Адвокат Албина Анева, кандидат за народен представител от "Левицата": Ние ще преборим кризата със справедливо и достойно възнаграждение за труда на всеки

27 март 2023 10:30   13629 прочита


В парламента ще бъдем силни защитници на обикновения човек. Ние сме хора с каузи и повече от всичко искаме Благоевградска област да се възроди и процъфтява за бъдещите поколения, за децата ни, за нас! Вие ни познавате! Ние знаем как и можем. Гласувайте мъдро и с разум! Гласувайте с ум и сърце!

 Албина Анева-Томова е родена в гр. Благоевград, завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, има магистърска степен по Стопанско управление от Великотърновския университет, работила е като мл. съдия, зам., районен прокурор, а от 1992 година е адвокат. Носител е на Националната награда за правосъдие за 2019 година в категория „Дело на годината“. Има кантори в Благоевград и Петрич. Пети мандат е общински съветник в Общински съвет-Благоевград. Омъжена, с едно дете.

Адв. Анева е водач на кандидат-депутатската листа на "Левицата", с номер 14  в интегралната бюлетина и преференция 101

Г-жо Анева, представлявате и сте кандидат-депутат от най-новата политическа партия" Левицата", създадена, за да обедини най-общо казано ляво ориентираните българи, разочаровани от идеята "БСП " и нейната политическа ориентация, все по- надясно. Какво още трябва да знаем, за обединението "Левицата"?
 
Инициативата за създаването на партийната коалиция възникна след като много от хората, които са ляво ориентирани, сами стигнаха до извода, че е необходимо такъв тип партийно обединение на подкрепящите идеите и целите на лявото. Участвах и на двете срещи при обсъждане на въпросите-в НДК и в Пловдив, касаещи създаването на такова обединение, в което мнозинството от хората са нови лица, които не са били нито част от прехода, нито от приватизацията, нито са били в други партии. Голяма част не са били и никога в БСП, въпреки, че са ляво мислещи хора. Има и бивши членове на БСП и знакови лица, които обаче се отличават с принципното си и последователно поведение и отстояване на ценностите на лявото.

Сегашното ръководство на БСП  освен, че я приватизира, направи и опит да промени идеите, целите и партийните ценности, започна война срещу своите и изчистване на инакомислещите от ръководството, и от самата партия. Всички ние-членове на Левицата застанахме до лидерите, които оглавиха обединението, защото виждаме ясно необходимостта от силна левица в България. Има необходимост от такова обединение, което да се противопостави на статуквото, не да преговаря с него, която да се противопостави на войната, не да изнася оръжия за Украйна, и което обединение да бъде силно само по себе си, а не петоразрядна сила, в каквото се превърна БСП и заради което вината няма как да е в „ЛЕВИЦАТА! “.

Всичко това бе залегнало и в откритото писмо, което бе изпратено до лидера на БСП-Корнелия Нинова като изрично бе посочено за да се противопоставим на всякакви инсинуации от страна на БСП, че „ целта на „ЛЕВИЦАТА! “ не е да "къса гласове от БСП", а да даде възможност за представителство на тези близо 1 млн. души, които през годините, по една или друга причина, се отказаха от БСП.
 В Левицата членуваме, за да правим лява политика, а не да пишем кухи лозунги и затова се гордеем, че ние сме част от „ЛЕВИЦАТА! “.

Какви са приоритетите на Левицата, включени в предизборната ви платформа.?! Говорите за безплатно образование, безплатно здравеопазване, достойно възнаграждение, достойни старини на пенсионерите, край на монополите, все неща, които бързо достигат до хората. Разкажете накратко за Вашата социална политика?

 В центъра на нашите приоритети е обикновеният човек-неговите проблеми, работещите хора, младите, пенсионерите, уязвимите, хората с увреждания, които  имат нужда от свои силни защитници в парламента. Ние от „ЛЕВИЦАТА! “ сме доказали, че активно работим в интерес на българските граждани, винаги сме отстоявали правата им и няма да влизаме в задкулисни договорки. Основен приоритет на коалицията е незабавното повишаване на доходите на работещите хора. Затова настояваме увеличаването на минималната работна заплата да бъде заложено още в новия бюджет, който предстои да бъде приет. Минималната работна заплата трябва да е съобразена с издръжката на живот, а не да е половината от средната заплата. Ние активно подкрепяме българските производители и настояваме и за приоритетно предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост.

Ние ще се борим срещу спекулата и високите цени чрез засилен контрол на дейността на специализираните органи в тази област и определяне на по-високи санкции при констатирани нарушения, срещу монополите, картелите и бирниците във всичките им форми, ще работим заэсъздаване на мерки за подкрепа на домакинствата с непосилни сметки. Правото на безплатно образование и здравеопазване са също наши цели, за реализация на които ще бъдат предложени конкретни промени и мерки.
 

Проведохме поредица от срещи на членовете на листата с жители на Гоце Делчев, Сандански, предстоят срещите в Петрич и други общини. На тях бяха поставени въпросите и за проблемите на хората с увреждания, за мудната система на освидетелстване и разглеждане на документите за нетрудоспособност от ТЕЛК и НЕЛК и ние поемаме отговорност за промяна в нормативната база, регулираща тези въпроси, за съкращаване на сроковете за разглеждане на преписките, както и определяне на индивидуални срокове за преосвидетелстване с оглед на диагнозата.

Стоим зад предложение за създаване на Държавна агенция за хората с увреждания. Това е институционалната стъпка в грижа към тези българи и „ЛЕВИЦАТА! “ е гарант, че това ще се случи – с ясно разписана програма за сектора, с ясни прагматични измерения и без спекулация по темата. Това е въпрос и на чисто човешка грижа и на осъзната необходимост.

Вие сте добре позната в Благоевградска област, заради професията Ви на адвокат  и заради сериозната ви политическа кариера. С какво се сблъскахте по време на предизборните си обиколки. Кои от проблемите на хората от областта и Благоевград най-силно Ви докоснаха.?!.. Кои от проблемите не търпят отлагане?

 Всички от листата ни в 01 МИР-Благоевград, проведохме множество срещи с жителите на областта. Почти цялата ни листа е с хора от Благоевградска област. На нас   са ни известни проблемите на хората тук, защото ние ежедневно се сблъскваме с тях. При проведените сега по време на кампанията срещи, основният проблем е обедняването, безработицата сред младите и ниските доходи. Едновременно с тези проблеми, има и такива относими конкретно към Благоевградска област-демографската криза, лошата инфраструктура в определени населени места, изграждането на участъка от автомагистрала „Струма“-отсечката Симитли-Кресна. Привличането на чуждестранни инвестиции в нашата област също е един от приоритетите ни-ние имаме чудесни природни дадености, географското ни положение предполагат възможности за инвестиции както в туризма, така и в други отрасли.

На преден план също са проблемите на зеленчукопроизводителите и животновъдите-разговаряхме с хората, които на няколко пъти протестираха и спираха движението по Е-79, с цел даване на възможност европейските средства и подпомагане, да стигат своевременно и по-бързо до тях.

За да постигнем тези цели предлагаме да бъдат реализирани конкретни мерки:изработване на национална стратегия и програма за развитие на българското земеделие, преоценка на държавната политика по ползване на обработваемата земя, като национално богатство и преструктуриране на аграрното производство, чрез отчитане на климатичните и почвените характеристики; диверсификация на субсидирането на земеделските практики- зърнопроизводство, маслодайни култури, трайни насаждения, интензивно земеделие и биоземеделие; диверсификация на субсидирането на животновъдните подотрасли и задължително намаляване на изискванията за брой отглеждан добитък; национална политика и стимули за кооперирането на местни производители в клъстери; приемане на закон за браншовите организации и изграждане на единен браншови съюз; разработване на програма за развитие на земеделската инфраструктура – хидромелиоративни съоръжения, пътища, напоителни системи (довеждаща инфраструктура), водоеми, напоителни канали и др.
 

Стоим зад идеята за създаване на Гаранционен фонд в сектора в размер на 500 млн. лв. за гарантирано обезпечаване на възможността за равен достъп на всички производители до структурните и кохезионните фондове на ЕС, както и създаване на тържища за реализация на земеделска продукция, без посредници.
 Поддържаме също така идеята за възстановяване на Националната ветеринарномедицинска служба, като основен компетентен орган, гарантиращ здравното осигуряване на продуктивните животни у нас. Ще предложим приемане на изцяло нов Закон за горите.
 В нашата област има макар и малки населени места, които имат труден достъп до здравеопазване-необходимо е да се осигури достъп до здравни услуги във всяко населено място.

Проведохме поредица от срещи на членовете на листата с жители на Гоце Делчев, Сандански, предстоят срещите в Петрич и други общини. На тях бяха поставени въпросите и за проблемите на хората с увреждания, за мудната система на освидетелстване и разглеждане на документите за нетрудоспособност от ТЕЛК и НЕЛК и ние поемаме отговорност за промяна в нормативната база, регулираща тези въпроси, за съкращаване на сроковете за разглеждане на преписките, както и определяне на индивидуални срокове за преосвидетелстване с оглед на диагнозата В 21 век в България хората с увреждане са лишени от елементарни възможности – достъп до обществени сгради, равен достъп до образование, работа, здравеопазване, атмосфера на приемане. Ние от „ЛЕВИЦАТА! “ ще поставим тези теми в дневния ред на новия парламент.


Вие лично как виждате изход от кризата, в която се намира България в момента и има ли виновни за това, че сме сред най-бедните в Европа нации?
 Ще започна от края на въпроса-виновни има и те трябва да понесат отговорност за действията си. Трябва да продължи т. нар в предходен парламент Комисия по ревизия, трябва да се установи кой и как ни доведе до това състояние и да се понесе отговорност от тези хора. Затова именно трябва да се приеме новия Закон за КОНПИ, да се приемат и приложат адекватни санкции на виновните лица. Изходът е също и в съдебната реформа -ефективно правосъдие и справедливост.

Връщане на незаконно присвоеното в държавната хазна!
 Ние ще преборим кризата със справедливо и достойно възнаграждение за труда на всеки, ще се борим за енергийна независимост на страната, поддръжка на съществуващите, разкриване на нови базови мощности, както и за върховенство на закона и правова държава. Ще работим и за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и уреждане в Конституцията на условията за избор и освобождаване на главния прокурор от Народното събрание. Знаете, че дойде ли време за избори всички дават обещания, но ние ще ги спазим!

Всички започват със съдебната реформа, но дали искат да я реализират, след като партиен лидер не изпълнява влязло в сила решение, с което Върховния касационен съд е постановил отмяна на решението за изключване на двама партийни лидери-членове на национален партиен орган и този партиен лидер не изпълнява съдебното решение и го проверява прокуратурата за неизпълнение на съдебен акт! За какво говорим тогава?! „ЛЕВИЦАТА! “ е обединила силни и компетентни личности, които са доказали, че активно работят в интерес на българските граждани, винаги са отстоявали правата им!


 Ако станете част от Народното събрание, като представител на Пиринския регион, кое ще бъде първото нещо, което ще направите за хората от региона? Имате ли кауза, на която ще посветите работата си в парламента?
 

Моята кауза е съдебната реформа-това съм учила, това работя, от това има нужда държавата ни и ние от Левицата знаем как да я осъществим. Ще работя и за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и уреждане в Конституцията на условията за избор и освобождаване на главния прокурор от Народното събрание. Що се отнася до нашата Благоевградска област, ще работя за решаване на всеки един от проблемите на жителите от областта, за което всеки може да ме намери и да сподели въпроса си.

 Кажете няколко неща, с които да убедите избирателите да гласуват за "Левицата"

 Ние сме автентичното ляво-"ЛЕВИЦАТА! " няма да се коалира нито с корумпираното статукво, нито с партиите, въвличащи България във война. Всички са наясно, че тези, които са ги излъгали през октомври, ще ги излъжат отново - тези, които са обещавали повишаване на доходите и битка с корупцията, крали са години наред, ще го направят отново. Българските граждани заслужават стабилно и защитаващо техните интереси правителство, а не политици, които по време на предизборна кампания се сещат за тях. Работещите хора, младите, пенсионерите, уязвимите, хората с увреждания имат нужда от свои силни защитници в парламента и ще ги имат в наше лице.
 Вече пети мандат съм общински съветник в Общински съвет-Благоевград и са ми познати всички проблеми в Община-Благоевград и в областта. Човек се калява в борбата за каузите, които отстоява. Аз не съм изневерила на клетвата, дадена от мен като общински съветник, отстоявала съм възгледите и принципите си за справедливост. Аз не съм лидер на политическа партия, но битките в защита правата на гражданите и срещу беззаконията са мое ежедневие.
 Предимството на нашата листа е, че почти всички сме от област Благоевград и имаме представителство от почти всички общини-
 -Тодор Караиванов –Община Сандански
 - Георги Хаджимаргаритов и Илко Костадинов-Община Петрич
 - Аврам Парнарев, Костадин Гебрелиев и Екатерина Коршумова-Община Гоце Делчев,
 - Васил Астинов-Община-Разлог
 - Гюлзет Фърговски-Община Сатовча,
 - Мустафа Кьос-Община Якоруда,
 - Георги Костов-Община Кресна,
а най-голяма е групата от Община-Благоевград-Валери Смиленов, д-р Вангел Арабаджиев, адв. Марио Биков, Кирил Атанасов, гл. ас. Антон Манчев, Младен Ванев. Известни са ни проблемите на жителите на областта, ние самите живеем тук.
  
 В какво вярва Албина Анева?
 Човекът е човек, докато вярва, а аз вярвам в доброто! Винаги това ме е водело в живота, в професията, в отношенията с хората, в бъдещето!

 Срещу какво протестира Албина Анева?
 
 Няма да ми стигне страницата за протестите ми- на първо място обаче е протестът ми срещу войната. Бях един от учредителите на Гражданската инициатива „Майки срещу войната“ заедно с Анна Зартова, Леона Асланова и други майки с активна гражданска позиция срещу войната. Сега това е един от най-важните ми протести. Искам тази война да спре, да няма жертви, разделени семейства, да няма разрушения. Аз съм била на следдипломна квалификация в Харков, живяла съм там няколко месеца-сега градът е сринат. Живяла съм и в Русия.

Имам приятелки и в двете страни-болката на майките навсякъде е еднаква или както е казал поета-всички майки по света си приличат. Това трябва да спре. Трябва с мирни средства това да се постигне.
 Протестирам срещу всяко беззаконие и несправедливост, но не само протестирам, а и се боря, срещу тях-в съда, на площада, навсякъде! Не е важно само да протестираш, а да отстояваш каузата на протеста! 

Финални думи, с които да убедите избирателите да гласуват за Вас.

Ние отстояваме интересите на обикновения човек и сме част от Вас, познавате ни и ни срещате ежедневно и знаете, че сме хора с каузи и повече от всичко искаме Благоевградска област да се възроди и
процъфтява за бъдещите поколения, за децата ни, за нас! Вие ни познавате! Ние знаем как и можем!
 Гласувайте със сърце и ум! Гласувайте  мъдро и с разум! За "Левицата " с номер 14, преференция 101

Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

0 коментара