Д-р Йордан Тумбев, кандидат за съветник от листата на коалиция ЕНП /СДС-БНО/ с конкретно предложение за "реформа" в местното здравеопазване

24 октомври 2019 15:36   9072 прочита


Нужна е колаборация между всички в колегията, изграждане на информационен център за взаимопощ и улесняване на пациентите и още..

Д-р Йордан Тумбев е офталмолог, един от най-известните в Благоевград. Той е кандидат за съветник в листата, ръководена от Радослав Тасков. Д-р Тумбев, който винаги е бил "революционер" и новатор, днес излезе с конкретно предложение около това, какво може да се направи в местното здравеопазване, така, че лекари и пациенти да бъдат удовлетворени в търсенията си. Ето какво казва д-р Тумбев:

Какво може да се направи за здравеопазването ни.

Общинските здравни заведения са привилегировани и им е по лесно, защото принципал е ОС. Въпросът е как може да се подпомогне и Държавната болница - МБАЛ Благоевград. Как общината може да финансира или да подпомага финансирането ѝ..

Според мен трябва да се изгради такъв механизъм- общината да участва в съфинансиране на държавната болница. Трябва да има добра кореспонденция между всички колеги, и да се стигне до обща визия на всички колеги. Не само събиране на средства за конкретни неща, а да се изгради една обща визия., така, че да се улесни пациента. Системата на здравеопазването трябва да е колаборация между институции и общини.

Много хора казват, че общината не може да подпомага частните заведения, но частните медицински заведения са в общината, плащат си данъците, прилежащата инфраструктура на тези заведения е общинска собственост. Подобряването на тази структура улеснява пациента по-лесно и по-бързо да достига до здравната услуга. Нужно е създаване на информационен център по темата, който може да подобри колаборацията между медицински лица, за да може пациентът да получи по-качествена здравна услуга.

Правилно е да има ежемесечни срещи между управляващите здравните заведения, които да кореспондират помежду си за възникнали проблеми и необходимост от по-голяма и тясна взаимовръзка. Това трябва да се случи, за да не се получава развитие само в конкретни структури, защото силата на здравеопазването е в нейната цялост. В Благоевград здравеопазването винаги е било силно, когато е имало силна общинска или областна структура, която работи добре. Това също значи и запазване на кадрите. Нужна е достъпна информация за необходими професионалисти и помощен персонал.

Трябва да има обща банка с информация за кадри, която да се управлява от здравната комисия в общината, респективно - ОБС и кмета. Разбира се и от двете места отказ за съдействие до сега не е имало, но не е имало достатъчно добра система. Това не може да се направи от отделни единици. Трябва да участват всички - и структурите и персоналът. Това е управление на здравеопазването, не просто подпомагане със средства, погасяване на дългове, закупуване на техника и взимане на решение на парче. Подобрението няма как да се случи с магическа пръчка, а с постоянство, да видим резултатите ще отнеме 4-5 години. Нужно е да се поощри работата с ЮЗУ.

Имаме липса на кадри в цялата страна, затова е важна работата с университети. Преди години беше по-лесно, защото имаше големи спонсори в лицето на работещите фабрики. А сега тях ги няма, малко са и с ограничени възможности. Общински, държавни и частни заведения са равни пред закона. Разбира се в най-онеправно положение са държавните болници, защото те поемат повече пациенти в неравностойно положение. Средства няма лошо да бъдат отпускани и при частните клиники. Нищо не пречи получаващият подпомагане да има избор къде да бъде лекуван. Важно е да бъдат подпомагани хора в неравностойно положение.

За това предложение трябва да бъде свършена много работа. Няма популизъм, няма демагогия, всичко написано е възможно да се случи. Естествено, приоритет на Общински съвет са общинските здравни заведения. Нормално е. Но могат да бъдат подпомагани и общите принципи и задачи, които трябва да изпълняват здравните заведения, независимо дали са държавни, частни или общински

Още един важен принцип - планирането. Не знам дали някой е искал някога, ежегодни планирания, не за апарати и материални придобивки, а планиране дейността на дадено общинско или друго здравно заведение, какви цели трябва да постигне. Да се развива конкретно нещо от което има нужда.

Всяка година всеки управител на медицинско заведение, трябва да бъде задължаван да го прави. На държавните и общинските такива, трябва да бъде помогнато да задават своите цели за постигане. Проблематиката на различните здравни заведения е различна. Ежедневните трудности не са еднакви, те зависят от вида насоченост - онко, кожен, психо диспансер и други. Да дадем за нещо пари? Това ли са най-належащите нужди? Ако купиш най-скъпия скенер, а нямаш дейност за него какъв е смисълът.

Трябва да внимаваме, как да подобрим поетапно и последователно качеството на медицинските услуги и тогава ще стигнем до скенера. Няма смисъл да купим крила на червея, той няма да полети. Нещата трябва да са доста планирани в медицината. Бидейки на доста места по света, разбрах едно - след като се промениха условията в България, планирането се оказа мръсна дума. Аз не съм виждал по-голяма степен на планиране от това в най-развитите капиталистически държави. Планирането води до постигане и поставяне на цели, икономии, последователност и дисциплина, които надграждат.

Обикновено, когато някой тръгне да прави нещо, си мисли че започва нещо първо, не е така. В медицината всичко е свързано, трябва да надграждаме. В едно здравно заведение от хигиениста до специалиста всичко трябва да е насочено в една посока, да си върши работата за която е там и да получава адекватно възнаграждение за работата си. Всички тези стъпки следват една по една. Стъпка по стъпка. От утре няма да потече рога на изобилието, а ако потече, аз лично бих се държал за главата и няма да повярвам.

Трябва време. И следващ аспект - ангажиране на възможностите на община Благоевград за участие на общината по европейски програми в областта на здравеопазването. Не е казано, че ще спечелим, но е важно да опитваме. Трудно е да се спечели такава програма. А капацитетът на общината ни е голям и трябва да търсим възможности навсякъде. И да помагаме на общинската администрация, която всъщност върши тази работа, по всякакви възможни начини.

Ние не сме конкуренти, работим в конкурентна среда, да, но трябва да работим заедно, за да постигаме резултати, иначе нищо няма да се случи.

Д-р Йордан Тумбев, кандидат за общински съветник

Политическа публикация! Купуването и продаването на гласове е престъпление

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар