45 601 заявления за лични документи са подадени в Благоевград от началото на годината

24 юли 2012 10:38   6615 прочита


През летния сезон натоварването на гишетата в паспортна служба е съвсем нормално и няма образувани опашки. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин началникът на група „Български документи за самоличност” към ОД на МВР Благоевград Георги Донев. Той допълни, че за работния ден в службата се приемат от 90 до 100 заявления от граждани, като това натоварване е нормално и не е както това, което е било през лятото на миналата година.

Донев каза, че до края на тази година изтича приблизително валидността на 8000 лични карти, които следва да бъдат заменени съгласно Закона за българските лични документи, в срок от 30 дни след изтичането им.

До края на 2012 г. изтича също срока на около 9500 свидетелства за управление на МПС, но при тях както и при паспортите подмяната не във всички случаи е задължителна. През последните няколко месеца има известно нарастване на броя на подадените заявления за издаване на паспорти. Донев добави, че вероятно това са граждани, които са се върнали през летния сезон да подменят личните си документи.

От 1 януари 2012 г. до 1 юли 2012 г са подадени 32 597 броя заявления за издаване на лична карта и 13 004 заявления за издаване на паспорти. Донев каза, че за първото полугодие на тази година общият брой съставени актове за ненавременна подмяна на личните документи е приблизително 2100 акта, като се има предвид, че около три-четвърти от броят им, са актове за просрочване или актове, които се съставят на гражданите при закъснение при подмяна на документите. Има около 1500 акта от началото на годината за просрочване, наложени по Закона за българските лични документи, чл 81.

Началникът на група „Български документи за самоличност” каза, че санкциите за изгубени лични документи, съгласно Закона за българските лични документи, чл 81. могат да бъдат от 30 до 200 лева. Той допълни, че когато става дума за първо нарушение, не се налага максималната глоба, а глобите започват от минимума, но ако има системност при извършването на нарушения, може да се сложат и по-високи глоби.

В случаите на откраднати лични документи, гражданина е длъжен в срок до 3 дни да се яви на гишето в паспортна служба и да подаде декларация , в която описва, че е станала кражба. Описва обстоятелствата и времето, в което е станало, за да може след това документът да бъде анулиран и да бъде обявен за невалиден, тъй като тази не валидност важи вече не само в България, но и за целия Европейски съюз.

източник: Радио "Фокус" - Пирин


Още за: служба   Г. Донев   заявления   Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар