5 проекта за назначаване на 147 безработни одобри Комисията по заетостта

25 септември 2012 14:30   6360 прочита


5 регионални програми на обща стойност 108 884, 36 лв. за наемане на безработни лица бяха приети от Областната комисия по заетост- Кюстендил. Те са на общините Кюстендил, Невестино,Трекляно, Дупница и областна администрация.Председател на комисията е областният управител Владислав Стойков.

147 души се предвижда да бъдат наети по 5 проекта, ако бъдат одобрени от Агенцията по заетостта. Програмите ще бъдат включени в Националната програма за действие по заетостта.

"В проекта на областна администрация се предвижда да бъдат наети 35 безработни, от две основни групи- Безработни до 29 години и такива без квалификация. Те ще бъдат разпределени в 4 дейности.Първата е почистване и поддържане на сгради от фонд на културно- исторически обекти.Втората е за поддръжка на двата ГКПП- Гюешево и Олтоманци. Третата дейност е за поддържане и почистване на офисите в сградата на областна администрация. Последната дейност е строително- ремонтни дейности на вътрешната част на сградите и фасадите на сградите", заяви представителят на Областна администрация Василка Манчева.Продължителността на изпълнение е от 1.04. 2013 г. до 30.09.2013 г.

50 безработни се предвижда да бъдат наети по проекта на община Кюстендил." Те ще са ангажирани в сферата на поддържането на пътната мрежа. Целевата група са безработни с ниска или без квалификация.Сред дейностите са рязане и кърпене на пътната настилка, почистване на отпадъци и пътни канавки. Безработицата в община Кюстендил е над 14 %", заяви директорът на Бюро по труда- Кюстендил Марийца Стоянова.

20 души ще бъдат наети за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в община Невестино.Целевата група е безработни лица над 50 години безработни с ниска или без квалификация. Безработицата е 23 % за месец юни.Предвидени са и съфинансиране на дейностите с 6 000 лв.

30 безработни ще бъдат наети по програмата на община Дупница. Те ще са безработни младежи до 29 години и безработни на 50 години.Те ще бъдат наети за дейности свързани с осигуряване на безопасност на учениците, опазване на материалната база на учебните заведения в региона.

12 души ще бъдат наети в община Трекляно. Те ще участват в поддръжката на четвъртокласната пътна мрежа.Целевата група тук е безработни над 50 години и продължително безработни.

"Тези програми са за осигуряване на работа на трайно безработни, като освен това може да бъде подобрена тяхната квалификация", заяви областният управител Владислав Стойков.

източник: dariknews.bg


Още за: програми   наем   лица   Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар