Очакван фурор на новата книга на един скандалджия от Пиринско! За "Размисли от килията" - отблизо с голямата, зла уста Веселин Стаменов

26 май 2017 14:10   25620 прочита


За някои една изключително неприятна личност, за други приятен субект с огромен талант. Представяме ви писателят В. Стаменов

Той е Веселин Стаменов – писател, журналист, издател… за едни приятен субект за други изключително неприятна личност. Каквото и да се говори за него, каквото и да предприеме в работата си – винаги се шуми.. за хубаво или за лошо… Стаменов умее да лети на крилете на скандала и да привлича внимание, също като жълтият цвят на светофара, който винаги повишава вниманието и предизвестява забрана или разрешаване за преминаване.

От изключителното му остро и проницателно перо са се уболи не един или два субекта, статиите и интервютата му са направени така че винаги да предизвикат сензацията, до провокират и след тях дълго да се говори.. Има голяма и зла уста, обаче трябва да му се признае, че владее до съвършенство изкуството да стреля право в десетката умело, жонглирайки и с чистите и "мръсните" думички в българския език. Поводът да поканим за интервю Веселин Стаменов е предстоящата книга, която възнамерява да издаде. Това са „Размисли от килията“ – произведение с автор бившият висш офицер от Благоевград Любомир Симеонов, който излежава 20-годишна присъда за убийството на банкерката от Булбанк в Бургас Павлинка Йовчева.

Господин Стаменов, Весо… За пореден път привличаш нашето внимание с новината свързана с Любомир Симеонов и неговата книга „Размисли от килията“ и понеже знаем твоето пословично революционно мислене ще те попитаме какво целиш с издаването на тази книга? Това не би било четиво за пред камината, нито книга четена за удоволствие…

Основната цел е една- истината. Знаеш, че съм болен на тема цензура и война за свобода на словото – клишираната ми кауза, която дъвча във всяка една моя медийна изява. Но нарочно я повтарям – да боли. Щото я няма. А там където има цензура, няма свободно общество. А при случая с Любомир Симеонов има цензура. Много. Този човек е бил смазан от банкерската машина, от бойната машина на олигархията и според мен е направил единственото нещо, която един човек на честта може да направи. Взел е закона в своите ръце. Да, Любомир Симеонов е убиец и той сам го признава. а мястото на убийците е в затвора и той е там. Това което се потулва обаче че има и един икономически убийци, които почти всеки ден вземат един човешки живот по един или по друг начин… Те кога ще си понесат наказанието?

В манията си да рекламираш новата ти книга, се опитваш да адвокатстваш на един убиец? Доста смела позиция. Чуваш ли се какво говориш?

Не адвокатствам. В никаква случай. Просто казвам истината и всички които ще прочетат това интервю знаят за какво говоря. В книгата „Размисли от килията“, Симеонов разкрива всичко едно към едно, с документи с факти… казва истината. А както косвено признаваш във въпроса си тя е повече то скандална. Да истината е скандална. Истината е че банките в България не са партньор на бизнеса – поне в по голямата си част. Видяхме какво стана с КТБ например. До онзи ден тя беше топ, номер едно в страната а след като гръмна като балон, лъснаха схеми, задкулисни мръсни игри, купуване на икономическо, медийно и политическо влияние… Заслужава си да де даде думата на човек, който е станал жертва именно на тъмната част на банките. Такъв според мен е Любомир Симеонов.

Адвокатстваш….

Не. Ако адвокатствах щях да кажа – оправдайте го. Аз не го оправдавам. Аз не приемам това което той е направил. Това е престъпление. Отнемането на човешки живот е коварство и тежък грях. Справедливо е този грях да бъде изкупен. Така както трябва да бъде изкупен всеки грях… без значение дали е направен от Симеонов или някой олигарх, или банкер например…

В какви грехове обвинява банковата система авторът на книгата?

В книгата нагледно ще видите схема за банков рекет и схемата „банково ресто“. Всичко е едно към едно твърдения на автора. Аз съм само издател. Тези схема са като тока, както обичам да се изразявам – всички знаят че ги има но никой за сега не ги е видял… Е може би Симеонов е един от първите който се е осмелил да им се опълчи… с писането на книгата.

И в крайна сметка така и не разбрах… Целта ти е да промениш нещо в системата ли?

Колкото и утопично да звучи – защо не. Поне да накарам хора жертви на банковата система, хора които в историята на Симеонов ще припознаят своята история, да се осмелят да говорят, да се опълчат, да се борят… Може би това е тайната. Нека не ти звуча пацифистки, но защо не тази книга да предотврати нещо лошо планувано в бъдещето. В своят текст Симоново не пропагандира „Убивайте банкери“, напротив споделя че това не е решението… В никакъв случай саморазправата не е решение. Говореното, диалога и активното гражданско общество са инструментите сс които трябва дас е борим срещу несправедливостите.

Кога, къде и как да се снабдим с книгата…?

Скоро. Началото на юни. Информация за нея ще излиза регулярно в Топ Преса и нашите партньорски медии, като вашата например. Честно да си призная очаквам спънки и проблем и в разпространението. Все пак банката която е описана в книгата е голям рекламодател. Не вярвам да е случайно че започнаха да ни атакуват големи медии, точно в деня, когато във вестник „Уикенд“ излезе информация за книгата. Да но не съм лош пророк. Но ще оставим врачуването за някое от следващите интервюта. Благодаря на struma.com за подкрепата!

П. Петрова

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар