Атанас Стоянов: Доброто за Сандански винаги ни обединява!

09 октомври 2023 16:36   4673 прочита


Атанас Стоянов е роден, отраснал и живее в Сандански, женен – с едно дете;

Образование висше, специалност „Право“, Софийски университет „ Св. Климент Охридски“;

2003-2007 г. общински съветник в Община Сандански;

2008-2014 г. Председател на Общински съвет Сандански;

2011-2014/ 2019-2023 – четири мандата Председател на Сдружението на Югозападните общини;

От 2008 г. до 2019 г. Председател на Народно Читалище „Отец Паисий -1919“, град Сандански;

Народен представител в 43-то и 44-то Народно събрание;

2019-2023 г. – кмет на община Сандански;

2020 / 2022 – два пъти получава наградата „Кмет на годината“.

 Ето какво каза Ат. Стоянов пред колегите от Sandanski-live.com

Г-н Стоянов преди 4 години спечелихте доверието на жителите на община Сандански и бяхте избран за кмет, 4 години по-късно каква е Вашата равносметка?

Трудно е да се направи бърза и кратка равносметка за тези 4 годни. Много динамичен период, който беше изпълнен с не малко предизвикателства и изпитания, но пък и с много ползотворна работа и реализирани идеи за града и общината ни. Значими инфраструктурни проекти, свързани с благоустройството, бяха изпълнени, а други са в етап на изпълнение. Не приоритизирахме нито една сфера на обществения ни живот, a работихме за всички – образование, здравеопазване, ВиК и пътна инфраструктура, социални дейности. Не забравихме и туризма, културата, спорта и екологията, утвърждавайки града ни като предпочитано и любимо място за живот и отдих.

Това, разбира се, стана възможно с подкрепата на местния парламент, общинска администрация и не на последно място – жителите на общината, които бяха наш коректив, но и партньор.

През тези години натрупахме ценен опит и с увереност мога да заявя, че сега, повече от всякога, знаем и вярваме, че можем да реализираме още по-добри и важни за града идеи, за които имаме и изготвени проекти.

Предизборната кампания вече започна, очаква се тя да е тежка и напрегната. На каква кампания залагате Вие и вашият екип?

Винаги съм споделял тезата, че предизборните кампании трябва да са съревнование на идеи и ценности, с уважение към всеки кандидат. Така го разбирам аз. За съжаление, виждаме, че има и друг подход, който е на основата на лъжи, манипулации и конфронтации. Тежка и напрегната е кампанията за тези, които залагат на тях. Това обаче не е моята битка. Аз продължавам да вярвам, че политика може да се прави и с човешко лице – политика близо до хората при решаването на ежедневните проблеми.

Какви бяха основните предизвикателства, пред които се изправихте през изминалия мандат?

Неочаквано за всички, мандатът премина под знака на множество сложни и тежки обществени процеси – здравна, икономическа, енергийна, инфлационна, военна и политическа криза, както и природни бедствия (пожари и наводнения). Но със сигурност – най-голямото изпитание бе тежкият двугодишен пандемичен период. Изпитание за всички ни – ученици и пенсионери, работници и служители, работодатели и бизнес. А медиците поеха най-тежкия удар с грижата за нашите близки. Всичко това наложи пренареждане на дневния ред и на инвестиционната програма на общината, защото здравето и животът са от първостепенно значение.

Тези кризи извадиха на преден план отново темата за институционалната и финансова децентрализацията и нуждата от нея, защото тя би гарантирала както оперативната свобода на действия на общините, така и би дала възможност за планиране на устойчива инвестиционна програма.

Каква е вашата визия за бъдещето на Сандански?

Колкото и клиширано да звучиСандански е нашият общ дом. Това ни ангажира и занапред да работим с грижа и отговорност за неговото развитие. И затова сме подготвили важни и стратегически проекти с цел все по-добра градска среда и благоустройство – обновяване на ВиК и пътна инфраструктура, облагородяване и развитие на кварталите и населените места, инвестиции в здравеопазване и образование, устойчивост на туризма, разширяване на социалните услуги, утвърждаване на спорта и културата.

Благодарим Ви г-н Стоянов, желаем Ви успех, за финал какво бихте искали да кажете на вашите съграждани?

На нашите съграждани и техните семейства искрено желая най-важното – да бъдат здрави. Всичко друго можем да постигнем заедно! За доброто на Сандански!

Из. sandanski-live.com

Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

0 коментара