Анкара подкрепя идеята за контактен център между България, Гърция и Турция на Капитан Андреево

11 октомври 2012 10:36   3255 прочита


Турската страна гледа положително на идеята и подкрепя предложението на българската страна за изграждане на тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на ГКПП Капитан Андреево. Това каза посланикът на Република Турция в България Исмаил Арамаз по време на посещението си днес в Благоевград.

Арамаз се срещна с областния управител на Благоевград Костадин Хаджигаев. След срещата турският посланик припомни пред журналисти, че предложението за изграждане на контактния център е направено пред турската страна от вътрешния министър Цветан Цветанов преди 18 месеца.

"Принципно се отнасяме положително и подкрепяме това предложение, каза Исмаил Арамаз. "От практическа гледна точка, допълни посланикът, мога да кажа следното: при нас все още представители на 16-17 министерства и институции работят на границата и са отговорни за различни неща. Просто е наистина много сложно структурирането, в момента се опитваме да въведем една интегрирана система за управление на границата. Разбира се, за това се изготви специален закон, който трябва да мине и през парламента. Както ви е известно, всяка една институция във всяка една страна се опитва да брани своята част. Така че, ако ние успеем да реализираме тази интегрирана система за управление на границата до 12 месеца, бихме могли паралелно с това да реализираме и това предложение за съвместен контактен център, както и за съвместна охрана на границата, което е също българско предложение", каза посланикът на Турция.

Търговският стокообмен между България и Турция не е на задоволително ниво, смята Исмаил Арамаз, като цитира данни, според които турският внос е около 1,2 милион евро за една година. Внесените стоки от България за Турция пък са в размер на 1,8 милион евро.

"Това е само 1,2% от общото количество вносни продукти у нас. От България ние най-често внасяме дървесен материал, слънчоглед и скрап", обясни Арамаз и допълни, че по молба на премиера Бойко Борисов е вдигната забраната за внос на живи животни. Посланикът апелира и за облекчен визов режим за турските бизнесмени в България.

По думите му, сътрудничеството между двете страни би било изключително успешно в сферата на туризма. Интерес към българските зимни и термални туристически центрове проявяват много турски туристи. Варна и Бургас пък са много удобни дестинации за почивните дни през лятото, уточни дипломатът.

Исмаил Арамаз коментира и скандала с българските дипломи в Турция.

"Ние винаги сме си сътрудничили с България в сферата на образованието и ще продължим да го правим, но сме получавали сигнали за фалшифицирани дипломи. В някои от случаите в тази дейност са се включвали и самите студенти. Ние искаме нашите студенти в други държави да имат истински дипломи", заяви дипломатът.

източник: dnevnik.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар