За Великден, за трапезата и всичко около празника, отблизо със заместник-кмета Христина Шопова: Винаги можеш да дадеш още от себе си, "щипка" любов е нужна във всичко, което правиш, тогава нещата се получават

05 април 2017 15:29   20692 прочита


Разбулихме тайните рецепти за козунак и сладки - меденки на една от най-известните жени в Благоевград

Наближава най-големият християнски празник - Великден. В навечерието сме на едни от най-специалните дни в годината, когато семейства традиционно се събират около отрупани маси, за да почетат Възкресението Христово. Всяка домакиня се подготвя грижливо за този ден, който носи много радост на децата. И независимо от напрегнатия делник и многото отговорности в ежедневието, българската жена е Велика, тя намира време за всичко, за да бъде добра домакиня и стожер на семейството. Затова днес ние отидохме на гости на една от най-известите жени в Благоевград, заместник-кметът Христина Шопова, от която успяхме да измъкнем част от тайните и в кухнята, и още нещо. Вижте:

Г-жо Шопова, наближава един от най-хубавите християнски празници Великден, тук сме, за да разберем, как една толкова ангажирана жена посреща тези дни. Как съчетавате отговорната си работа на зам. кмет със задълженията на майка, съпруга и домакиня, как се подготвяте?

- Почти всяка българска жена, носи три дини под мишниците, аз се справям с удоволствие с моите. Успявам да съчетая работата със задълженията си у дома и това ме прави щастлива

Има ли нещо, което задължително правите за Великден?

- Боядисвам яйцата в четвъртък, заедно с моя син, който понякога предлага различни идеи за оцветяването им. Задължително първото яйце трябва да бъде червено, за здраве и благополучие.

Кое от подготовката ви носи най-голямо удоволствие?

- Обичам да правя всичко, да пека козунак, да оцветявам яйца и да правя сладки.

Ще споделите ли рецептите си с нашите читатели?


- С удоволствие!

За козунака за необходими следните продукти: 6 яйца, 1кг. брашно, 200гр. масло, 1 бучка мая, 250 грама мляко, настъргана кора лимон, 1 с. л. ром и щипка сол. Тази рецепта я знам от баба, в нашето семейство се използва от години. Винаги приготвям козунака в неделя сутрин, за да не се изкушава никой предишната вечер, а и тестото така по добре втасва, но преди да се остави трябва да се удари 100 пъти в масата.

Сладките са по лесни, ето и рецептата за меденки на г-жа Шопова: 2 яйца, 1 ч. ч. захар, мед в почти пълна чаша кафе, не пълна чаша олио, с. л. канела, ч. л. сода, ч. л. оцет, 600 гр. брашно. Всичко се примесва в съд, след това се прави във формички на сладки и се поставя върху хартия за печене във фурната на 180 градуса, за 10 минути.

А как приготвяте агнешкото, и присъства ли то на трапезата ви?!

- Правя агнешкото в събота по традиционна българска рецепта с дроб сърма.

Вярвате ли, че жена, която не умее да готви и го прави безвкусно, няма вкус и за останалите неща в живота?!

- Това не важи само за готвенето, а за всяко нещо в живота. Когато човек прави всичко с любов винаги му се получава. Или както се казва "щипка" любов, прави вълшебства във всичко, с което се занимаваш.

Тайната на успеха в работата, къде се крие?!

- Може би другите трябва да преценят това. Надявам се хората, с които работя да оценяват работата ми. Аз съм перфекционист смятам, че винаги можеш да дадеш повече от себе си!

За какво ще се помолите на Великден?!

Ако искате да разберете отговора на г-жа Шопова, вижте видеото и очаквайте тайните рецепти за великденската трапеза на още успели, ангажирани, стилни и красиви, благоевградски жени.

Разговаря: Вени Иванова

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар