Ученици от IХ ОУ “Пейо Яворов” в Благоевград живяха 5 дни в английски семейства в гр. Дарби

06 юли 2009 00:10   19285 прочита
Цялата грпа по проекта - българи, англичани, немци и французи на стадиона на “Дарби Каунти”
Цялата грпа по проекта - българи, англичани, немци и французи на стадиона на “Дарби Каунти”


Цялата грпа по проекта - българи, англичани, немци и французи на стадиона на “Дарби Каунти”

Шестокласниците от “Алвастоун” чертаят геометрични фигури по зададени страни, учителите им получават по 34 000 лири на година

Ученици от IХ основно училище “Пейо Яворов” в Благоевград живяха 5 дни в английски семейства в гр. Дарби и бяха на училище с новите си приятели от начално училище “Алвастоун”. Шестокласникът Марио Тодорски и седмокласниците Лъчезар Анастасов, Мария Фильова и Станислава Бързачка бяха в Англия по проект “Да съживим древните легенди”, разработен миналата година от ръководния екип на IХ ОУ -Благоевград, и финансиран от Европейската комисия по програма “Коменски”. Партньори на IХ ОУ по проекта са училища във Франция, Германия и Англия, които гостуваха на благоевградското IХ ОУ миналата есен.
Още при посрещането на летището в Манчестър домакините англичани не пропуснаха да отбележат, че българите са донесли със себе си слънцето, защото до предния ден времето било доста хладно и дъждовно. С качването в ученическия автобус деца и учители констатираха, че правилата за движение са задължителни и се спазват от всички. Шофьорът не запали двигателя, докато всеки от пасажерите не постави колана си.
Английското училище “Алвастоун” е едноетажна сграда с голям паркинг за колите на служители и родители пред главния вход, който се заключва автоматично и децата не могат да излязат незабелязани през него. Всички останали изходи от сградата са към обширния училищен двор, целият с отлично поддържана трева. Към училището, в което се обучават ученици до 6 клас, има и детска градина и общият брой на децата е 330. Голяма част от тях са от други националности и етноси - индийци, африканци и азиатци, към които англичаните проявяват завидна толерантност. Децата са на училище от 9.00 до 15.30 часа. Годишният бюджет е 1 250 000 лири, получаваме повече пари заради децата със специални образователни потребности /СОП/, на които е осигурено всичко необходимо, за да се обучават заедно с връстниците си, обясни директорът Сюзън Пенглейс. Сградата на училището разполага с необходимите съоръжения за придвижване на децата с двигателни увреждания, както и със сензорни помещения за релаксация. Всяка класна стая е снабдена с компютри със специални клавиатури с големи и цветни клавиши за децата със СОП. Учителите обясниха, че английското правителство харчи десетки млн. лири за техническо оборудване и компютъризиране на училищата.
В час учениците работят на групи и не ползват учебници, коментираха шестокласникът Марио и седмокласникът Лъчезар. Момчетата разказваха емоционално, че учителят пише на компютъра си и децата виждат написаното на интерактивната дъска. В повечето случаи децата пишат не в тетрадки, а на малки бели дъски, преподавателят минава на проверка и отбелязва дали е вярно или не, трият и отново пишат. Не разбрахме първия час какъв предмет учат - химия ли беше или готварство, откровени бяха Марио и Лъчезар и обясниха защо: в началото на часа учениците бъркали портокалов сок със сода, други разтваряли в течността пудра захар и после трябвало да обясняват какво са получили и защо. По математика пък в VI клас трябвало да чертаят правоъгълници по зададени страни, след това в двора правили измервания по групи и после сравнявали резултатите от изчисленията. Седмокласничките Станислава и Мария са впечатлени, че в стола учениците не се блъскат, докато се редят за храна, и не се надвикват. Училищният стол е многофункционален, само за пет минути след хранене се превръща във физкултурен салон.


Още за: ученици   Англия   IХ ОУ   Още от: Отблизо

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар