Най-доверените ми хора - съдружниците, ме измамиха с 1 306 888 евро

06 юли 2009 00:08   28175 прочита


Съсобственичката на апартаментен комплекс “Четири сезона” - Банско Ренета Качъшка

Районна прокуратура - Разлог започна разследване по жалба на бизнес дамата Ренета Качъшка, която в момента работи в Англия, за крупна измама за 1 306 888 евро. Тя твърди, че съдружниците й във фирма “Четири сезона”, изграждаща едноименен комплекс в Банско, Надя Събева и Роман Романов са продали 29 луксозни апартамента, басейн, СПА център, ресторант и конферентна зала, ползвайки фалшиви документи. Според запознати управляваната от Надя Събева фирма има връзка с Красимир Георгиев, съдружник на Вальо Топлото. На 25 юни 2009 година окръжен прокурор Елка Атанасова разпореди на държавните обвинители от Разлог да извършат допълнителна проверка по жалбата на Ренета  Качъшка и да се произнесат с прокурорски акт. Съдружничката в “Четири сезона” ООД поиска чрез страниците вестника да разкрие начина, по който е била измамена от Надя Събева и Роман Романов. Ето какво твърди тя пред прокуратурата:
На 9 ноември 2004 година с Надя Събева регистрирахме дружество с ограничена отговорност “Четири сезона”, с уставен капитал 5000 лева, от които по 50 дяла на стойност 50 лева за всяка от нас. На 28 октомври 2008 г. Надя Събева напусна дружеството, а месец по- късно беше освободена и от длъжността управител.
Дружеството бе създадено с цел изграждане на ваканционен апартаментен комплекс с търговски площи и продажба на апартаменти в Банско. За улеснение и по-добро оперативно управление си поделихме отговорностите на база местоживеене. Счетоводното обслужване, подсигуряването на необходимата документация, комуникацията с доставчици и строителната фирма на обекта бяха приоритет предимно на Надя Събева. Аз /Ренета Качъшка/ като живуща във Великобритания и съсобственик на агенция за недвижими имоти “Рокарч Естейт” ООД поех осъществяването на маркетинга, рекламата и продажбите с цел финансиране на проекта и събирането на всички текущи плащания.
В края на юли 2007 година Надя Събева ме увери, че чрез местния клон на “Пиреос Банк” може да се осигури банков кредит при много изгодни условия, с който да се подсигурят допълнителни средства за строителството на компекса. Разчитайки на това, че Надя се занимава предимно с финансови консултации и счетоводство, аз изцяло й се доверих и дадох съгласието си за кредита. Нещата обаче се оказаха съвсем различни. Кредитът бе договорен при изключително неизгодни условия. Така за обезпечение на банката за сумата от 1 000 000 евро бе ипотекиран целият комплекс, който по пазарна стойност е оценен на 7 900 000 евро. Договореният срок за връщане на кредита също бе много кратък - 12 месеца.
През януари и февруари 2008 година Надя Събева започна ежедневно да ми се обажда по телефона, твърдейки, че парите на дружеството са свършили и няма да може да се изпълнят задълженията към банката. Имаше реална опасност да ни вземат целия проект и четиригодишният ни труд да отиде в полза на банката. На 7 август 2008 година, след като взех заем от мой близък в размер на 181 342 евро, обектът получи дългоочаквания Акт 16. Веднага след превеждането на тази сума от “Рокарч Естейт” ООД към дружеството в България поведението на съдружничката ми се промени тотално. Тя престана да ме търси и да отговаря на обажданията ми. Започна да прехвърля разговорите към служителката й Христина Танева, от която не можех да получа никаква достоверна информация за финасовото състояние на дружеството. През септември 2008 година пристигнах в България, за да проверя на място как стоят нещата. Надя не пожела да се види с мен. Междувременно разбрах, че по-голяма част от доставчиците за реализирането на проекта не са си получили парите, които изпращах от Лондон. След дълги уговорки успях да се срещна със съдружничката ми. Направихме счетоводна справка, при която се установи, че липсват 437 364 евро.
В началото на тази година установих, че на общо събрание съдружниците на “Четири сезона” ООД единодушно са решили да продадат басейн, ресторант, СПА център, конферентна зала и 30 паркоместа от апартаментен комплекс “Клуб четири сезона” - Банско, местност Свети Иван. Нещо повече - с нотариални актове за покупко-продажба всички обекти са прехвърлени от Надя Събева на “Зеком” ЕООД. Сделката е изповядана пред нотариус Снежана Колевичина в Разлог. След графологично изследване стана ясно, че аз не съм се подписвала пред който и да било нотариус, не съм и присъствала на такова общо събрание. Надя Събева е злоупотребила със 724 339 лева, които не са постъпили в дружеството. По аналогичен начин Събева е продала на “Зеком” ЕООД 29 апартамента за 971 233 лева, които също липсват в дружеството. Следователно, ако има някакви постъпления на пари, те са отишли най-вероятно в джоба на Надя Събева или е облагодетелствала други лица, най-вероятно “купувачите”. Равносметката е, че Надя Събева като управител на “Четири сезона” ООД за периода 2004- 2008 година е присвоила 2 556 052 лева чужди пари. Надя Събева е оформяла протоколи и документи. Фалшифицирала е подписа ми, представяла ги е пред нотариуса като решения на общо събрание и въз основа на тях еднолично се е разпореждала с недвижимите имоти на дружеството. През ноември 2008 година Събева напусна дружествато и у нея остана цялата документация на фирмата и архивът. Затова е невъзможно да се изготви счетоводен баланс, както съществува и риск от манипулация и унищожаване на документи. Преди да настъпи кризата с недвижими имоти, 1 кв.м в комплекса се продаваше на английските клиенти за 1200-1500 евро, а Надя е продала въпросните обекти за 195 евро, не само без печалба, но и далеч под реалната себестойност.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар