЦИОНЕН ЦЕНТЪР.

1. Изграждане на ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА БЛАГОЕВГРАД, ОСИГУРЯВАЩА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА. (В процес на изпълнение)

- Изграждане на Индустриална зона Благоевград съвместно между Община Благоевград и държавно предприятие „Национална Компания Индустриални Зони" ЕАД с необходимата и подходяща инфраструктура, финансирана от „Национална Компания Индустриални Зони" ЕАД. В проекта се включва привеждане в експлоатация на инфраструктурата, обособяване на допълнителен подход от магистралата към планирания транспортен център и интермодални транспортни връзки. Осигуряване на обществен и друг вид транспорт до Индустриална зона - Благоевград.

- Сформиране на ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАН ЕКИП, АНГАЖИРАН ПРЯКО С ПРИВЛИЧАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИ И УСТОЙЧИВО УПРАВЛЕНИЕ НА ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА ЗА РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА И ПОДПОМАГАНЕ ПРИТОКА НА ПРЕКИ ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ В РЕДИЦА СЕКТОРИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО АВТОМОБИЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ, ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ, СКЛАДОВА И ЛОГИСТИЧНА ДЕЙНОСТ И Т.Н.;(В процес на изпълнение)

2. Изграждане на РЕГИОНАЛЕН ИНОВАЦИОНЕН ЦЕНТЪР по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Ускоряване на икономическото и социалното развитие на територията на община Благоевград. Придобиване на дълготрайни материални активи (изследователско и изпитателно оборудване) и дълготрайни нематериални активи (специализиран софтуер и др.), трансфер и широко разпространение на знанията и резултатите от научните изследвания, проучвания и анализи, изграждане на капацитет на екипа за изследвания на РИЦ и др. - 7 000 000,00 евро. (В процес на изпълнение)

- Създаване на инвестиционен портал на Община Благоевград и включването му в международната бизнес програма „CITY TO CITY“ (Град-към-Град) с помощта на Българската агенция за инвестициите към Министерството на икономиката; (Предстои)

- Надграждане на международни бизнес взаимоотношения с цел привличане аутсорсинг компании – привличане на външни високотехнологични производства в сферата на:

- Създаване на Call центрове, високоефективни производства, мехатроника и чисти технологии, заминаващи се с индустрия за здравословен живот и биотехнологии; (Предстои)

3. Изграждане на ЕКСПО и ЛОГИСТИЧЕН ЦЕНТЪР. (В процес на изпълнение)

4. Изграждане на ИНТЕРАКТИВЕН МЛАДЕЖКИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР В ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД на територията на „Парк Македония“ за осигуряване на нови възможности за развитие на образователните и спортни умения при младите хора. Сформиране на висококвалифициран екип, ангажиран с устойчивото управление на Центъра и получаване на Знак за качество на Съвета на Европа. Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. – 2 000 000,00 евро. (В процес на изпълнение)

5. Активен, конструктивен диалог и съвместна работа с:

* работодателски организации;

* социални партньори;

* учебни заведения за профилиране на кадри. (В процес на изпълнение)

6. Поетапно намаляване на Такса битови отпадъци за юридически лица, работещи на територията на община Благоевград. (Предстои)

II. ИНФРАСТРУКТУРА И СИГУРНОСТ:

1. Цялостна подмяна на ВиК мрежата в централна градска част. (Предстои)

2. Изграждане на ПОДЛЕЗ ПРИ КВАРТАЛ „ГРАМАДА“ и завършване на дейностите по проект „Интегриран Градски транспорт“ по Приоритетна ос 1 на ОПРР 2014-2020 г. (В процес на изпълнение)

3 .Разширяване обхвата на „Синя зона“. (Предстои)

4. Изграждане на ПОДЗЕМЕН И НАДЗЕМЕН ПАРКИНГ В РАЙОНА НА ПАЗАРА В БЛАГОЕВГРАД. (Предстои да се реализира)

5. ПРОДЪЛЖАВАНЕ САНИРАНЕТО НА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ. (Предстои)

6. Саниране и газифициране на сградата на Камерна опера и Народно читалище „Никола Вапцаров“, финансирано по Приоритетна ос 1 на ОПРР 2014-2020 г. и Финансов механизъм на Фонд за устойчиви градове.( В процес на изпълнение)

7. Социализиране на обект „СКАПТОПАРА“, финансиран от АПИ, както и други археологически и военни паметници (В процес на изпълнение)

8. Надграждане на ПЛАТФОРМАТА „SMART CITY“ – изграденото ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ е първата част от реализиране на иновативната платформа за управление на градската среда VIVA Smart. Системата стъпва на добри международни практики, използвани успешно в 6 страни и 15 града като Измир, Дъблин, Злин, Дубай. (В процес на изпълнение)

III. ОБЩИНСКА ПОЛИТИКА ЗА ПО-ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА

1. Надграждане и усъвършенстване на РЕГИОНАЛНАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ, ОБСЛУЖВАЩА ОБЩИНИТЕ БЛАГОЕВГРАД, СИМИТЛИ, РИЛА, КОЧЕРИНОВО И БОБОШЕВО ЧРЕЗ ВНЕДРЯВАНЕ НА АНАЕРОБНА ИНСТАЛАЦИЯ И КОМПОСТИРАЩА СИСТЕМА ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНО ТРЕТИРАНЕ НА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ по ОПОС 2014-2020 г. (В процес на изпълнение)

2. РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ, в който са заложени краткосрочни и дългосрочни мерки с конкретни срокове, заложени в приключения проект „АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ПРОГРАМАТА ЗА КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД“.

3. Реализиране на ИНТЕГРИРАН ПРОЕКТ „БЪЛГАРИЯ – ПО ПЪТЯ КЪМ РЕСУРСНА И КРЪГОВА ИКОНОМИКА“ В РАМКИТЕ НА ПРОГРАМА LIFE ОКОЛНА СРЕДА. Проектът цели осигуряване на финансиране за изграждане на Площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата за община Благоевград. ( В процес на изпълнение)

4. Реализиране на ПРОЕКТ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА“ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО ЕМИСИИ НА ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ (ФПЧ10) И АЗОТНИ ОКСИДИ С ИЗТОЧНИК БИТОВОТО ОТОПЛЕНИЕ С ТВЪРДО ГОРИВО. Ще се подменят индивидуалните отоплителни устройства на домакинствата, които използват за отопление уреди с твърди горива, като се заменят с една от следните алтернативни форми за отопление:

- на газ;

- използващи електричество;

- на пелети или друг вид дървесна биомаса;

- източници на топлинна енергия. (Предстои да бъде реализирано)

4. Изграждане и поддържане на ЗЕЛЕНИ ПОЯСИ, ЧРЕЗ РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПЪРВИЯТ ЛАНДШАФТЕН ПРОЕКТ ЗА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД по Програма „Опазване на околна среда и климатични промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021г. ( В процес на изпълнение)

5. ИЗГРАЖДАНЕ НА ПОДЗЕМНИ СОНДАЖИ ЗА ПОЛИВНИ СИСТЕМИ чрез които ще бъде постигнато опазване и защита на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност.(В процес на изпълнение).

6. Реализиране на Програма за ПОСТАВЯНЕ НА ФИЛТРИ, УЛАВЯЩИ ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ, които са предназначени за използване с горивни инсталации с твърдо гориво. (Предстои да бъде реализирано)

IV. БАЛАНСИРАНА И УСТОЙЧИВА ОБЩИНСКА ДЕМОГРАФСКА И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

1. Продължаване на политиката за надграждане и усъвършенстване на социалните дейности и услуги на община Благоевград. ( В процес на изпълнение)

2. Насочване усилията към подобряване здравето и понижаване смъртността на населението в община Благоевград:

* Създаване на ХОСПИСИ, в помощ на тежко болни хора, нуждаещи се от постоянно медицинско обгрижване, за което ще бъдат наети екипи специалисти - лекари, сестри, санитари, рехабилитатори и социални работници, психолози; (Предстои)

* Продължаване на политиката на Община Благоевград за комплексен подход за СТИМУЛИРАНЕ НА АКТИВЕН ЖИВОТ ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА чрез социални дейности и подобряване на условията за достоен живот в пенсионна възраст; (В процес на изпълнение)

* Създаване на равни възможности за пълноценен социален и продуктивен живот за всички социални групи; (В процес на изпълнение)

* Общинско целево финансиране на пенсионерските клубове (всеки от тях ще разполага със собствен бюджет); (Предстои)

* Осигуряване на финансови преференции за гражданите в пенсионна възраст, използващи услугите на градския транспорт; (Предстои)

* ЗАКУПУВАНЕ НА МОДЕРЕН ЛИНЕЕН УСКОРИТЕЛ ОТ НАЙ-НОВО ПОКОЛЕНИЕ, който ще бъде използван в отделението по лъчелечение в СБАЛО „Св.Мина“. Апаратът няма аналог в страната. Стойността е 3 500 000,00 лева (Предстои)

3. НАСЪРЧАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА ЧРЕЗ:

* Осигуряване на ФИНАНСОВА ПОМОЩ ОТ ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ЗА ВСЯКО НОВОРОДЕНО ДЕТЕ, В РАЗМЕР НА 500 ЛЕВА, при следните условия:

- родителите да имат навършено пълнолетие;

- родителите да имат завършено поне средно образование;

- родителите да бъдат изрядни платци към Община Благоевград и Република България;

- уседналост на родителите на територията община Благоевград; * Когато в семейството има по-голямо/по-големи дете/деца, да бъдат обхванати от образователната система, съгласно Закона за предучилищното и училищно образование. (Предстои да бъде реализирано от 2020 г.)

* Освобождаване от такси на децата на многодетни семейства (три и повече деца), посещаващи общински културни и образователни школи (ЦЛТРДБ). (Предстои да бъде реализирано от 2020 г.)

* Запазване на настоящия размер на таксите в детските градини и всички социални облекчения, прилагани до този момент. (В процес на изпълнение)

* Осигуряване на ЖИЛИЩА НА НУЖДАЕЩИ СЕ САМОТНИ РОДИТЕЛИ и/или семейства с две или повече деца, при следните условия:

- родителите да имат навършено пълнолетие;

- родителите да имат завършено поне средно образование;

- родителите да бъдат изрядни платци към Община Благоевград и Република България;

- уседналост на родителите на територията община Благоевград;

- да ползват предоставените им жилища с грижата на добър стопанин. (В процес на изпълнение)

* Продължаване на устойчивата политика за подпомагане на хора с репродуктивни проблеми чрез ФИНАНСИРАНЕ НА ИНВИТРО ПРОЦЕДУРИ. (В процес на изпълнение)

* Образователна подкрепа на БРЕМЕННИ ЖЕНИ И МЛАДИ МАЙКИ чрез осигуряване на безплатни лекции, свързани с раждането, кърменето и отглеждането на децата. (В процес на изпълнение)

V. КУЛТУРА, СПОРТ, ТУРИЗЪМ

КУЛТУРА

1. Община Благоевград ще продължи да се развива като културна столица на Югозападна България и атрактивна културна дестинация. Ще бъдат надградени традиционните за града културни събития – емблематичните FRANCOFOLIES. „BLAGOEVGRAD BLUES&JAZZ“, „ТАРА-РА-БУМБИЯ“, ежегодното книжно изложение ЛИТЕРАЕКСПО, доразвиване на Зонална изложба „Струма”, КОЛЕДНО-НОВОГОДИШЕН ФЕСТИВАЛ, Общински КУКЕРСКИ ФЕСТИВАЛ, „ТАЛАНТИНО“. (В процес на изпълнение)

2. Фонд „Култура“ - продължаване надграждане на диалога между Община Благоевград и културните институти и неправителствени организации, както и индивидуални творци чрез ФОНД „КУЛТУРА“. Фондът бе създаден през 2019 г. като основната му задача е да бъде приета стратегия за развитие на културните процеси в Благоевград за срок от 10 години. Във фонд „Култура“ функционира консултативен съвет, в който Община Благоевград привлича представители от общинска администрация, независими културни деятели, представители на академични среди в града. (В процес на изпълнение)

3. Развитие на КУЛТУРНАТА ИНФРАСТРУКТУРА В БЛАГОЕВГРАД:

* обновяване, облагородяване и изграждане на нови културни пространства:

- комплекс „ЛОВЕН ДОМ“, „РОЗАРИУМ“, ЗООПАРК; (Предстои)

- ПАРК „БАЧИНОВО“; (В процес на изпълнение)

- ПАРК „МАКЕДОНИЯ“; (В процес на изпълнение)

- превръщане на АСТРОНОМИЧЕСКАТА ОБСЕРВАТОРИЯ В БЛАГОЕВГРАД В ПЛАНЕТАРИУМ; (Предстои)

- преобразуването на възрожденския КВАРТАЛ „ВАРОША“ в паметник на културата с национално значение, финансирано чрез „ФОНД НА ФОНДОВЕТЕ“; (Предстои)

- обособяване на ЛЯТНО КИНО В КВ. „ВАРОША“; (Предстои)

4. Реализиране на нов вид културно събитие – ТРАДИЦИОНЕН РОК ФЕСТИВАЛ ЗА АВТОРСКА РОК МУЗИКА, в партньорство с Исландски културен център на Рейкявик. Основната идея на фестивала е насърчаване на творчеството в посока създаване на текстове и музика при местни артисти, финансиран по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021г.(В процес на изпълнение)

5. Изграждане и обособяване на нови зали за спорт и . развлечения – ЗИМНИ И ЛЕТНИ АТРАКЦИОНИ В АРЕАЛА НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД - ски зона „Картала“, зоната между Благоевград и територията, която бе включена като защитената зона „Рила – буфер“ в екологичната мрежа Натура 2000 и Национален парк „Рила“ - с грижа за биоразнообразието. (Предстои)

6. Развиване на АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ „СКАПТОПАРА“, финансирано от АПИ и реализирането му като туристически продукт, както и други такива разположени на територията на община Благоевград.(В процес на изпълнение)

7. Възстановяване и поддържане на военни паметници на територията на община Благоевград и популяризирането им като притегателни туристически обекти. (В процес на изпълнение)

8. ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ ХРАМ В ПАРК “МАКЕДОНИЯ“ (В ПРОЦЕС НА ИЗПЪЛНЕНИЕ)

СПОРТ

Надграждане на общинската политика в сферата на спорта:

- Продължаване на политиката за осигуряване на безплатни спортни бази на спортните клубове на територията на Община Благоевград; (В процес на изпълнение)

- ИЗГРАЖДАНЕ НА ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКА ПИСТА в местността „Ягоденица“ край Благоевград; (Предстои)

- Продължаване на организиране и провеждане на национални, европейски и световни състезания; (В процес на изпълнение)

- Целево дофинасиране на Спортните клубове на територията на община Благоевград; (Предстои)

- Захранване на плувния басейн в СК „Пирин“ с минерална вода за топлобмен и захранване на санитарните помещения; (В процес на изпълнение)

- Ремонт на басейн в 11 ОУ „Христо Ботев“ и захранване на съоръжението с минерална вода; (Предстои)

- Изграждане на нови спортни и площадки и обновяване на съществуващи такива; (В процес на изпълнение)

- Подобряване на материалните бази; (В процес на изпълнение)

- Изграждане на АТРАКЦИОН – СТЕНА ЗА СПОРТНО КАТЕРЕНЕ; (В процес на изпълнение)

VI. ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ОБЩИНСКА ПОЛИТИКA ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛАТА:

Подобряване инфраструктурата в селата на територията на Община Благоевград (В процес на изпълнение)

Подмяна на амортизирани ВиК мрежи; (В процес на изпълнение)

Асфалтиране на улици и изграждане на тротоарни площи; (В процес на изпълнение)

Продължаване изграждането на ЛЕД осветление; (В процес на изпълнение)

Обособяване на клубове по интереси; (Предстои)

Изграждане на нови детски и спортни площадки. (В процес на изпълнение)

VII. НОВ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2021-2027 НА ЕС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ, КОИТО ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРАТ НА ТЕРИТОРИЯТАНА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Продължаване разработването на проекти с европейско финансиране за програмен период 2021-2027г. Новите акценти:

1. Засилване на научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите.

2. Подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии и на тяхното използване и качество.

3. Повишаване на конкурентоспособността на МСП.

4. Подпомагане на прехода към икономика с ниски нива на въглеродните емисии.

5. Насърчаване на адаптацията към изменението на климата и превенцията и управлението на рисковете

6. Опазване и защита на околната среда и насърчаване на ефективното използване на ресурсите

7. Насърчаване на устойчивия транспорт и подобряване на мрежовите инфраструктури.

8. Насърчаване на устойчивата и качествена заетост и подкрепа за мобилността на работната сила

9. Насърчаване на социалното приобщаване и борба с бедността и дискриминацията

10. Инвестиции в образованието, обучението и ученето през целия живот.

11. Подобряване на ефективността на общинската администрация.

VIII. ДРУГИ

ОПТИМИЗИРАНЕ И РЕФОРМА НА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ БЛАГОЕВГРАД С ЦЕЛ ПОСТИГАНЕ НА ПО-ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ОБСЛУЖВАНЕ В ПОЛЗА НА ГРАЖДАНИТЕ И БИЗНЕСА; (Предстои)

Разширяване на спектъра от електронни услуги на Община Благоевград; (В процес на изпълнение)

Промяна на Наредба за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища.(Предстои)!

Политическа публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар